Rafał87 Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Witam, potrzebuję porady odnośnie długości korby dla kobiety 160cm wzrostu, długość nogi ok 74cm, rower MTB jazda rekreacyjna. Zakupiłem korbe altusa m311 170mm dlugości niestety przysłali 175mm i teraz sie zastanawiam czy odsyłać czy zostawić. Teoria mówi o korbie 170mm. Może użytkownicy o podobnej dlugości nogi się wypowiedzą jaką długość użytkują.
Gość Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Nie wiem co to za teoria, jeżdzę także amatorsko z ambicjami "sportowymi" i uważam że nie ma co zawracać sobie głowy długością 5mm. 5mm to nie jest dużo, grubość wkładki w spodenkach, wysokość podeszwy itd Na tym poziomie jaki sama określasz jako amatorski dałbym sobie spokój
Mod Team Puklus Napisano 28 Listopada 2015 Mod Team Napisano 28 Listopada 2015 Jak nie ma zamiaru sie profesjonalnie ścigać i robić przebiegu porównującego z autem to nie ma sie co przejmować.
Rafał87 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Napisano 28 Listopada 2015 no też tak mi się wydaje że to niby "tylko" 5mm więc zostawiam 175mm.
przmor Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Nie 5mm tylko 10mm bo korby sa dwie. Rowniez jezdze amatorsko ale siodelko wyzej/nizej o 5mm czuje doskonale. Kiedy zaczalem jezdzic w spd tez odczulem roznice i musialem podniesc siodelko.
Gość Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 O cholera, myślałem że autor tematu to kobieta Pytanie co oznacza amatorsko i jak bardzo opłaca się wydawać kolejne "set" zł z powodu 10mm. Ja uważam że na takim poziomie nie warto, ale każdy ma swoje zdanie.
przmor Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Ale tu nie chodzi o kolejne kilkaset zlotych. Sklep wyslal nie to co trzeba wiec to ich zmartwienie. Ja zamowilem suport BSA a dostalem ITA. Odeslalem na koszt sprzedawcy i dostalem wlasciwy bo co, mialem rame zmieniac? A slad wiadomo, ze na tych dluzszych korbach kobiete kolana nie beda bolec? Ja bym odeslal.
Tofi Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Teoria mówi o optymalnej długości. Ciało ludzkie ma bardzo duża zdolność adaptacyjną, nawet 2 cm, więc dopiero skrajne przypadki jak np. osoba wymagająca korby 150 używająca korby 185 może odczuwać wpływ źle dopasowanego sprzętu (źródło. książka Bike Fit)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.