clip7 Napisano 26 Listopada 2015 Napisano 26 Listopada 2015 Witam. Przesiadłem się ostatnio z 26 na 29 cali. Mam 178cm, 72 kg. W nowym rowerze chciałbym wymienić obręcze/koła, gdyż zamierzam przejść na tubelessa.Są tam obręcze alexrims zx24 6061H-T6 622x19 czy coś takiego, piasty slx, szprychy nie wiem jakie. Koła mają przejechane 200 km. Czy można założyć jakąś lepszą obręcz i zostawić szprychy jeśli będą pasowały na długość czy lepiej dać jakieś firmowe? Głównym problemem jest u mnie wybór obręczy. Przejeździłem trochę maratonów mtb i chciałbym zacząć przygodę z xc. Naczytałem się całej masy artykułów o obręczach a także przeglądałem wiadomości na forach. Czytam coraz więcej, że szerokie obręcze to przyszłość, że kiedyś najważniejsza była waga a teraz też jest ważna ale ważniejsza jest szybkość pokonania danego odcinka (np. po korzeniach, dziurach, piaskach..) I tu lepsza jest szersza obręcz, 23-25 mm wewnętrznie. Jak to się się ma do rzeczywistości? Przecież na maratonach mtb, xc chyba większość i tak śmiga na crestach albo innych lekkich felgach o szerokościach 19-21 mm wewnętrznie. Jak to jest z tą szerokością wewnętrzną. Czy obręcze 23-25 nadają się jedynie do enduro, dh, fr..? Pytam bo zakup dobrych obręczy albo całych kół to dla mnie duży wydatek. Jak kupię nieodpowiednie obręcze to raczej nie będę mógł ich zwrócić. Na co patrzeć, waga czy przyczepność i trakcja? Na początku napaliłem się na FRM enduro Evo TL 29 wewnętrznie 24,5mm, waga 430 gram, limit wagowy 95kg, naciąg szprych 130kg. Myślałem też o WTB KOM i23-25. Teraz jednak zastanawiam się nad crestami. Oczywiście chciałbym żeby koło było lekkie, ale też sztywne i żeby nie łapało często centry. Może jest tak, że po prostu nie da się pogodzić tych rzeczy. Albo lekkie koło i częstsze usterki albo cięższe i spokojny sen? Cenne są dla mnie wszystkie opinie.
Root Admin Mieciu Napisano 27 Listopada 2015 Root Admin Napisano 27 Listopada 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.