Skocz do zawartości

[buty zimowe] XLC CB-M07

mtbikeer

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o takich zimowych butach? Sprawdzają się lepiej niż normalne buty spd + ochraniacze? Rozważam zakup takich butów zimowych, ale nie miałem nigdy styczności z nimi. Czy nie będą za ciepłe np. na mokrą wiosnę?

Interesują mnie buty:

http://sbike.pl/odziez-obuwie-buty-rowerowe-buty-zimowe-spd-xlc-cb-m07-mtb-o_l_293_5806.html

witam

sam zakupiłem z ciekawości i braku kasy  wyżej wymienione buty XLC

jak na razie starczą , jeździłem przy minimalnej temp. -2 , na godzinną jazdę starczą i trzeba było potupać w miejscu (letnie skarpetki)

odczucie zimna będzie indywidualną sprawą

mocowanie na ściągacz(ściągane sznurówki , sznurek) + wierzchnia ochronna warstwa na zamek 

normalnie nosze 45/46  , XLC zamówiłem 47 i na długość są w sam raz (znaczy jest jeszcze trochę miejsca na grubszą skarpetę )

na moją jazdę są siii

pozdrawiam

No ja też zamówiłem. Trzeba tylko z roamiarem uważać. Mają mocno zaniżone numery. Normalnie używam butów 44-45, i typowo rowerowe i zwykłe na codzień do chodzenia. Dziś kumpel był u mnie z rozmiarem 45 i za nic nogi nie mogłem wcisnąc. On na codzień nosi 43. Także ja zamawiałem 47 na wszelki wypadek.

przy rozmiarze 47 sprzedający podawał dł. wkładki 29,8 cm i faktycznie wkładka tyle ma 

pozdrawiam

PS. jeśli ktoś się nastawia na jazdę w   -10 stopni to się przeliczy 

w opisie było u sprzedawcy jesienno -zimowe i dałbym nacisk na jesienno 

PS2 . ale i tak lepiej niż letniaki z ochraniaczem 

U mnie rozmiar 45 też się zgadza z informacją podaną przez sklep. Już są po pierwszych testach i bardzo mi przypadły do gustu. Wiadomo, że przy temperaturze około 0 stopni po 40 minutach i tak będzie zimno. Dzisiaj przy temp. 9st. przejechałem przełajowką 1,5h i nie zmarzłem. Duży plus jak dla mnie to to, że można je łatwo czyścić w takiej pogodzie, but na nodze+wąż ogrodowy :)

• 4 tygodnie później...

jeżdżę już trochę w tych butach, ale póki co to za ciepłe są (to akurat dobry prognostyk na chłodniejsze jazdy)

minus jest taki, że w związku z tym że cholewka jest wysoka to bardzo uciska mi boki piszczeli po zewnętrznych stronach, więc jeżdżę w zapiętych tylko do połowy...

Witam.

Z racji ograniczonego budżetu chodzą mi po głowie te XLC, skoro promocji na NW już nie ma ;) Chciałbym się dowiedzieć, czy te buty są szczelne od strony podeszwy? Chodzi mi o to, żeby mocowanie od bloków w żaden sposób nie stykało się z wkładką. Mam bardzo słabe krążenie w stopach, więc masakrycznie i szybko odczuwam obecność blachy mocującej bloki. Cieplejsza wkładka z folią aluminiową pomaga na +10 minut, a skarpety cieplejszej już w but letni nie wcisnę, bo za ciasno się robi.

Więc można rzec, że są szczelne. Ale od strony wkładki da się dostać do mocowania bloków? Czy "ciągnie" od mocowania? W normalnych SPD mam tam blachę i zimno idzie od spodu jak sowiecka armia na Berlin.

Ech, te zakupy w necie - niektóre rzeczy dobrze wziąć do łapy, obadać, przymierzyć.

Panowie ale bez jaj, dla jednego ciepłe będą koronkowe striingi dla drugiego wełniane babcine gacie. Według mnie te XLC są idealnie ciepłe, dla innych jakieś inne. Wszystko zależy od danej osoby. Także ja kupiłem buty za 400zł i są dla mnie ciepłe. Inny kupi za 1200zł i będzie mu zimno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...