BoneShaker Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Zaczęło się od tego, że wyregulowałem linkę. Było czuć wyraźną poprawę po regulacji i wszystko śmigało jak należy. Po regulacji zrobiłem próbę jakieś 5km i zabrałem się za czyszczenie łańcucha. Zamoczyłem pędzelek w nafcie i zacząłem czyścic zębatki i łańcuch. Jednak po chwili w czasie czyszczenia zaczęły się wydobywać dziwne dźwięki podczas kręcenia kołem jak i samą zębatką. Dla pewności zdjąłem łańcuch ale bez niego dźwięki też występowały. Poniżej załączam filmik. Mam wrażenie, że nawet podczas robienia tego nagrania dźwięki były coraz mniej słyszalne i o wiele mniej niż wczoraj. Może wystarczy troszkę pojeździć i będzie dobrze? Nie mam pojęcia czy może podszedł tam jakiś piasek jak czyściłem czy coś się uszkodziło. Koło ma lekki luz ale taki był już wcześniej. Czy to może być coś poważnego i lepiej nie jeździć? Może wystarczy właśnie troszkę pokręcić i będzie dobrze lub się tym nie przejmować...? Podpowie mi ktoś? Piasta to Sachs Spectro S7. https://youtu.be/-x2VbYCcUCA
mateusz7991zajt Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Złota rada na ten problem: Mniej słuchać i się zastanawiać, więcej jeździć Od lat używam rowerów b.wysokiej klasy na których startuje w Pucharach Polski, Mistrzostwach Polski i innych poważnych zawodach, rowery mam zawsze przygotowane perfect, a i tak co chwilę coś gdzieś trze, coś strzela, zaraz mu przechodzi - tak to jest, jak na rowerze się JEŹDZI Nie przejmuj się tylko wsiadaj na rower i jazda ! Jak mu po jednej lub dwóch jazdach nie przejdzie to się zainteresuj tematem.
radomir82 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Rozpuściłeś brud który teraz dostał się pod osłonkę łożyska, może przejdzie, może nie, jak porządnie zalałeś wszystko naftą to zamiast smaru masz tam teraz pastę ścierną. Piasta do rozbiórki, czyszczenia i ponownego smarowania. Nigdy nie czyść części w ten sposób, łańcuch najlepiej jest zdjąć i wyszejkować, ew. można użyć maszynki do czyszczenia łańcucha.
BoneShaker Napisano 29 Listopada 2015 Autor Napisano 29 Listopada 2015 Przejechałem się i pomogło. Jest cisza Dużo tej nafty nie zastosowałem, tylko troszkę na pędzelek. Może rzeczywiście coś tam wpłynęło. Dzięki za pomoc
radomir82 Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Jak nie dużo to możliwe że łożysk nie zalałeś, jak zalałeś to się okaże za jakiś czas
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.