bmannt Napisano 26 Listopada 2015 Napisano 26 Listopada 2015 Witam serdecznie wszystkich Wymienilem ostatnio piasty na takie jak w temacie. Jezdzi sie ok - nie mam zastrzezen. Jak wyglada sprawa konserwacji czy czyszczenia tych piast. Czy one sa bezobslugowe czy nalezy podejmowac jakies czynnosci konserwujacoczyszczace co pewien czas??
mklos1 Napisano 26 Listopada 2015 Napisano 26 Listopada 2015 Piasty na łożyskach maszynowych w zasadzie są bezobsługowe. Pozostaje jedynie kwestia bębenka. W zależności od tego w jakich warunkach "wodnych" jeździsz, taki powinien być interwał serwisowy.
Spacerunner Napisano 27 Listopada 2015 Napisano 27 Listopada 2015 Witam, posiadam piastę d711sb i będąc dziś w serwisie zapytałem przy okazji o Twoje piasty, są bezobsługowe jedynie co serwis całego roweru powinny być i one serwisowane raz na 3-6 miesięcy.
bmannt Napisano 27 Listopada 2015 Autor Napisano 27 Listopada 2015 No wlasnie chcialbym robic to samodzielnie:-)Tylko pytanie jak i czym?
Spacerunner Napisano 28 Listopada 2015 Napisano 28 Listopada 2015 Czym to wiem że na łożyska maszynowe wystarczy gęsty smar na całą powierzchnie no i tak są uszczelnione ale jak do łożysk się dostać tego już nie wiem bo wolę koła oddawać specjalistom do roboty niż samemu robić w necie powinieneś mieć instrukcję swoich piast na stronie producenta
ishi Napisano 29 Listopada 2015 Napisano 29 Listopada 2015 Obie piasty miałem. Są proste w serwisowaniu. Obie mają konstrukcję cepa i w domu można spokojnie rozebrać i złożyć. Z przednią nic nie robisz, z tyłem raz w sezonie można odkręcić bębenek wyczyścić i nasmarować ratchet na nowo. Jak nie zalewasz ich notorycznie wodą to fabryczne łożyska w korpusach pożyją ze 2-3 sezony. Potem warto wymienić je na jakieś lepsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.