Skocz do zawartości

[buty zimowe] XLC CB-M07

mtbikeer

Rekomendowane odpowiedzi

I co tu zrobić, co wybrać, skąd wziąć kasę :P Skoro ciągnie od spodu, to musi ciągnąć od bloków, a na to się najbardziej skarżę. Z drugiej strony chodzi mi tylko o przedłużenie sezonu, bp normalnie już marzną mi stopy od bloków jak jest poniżej 5-6 stopni na plusie, ewentualnie, jak but pozwoli, jazda w lekkim mrozie jak jest sucho, więc ciężko mi jest na samą myśl o wydaniu prawie tysiaka na jakieś porządne buty, skoro za dużo i tak nie będę śmigał. Wypady tak góra do 2 h, 2:30 h max i to zapewne naciągany. Nie miał chłop kłopotu to sobie rower kupił ;)

Od dwóch lat używałem Shimano MW81 lecz niestety po bardziej intensywnym rowerowaniu w grudniu tego roku stwierdziłem ze poniżej 0 stopni  stopy zaczynają się wychładzać po godzinie jazdy.

http://rowertour.com/shimano-sh-mw81-buty-zimowe-mtb-czarne.html

Zdecydowałem się więc zamówić Lake MXZ303 powinny dotrzeć w przyszłym tygodniu więc napiszę czy zapewniają lepszy czy porównywalny komfort termiczny.

http://www.bike-discount.de/en/buy/lake-mxz303-mtb-winter-shoe-128679?currency=1&delivery_country

Skoro mają to być okazjonalne, krótsze jazdy można spróbować ogrzewaczy. Kosztują kilka złotych.

Krótsze jazdy, bo mam blisko do EnduroTrails i innych ścieżek, gdzie najczęściej jeżdżę więc dużo czasu 2-3 zjazdy nie zajmują. Jeśli okazjonalne znaczy 3-5 razy w tygodniu, to tak ;) Wszystko zależy od pogody, jeżdżę bo lubię, a nie bo muszę trenować. Ogrzewacze jednak jak się zsumuje te "okazjonalne" jazdy to niezła sumka wyjdzie, IMHO lepiej do butów dołożyć. Wyjdzie chyba na to, że te XLC zapewnią mi komfort tam gdzie go w tym roku nie miałem, pozwolą coś pośmigać gdy obecnie dla mnie było za zimno, a w mrozy tak jak dotychczas pozostanie mi bieganie co bym nie umarzł :P

• 2 tygodnie później...

Co myślicie o takich zimowych butach? Sprawdzają się lepiej niż normalne buty spd + ochraniacze? Rozważam zakup takich butów zimowych, ale nie miałem nigdy styczności z nimi. Czy nie będą za ciepłe np. na mokrą wiosnę?

Interesują mnie buty:

http://sbike.pl/odziez-obuwie-buty-rowerowe-buty-zimowe-spd-xlc-cb-m07-mtb-o_l_293_5806.html

Każdy ma swoje oczekiwania. Mogę polecić śmiało sklep internetowy z odzieżą sportową  ARSPORTEX. mają naprawdę duży wybór, zarówno butów, jak i innego rodzaju odzieży i akcesoriów. naprawdę polecam ich ofertę.

Buty Lake MXZ303 dotarły i zostały przetestowane w boju.

Dotychczas używałem Shimano MW81 które sprawdzały się w chłodne dni tak do 3-4 stopni Celsjusza w warunkach wszechobecnego błocka i wilgoci, poniżej tej temperatury po godzinie jazdy stopa była lodowata, zaczynały mnie łapać skurcze i po powrocie do domu musiałem je reanimować :) Nadmienię jeszcze że buty Shimano miałem o rozmiar większe i zawsze używałem ciepłej skarpety narciarskiej lub zakupionej w Decathlonie ciepłej skarpety rowerowej z serii 500.

Tak więc co do nowych butów Lake MXZ303:

Wyjazd 1: temperatura około -2 stopni, wszędzie pełno śniegu, skarpeta normalna bawełniana, czas jazdy około 1,5 godziny, buty zdały egzamin, stopa utrzymuje stałą temperaturę, nie wystąpiły skurcze ani zlodowacenie, po zdjęciu buta stopy mają normalną temperaturę jak reszta ciała.

Wyjazd 2: temperatura około -4 stopni, śnieg, skarpeta tym razem ciepła rowerowa decathlon 500, czas jazdy ponad 2 godziny z częstymi przystankami na robienie zdjęć i  łażenie po śniegu. Efekt identyczny jak poprzednio stopa utrzymuje stalą temperature, nie wychładza się nadmiernie, żadnych skurczy czy zlodowacenia, aż chce się jeździć :)

Każdemu kto planuję jazdy zimą szczerze polecam od razu kupić porządne buty, sam wpierw jeździłem w ochraniaczach na buty letnie które trzeba było co roku wymieniać bo od jazdy głównie w terenie się przecierały, potem kupiłem wymienione wcześniej buty Shimano, ale szczerze mówiąc są to buty jesienne i wczesno wiosenne a nie zimowe. Zaoszczędzicie sporo pieniędzy i dobrego samopoczucia jeśli od razu zdecydujecie się na zakup dedykowanych butów zimowych a nie jakiś półśrodków które oferują niektóre firmy. Jasne będą one wielkie i bardziej przypominają górskie buty trekkingowe niż kolarskie ale kogo to obchodzi jeśli są ciepłe :)

Oczywiście ktoś pewno zaraz powie że mu jest ciepło w dużo lżejszych butach ale to odczycie subiektywne i osobiście uważam że nie ma nic gorszego niż fajny wyjazd rowerowy w pięknych zimowych sceneriach gdy przestajesz czuć stopy ;p

Każdy ma swoje oczekiwania. Mogę polecić śmiało sklep internetowy z odzieżą sportową  ARSPORTEX. mają naprawdę duży wybór, zarówno butów, jak i innego rodzaju odzieży i akcesoriów. naprawdę polecam ich ofertę.

Mogę zasugerować niepromowanie własnego sklepu. Praktyka nieakceptowana na tym forum. Chyba że ma się coś więcej do powiedzenia w temacie jazdy na rowerze i doświadczeń rowerowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...