MMAchu Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Od wrzesnia zacząłem przechowywać rower na balkonie 24/7h. Rowerek(Cube LTD 29) wygrzewał się w słońcu jak i stał w deszczu. Dzisiaj zauważyłem, że zrobiły się na nim rdzawe naloty, kropki na kasecie, łańcuchu, trochę w pedałach, na tarczach hamulcowych i kilku innych elementach. Rowerek ze strachu od razu wstawiłem do mieszkania. Pytanie teraz co dalej. Nie jest do końca wyczyszczony ale muszę jakoś pozbyć się rdzy, wyczyścić go i w jakikolwiek sposób zakonserwować. jak to zrobić? Benzynę ekstrakcyjną mam, spinkę w łańcuchu również mam założoną. W szafie nawet znajdę płyn do powierzchni sanitarnych, który ma w składzie sporo kwasu fosforowego więc z rdzą nie będzie problemu. Nie mam tylko za bardzo pomysłu jak się do tego zabrać i czym rower nasmarować i zabezpieczyć po odrdzewianiu i doczyszczaniu. Wiem, że tematów sporo ale przejrzałem kilka wątków i jest tyle niespójności, że chciałem to zebrać w kupę. Potrzebuję kroków jakie mam wykonać oraz środków, których powinienem użyć. Będzie mi to bardzo pomocne bo w następnym tygodniu będę miał kilka h wolnego to się za to zabiorę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 kropki na kasecie, łańcuchu, trochę w pedałach, na tarczach hamulcowych i kilku innych elementach. Łańcuch nasmarować i iść pojeździć. Samo się wytrze, Tarcz nie smarwać i też samo się wytrze. Prawdziwym problemem może być to czego nie widać czyli łożyska piast i sterów oraz wnętrze widelca. Rozkręć, jak jest ładnie to przesmaruj zgodnie z poradnikami z YT i skręć, jak nie to wymiana zardzewiałych elementów. I nie rób tak więcej. Psa też byś trzymał na balkonie cały czas? Dziecko? Rower jest członkiem rodziny. http://api.ning.com/files/io5NFFSet*JlviALyslEXpNo3q5LP**1ghQXklfS15XMWM95viHI7vqYtonNiNxQtUxxGuT47XVc0IEpft*ZAwqOcCpKObqR/GirlorBike.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Nie odrdzewiaj kwasopochodnymi. Jak źle wypłuczesz/zneutralizujesz to korozja będzie dalej postępować tylko szybciej. Dobrze nasmarować z wyjątkiem tarcz hamulcowych i to wszystko co możesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Jak śruby lub inne drobne elementy fest pordzewiały, to wykąp je przez noc w gorącym occie 10%, żeby usunąć korozję powierzchniową i wszystkie ogniska tej głębszej. Potem staraj się utrzymywać na tych elementach film z jakiegoś wypieracza wody. Łańcuch i kasetę wystarczy przepsikać wd40 lub sonaxem, osuszyć lub lepiej wytrzeć szmatą, nasmarować (łańcuch) i dużo jeździć. Balkonów, szczególnie w miastach trzeba unikać, bo to dość agresywne środowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.