Skocz do zawartości

[spodnie] nylon vs poliester

bikeart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

kupiłem spodnie rowerowe przez internet. W opisie na stronie stało, że materiał ma 80% poliestru . Na metce okazało się, że zamiast poliestru jest nylon, a poliester jest tylko w materiale na szelkach..

Rozumiem że kupiłem podróbkę.

W czym jest gorszy nylon od poliestru?

Pozdr.

Napisano

A więc tak, nylon łatwiej blaknie na słońcu ale ma większą higroskopijność niż poliester. Z tego co wiem to tani nylon jest bardziej gówniany niż poliester, natomiast ten drogi nylin jest nawet droższy (i lepszy) od bawełny. Wszystko kwestia pewnie tego jaki to producent i jakich materiałów używa.

Napisano

Cześć,

czytałem o poliestrze i poliamidzie/nylonie. Pochodne niewiele mi rozjaśniły, chemik nie jestem :).

Ale jak rozpoznać czy mój nylon jest droższy czy tańszy?:) Można tylko wydedukować. Widziałem, że droższe spodenki są zrobione z wysokiej jakości  poliamidu a tańsze z poliestru. Jeśli miałbym mieć podróbkę, to nikt nie dałby przecież droższego poliamidu skoro w oryginale jest poliester, który jest tańszym materiałem. Wniosek taki, ze musze mieć gorszy jakościowo poliamid.

Piszesz, że nylon jest bardziej gówniany, więc oba są kiepskie. Czy w praktyce odczuję różnice w komforcie?

To, że żółknie to mogę pominąć bo spodenki czarne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...