tarnowianin Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Witam wszystkich planuje zakup korby tzn mam juz upatrzona tylko nie wiem jaka długość wybrać mój wzrost to 184.I nie wiem czy kupic 170 czy 175 prosze o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Matematycznie to powinieneś do wzrostu mieć ramię 175 mm. Dłuższe ramie to wyższy moment obrotowy, więc lekko sprzyja jeździe siłowej, ale z krótszym ramieniem łatwiej kręcić, więc sprzyja to wysokiej kadencji. Można z tego dalej wnioskować, że w MTB lepiej dłuższe, a w szosie krótsze, ale wszystko zależy od Twojego stylu jazdy. Poza tym 5 mm na korbie daje tyle, że odczucia ocierają się o placebo, więc weź taką, z którą sądzisz, że będzie Ci się lepiej jeździć po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarnowianin Napisano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Dzieki wielki mam na oku jeszcze korbe 172,5 tylko że Tiagra na 10rz i nie wiem czy podejdzie na 9rz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Dla twojego wzrostu to 175, innej bym nie brał, ani nawet nie pomyślał Co do tiagry 10rz. spokojnie podejdzie do 9s, tylko przednia przerzutka na 9 i o odpowiednim zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarnowianin Napisano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Dzięki wielkie panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Witam wszystkich planuje zakup korby tzn mam juz upatrzona tylko nie wiem jaka długość wybrać mój wzrost to 184.I nie wiem czy kupic 170 czy 175 prosze o rady. W szosie dla Ciebie odpowiednia długość korby to 172,5. 175 mm to dla wyższych kolegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.