Skocz do zawartości

[Wybór hamulca] Dirt jumping

Spacerunner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, mianowicie nadszedł czas na zmianę z hamulca mechanicznego na hydrauliczny i stąd moje pytanie jaki hamulec byście polecali.

A teraz konkrety:

Moja waga to 62 kilogramy.

Tarcza: A2Z SPV 203mm

Mocowanie: post mount

Warunki: las,błoto

Fundusze: 300-500

Gdzie: tył

Wcześniej jeździłem na avid bb5 z klockami metalicznymi który nie był w stanie mnie zatrzymać w niektórych momentach co zmuszalo mnie do zacisku maksymalnego i "oberka" na zablokowanym kole. Polecano mi shimano Saint ale wolałbym abyście Wy mi pomogli i powiedzieli konkretne modele które się sprawdzą, dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

Ja osobicie brałbym coś z Avida. Fajne cany ma teraz Avid Code R. U mnie sprawdzają się idealnie. Mam je na rowerze do XC, z tarczami 160/140 totalnie odchudzonymi Black Mountain i do tego dedykowane, metaliczne klocki. Jeżdziłem też na inncyh Avidach, Shimano, Magurach i Hayesach ale według mnie te działają najlepiej. W zjazdówce miałem Magurę Louise i też zamieniłem na Code R. Niestety jeszcze nie wypróbowałem.

Napisano

W dniu 29.11.2015 o 08:19, MikeSkywalker napisał:
A zwykła Deorka/SLX Ci nie wystarczy?

Akurat one mają skłonność do pękania na uszku mocowania przy tarczach 203mm z tyłu . 

Napisano

SlezaFanatic ma rację co do Slx bo z doświadczenia koleżki bardzo szybko pękają, przy wspólnej jeździe urwało mu uszko mocowania(to bliżej ridera) i w trasie musieliśmy zdjąć hamulec więc w slx a tym bardziej deore wolałbym się nie bawić, rozejrzę się za Code R ale dużo chłopaki mówią o "celowym postarzaniu" wszelkich avidów powodujące ich rozpad po dwóch latach ktoś coś wie? Może jakieś inne propozycje?

Napisano

Powiem Ci że znajomy ma avida 7, bardzo dobra moc :)  Śmiało można polecieć :whistling:  2 znajomych śmiga na slx'ach i jednemu pękło mocowanie jak dał mocno po heblu, a drugiemu całkiem ok to działa :)  Avid code 4tłoczkowe  to inna bajka  :w00t:  Siły raczej nie braknie  :thumbsup:  A  shimano zee ewnt. saint ?  :whistling: 

Napisano

Moja Avidy Code R mają dwa lub trzy lata. Zero problemów choć tyrane nieziemsko. No i raz pękła obejma trzymająca klamkęprzy kierze, jednak dzwon był mocny i miała prawo. Uderzyłem w metalowy słupek tak że wszedł między hamulec a kierownicę. Także ja tak jak pisałem wcześniej je mogę polecić. Potrzebujesz jednak tarczy 203mm? Z tego co widzę to raczej dobra 160 starczy.

Napisano

Już mam tarcze i adapter więc po co mam kupować dobrą 160 jak mam bardzo dobrą 203? Wielkie dzięki wszystkim za pomoc, szukam code R na wszelkich olx'ach i na przyszły sezon zakładam, pozdrawiam ;)

Napisano

Ja polece Shimano M615. Siły jest wystarczająco dużo zwłaszcza z tarczą 203mm. A hamulec tani i bezawaryjny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.