Skocz do zawartości

[Piasty] Novatec NT-D041SB i Novatec NT-D042SB - konserwacja

bmannt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich

Wymienilem ostatnio piasty na takie jak w temacie. Jezdzi sie ok - nie mam zastrzezen. Jak wyglada sprawa konserwacji czy czyszczenia tych piast. Czy one sa bezobslugowe czy nalezy podejmowac jakies czynnosci konserwujacoczyszczace co pewien czas??

Napisano

Piasty na łożyskach maszynowych w zasadzie są bezobsługowe. Pozostaje jedynie kwestia bębenka. W zależności od tego w jakich warunkach "wodnych" jeździsz, taki powinien być interwał serwisowy.

Napisano

Witam, posiadam piastę d711sb i będąc dziś w serwisie zapytałem przy okazji o Twoje piasty, są bezobsługowe jedynie co serwis całego roweru powinny być i one serwisowane raz na 3-6 miesięcy.

Napisano

Czym to wiem że na łożyska maszynowe wystarczy gęsty smar na całą powierzchnie no i tak są uszczelnione ale jak do łożysk się dostać tego już nie wiem bo wolę koła oddawać specjalistom do roboty niż samemu robić ;) w necie powinieneś mieć instrukcję swoich piast na stronie producenta :)

Napisano

Obie piasty miałem. Są proste w serwisowaniu. Obie mają konstrukcję cepa i w domu można spokojnie rozebrać i złożyć.

Z przednią nic nie robisz, z tyłem raz w sezonie można odkręcić bębenek wyczyścić i nasmarować ratchet na nowo. 

Jak nie zalewasz ich notorycznie wodą to fabryczne łożyska w korpusach pożyją ze 2-3 sezony. Potem warto wymienić je na jakieś lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...