mtbikeer Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Co myślicie o takich zimowych butach? Sprawdzają się lepiej niż normalne buty spd + ochraniacze? Rozważam zakup takich butów zimowych, ale nie miałem nigdy styczności z nimi. Czy nie będą za ciepłe np. na mokrą wiosnę? Interesują mnie buty: http://sbike.pl/odziez-obuwie-buty-rowerowe-buty-zimowe-spd-xlc-cb-m07-mtb-o_l_293_5806.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Każde buty zimowe będę 100 % lepsze od zestawu letnie + ochraniacz. Ja polecam takie w których sam jeżdżę: Northwave - są całkowicie szczelne, przede wszystkim od strony podeszwy, co we wcześniejszym połączeniu letnich z ochraniaczem nigdy nie udało mi się spełnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 a jaki model masz tych northwave ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Northwave Celsius GTX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 26 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Tak, tylko one kosztują 700zł-800zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 w 2014 kupiłem je za ok 450, w sklepie były wycenione na 499, dogadałem się poza rachunkami. znalazłem tego sprzedawcę: http://allegro.pl/zimowe-buty-spd-northwave-celsius-gtx-46-47-40-i5796673886.html poza Allegro dał mi 40 zł rabatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy1973 Napisano 26 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 witam sam zakupiłem z ciekawości i braku kasy wyżej wymienione buty XLC jak na razie starczą , jeździłem przy minimalnej temp. -2 , na godzinną jazdę starczą i trzeba było potupać w miejscu (letnie skarpetki) odczucie zimna będzie indywidualną sprawą mocowanie na ściągacz(ściągane sznurówki , sznurek) + wierzchnia ochronna warstwa na zamek normalnie nosze 45/46 , XLC zamówiłem 47 i na długość są w sam raz (znaczy jest jeszcze trochę miejsca na grubszą skarpetę ) na moją jazdę są siii pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Sam się zastanawiam nad tymi butami. Dziś miałem je w rękach i sprawiąją wrażenie ciepłych i porządnie wykonanych. Jednak nie mam porównania z innymi butami zimowymi. Nigdy w takich nei jeździłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Zamówiłem już sobie te buty. Będę miał je w poniedziałek Pracownik sklepu mówił, że śmiga na nich jesień, lekką zimę i wczesną wiosnę i dają radę. Na to liczę, żeby używać je nie tylko w zimie, ale i w błocie. Odciążę moje SIDI troszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 No ja też zamówiłem. Trzeba tylko z roamiarem uważać. Mają mocno zaniżone numery. Normalnie używam butów 44-45, i typowo rowerowe i zwykłe na codzień do chodzenia. Dziś kumpel był u mnie z rozmiarem 45 i za nic nogi nie mogłem wcisnąc. On na codzień nosi 43. Także ja zamawiałem 47 na wszelki wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Czy podawany rozmiar wkładki w tych butach się zgadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy1973 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 przy rozmiarze 47 sprzedający podawał dł. wkładki 29,8 cm i faktycznie wkładka tyle ma pozdrawiam PS. jeśli ktoś się nastawia na jazdę w -10 stopni to się przeliczy w opisie było u sprzedawcy jesienno -zimowe i dałbym nacisk na jesienno PS2 . ale i tak lepiej niż letniaki z ochraniaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 U mnie rozmiar 45 też się zgadza z informacją podaną przez sklep. Już są po pierwszych testach i bardzo mi przypadły do gustu. Wiadomo, że przy temperaturze około 0 stopni po 40 minutach i tak będzie zimno. Dzisiaj przy temp. 9st. przejechałem przełajowką 1,5h i nie zmarzłem. Duży plus jak dla mnie to to, że można je łatwo czyścić w takiej pogodzie, but na nodze+wąż ogrodowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 szału termicznego się po nich nie spodziewam, ale na pewno komfort w porównaniu z letniakami i ochraniaczami będzie dużo lepszy, a ostatnią zimę własnie w letniakach jeździłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 jeżdżę już trochę w tych butach, ale póki co to za ciepłe są (to akurat dobry prognostyk na chłodniejsze jazdy) minus jest taki, że w związku z tym że cholewka jest wysoka to bardzo uciska mi boki piszczeli po zewnętrznych stronach, więc jeżdżę w zapiętych tylko do połowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfik9501 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam.Z racji ograniczonego budżetu chodzą mi po głowie te XLC, skoro promocji na NW już nie ma Chciałbym się dowiedzieć, czy te buty są szczelne od strony podeszwy? Chodzi mi o to, żeby mocowanie od bloków w żaden sposób nie stykało się z wkładką. Mam bardzo słabe krążenie w stopach, więc masakrycznie i szybko odczuwam obecność blachy mocującej bloki. Cieplejsza wkładka z folią aluminiową pomaga na +10 minut, a skarpety cieplejszej już w but letni nie wcisnę, bo za ciasno się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 tam jest wklejone coś i to raczej szczelnie pod standardową wkładką, więc nie sądzę aby woda się przedostawała. nie testowałem ich jeszcze w deszczu i błocie więc na 100% nie odpowiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adolfik9501 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Więc można rzec, że są szczelne. Ale od strony wkładki da się dostać do mocowania bloków? Czy "ciągnie" od mocowania? W normalnych SPD mam tam blachę i zimno idzie od spodu jak sowiecka armia na Berlin. Ech, te zakupy w necie - niektóre rzeczy dobrze wziąć do łapy, obadać, przymierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 trudno wyrokowac co tam jest pod wkładką. podaj maila na pw to wyslę Ci fotkę buta wewnątrz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Ja jestem osobą o raczej dobrym krążeniu, zazwyczaj wszystkie zimy przelatywałem w letnich butach, często bez ochraniaczy. Ale te XLC to bajka, cieplusio aż miło. I faktycznei wydają się być całkowicie szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco1973 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 dziś po pierwszej jeździe w lekkim mrozie, ok. -5st... jestem rozczarowany komfortem termicznym, ciągnie od spodu zimno jak cholera i nogi mi zmarzły. a to tylko lekki mrozik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Mówiłem Wam,w butach zimowych nie ma komppromisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gpawel76 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Wiec jakie inne buty możecie polecić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Te są podobno bardzo ciepłe: http://45nrth.com/products/footwear/wolvhammer http://45nrth.com/products/footwear/wolfgar http://www.lakecycling.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102425 Napisano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Panowie ale bez jaj, dla jednego ciepłe będą koronkowe striingi dla drugiego wełniane babcine gacie. Według mnie te XLC są idealnie ciepłe, dla innych jakieś inne. Wszystko zależy od danej osoby. Także ja kupiłem buty za 400zł i są dla mnie ciepłe. Inny kupi za 1200zł i będzie mu zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.