Stachu24 Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam, w ostatnim czasie kupiłem rower z powyżej wymienionym amortyzatorem. Po głębszych oględzinach i jeździe już po "zajawce" zauważyłem, że przednie koło jest lekko pochylone w lewą stronę. Myślałem, że to źle przykręcone koło do widelca ale zakręcałem 30 razy i nadal jest tak samo.... Jak myślicie, co powoduje takie cuda, obręcz mam prostą i oś również.... a przy hamowaniu przodem wygląda tak jakby koło schodziło jeszcze bardziej w lewo albo mam tylko takie wrażenie... z góry dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Włóż koło odwrotnie i sprawdź czy leci w tę samą czy przeciwną stronę. Jeśli w tę samą to wina widelca, a jeśli w przeciwną (zawsze w kierunku tarczy) tzn że obręcz się przesunęła co nie jest wcale rzadkim zjawiskiem, bo krótsze szprychy od strony tarczy są mocniej naprężone - koło do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Najprawdopodobniej koło fabrycznie zaplecione nie starannie. Lub jak wyżej wspomniane, krzywy widelec ale to się raczej rzadko zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Rower nowy czy używany? Pochylone w sensie przesuniętę w jedną stronę ale prostopadłe do podłoża, czy pochylone czyli np góra skierowana w prawą stronę a dół w lewą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drmomank Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Obejrzał bym jeszcze drop outy w amortyzatorze. Może koło było niestarannie zapięte i się wyrobiły. Widziałem kiedyś taką Tore. Koło leciało w lewo w trakcie hamowania bo ośka szpilka nie dawała rady tego utrzymać. Od strony tarczy mocowanie widelca było wyrobione zapewne przez jazdę z źle zapietym kołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Rower jest używany. Nie jest przesunięte, koło jest pod skosem lekkim, góra jest odchylona na lewo a dół na prawo. Jutro założę koło od kolegi roweru i sprawdzę, oby była wina koła.... Włóż koło odwrotnie i sprawdź czy leci w tę samą czy przeciwną stronę. Jeśli w tę samą to wina widelca, a jeśli w przeciwną (zawsze w kierunku tarczy) tzn że obręcz się przesunęła co nie jest wcale rzadkim zjawiskiem, bo krótsze szprychy od strony tarczy są mocniej naprężone - koło do poprawki. o tym nie pomyślałem, obadam to jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 No to kwestia zaplotu odpada. Pewnie cos z piasta, wydaje mi sie ze ciezko bylo by tak uszkodzic amor zeby byl krzywy, no chyba ze tak jak ktos pisal, gniazda sie wyrobily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 A jak zapinasz koło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Piasta pod zwykłą oś 9-10mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Xc32 nie występował w innej formie jak zwykłej 9mm ośce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 To może autor ma po prostu luz na piaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 zakładałem dzisiaj odwrotnie koło i nadal jest to samo... gniazda nie wyglądają na wyrobione a piasty nie mogę zidentyfikować xd ale też nie ma luzów..... wygląda tak jakby lewa laga była dłuższa od prawej i automatycznie mocowanie po lewej stronie jest niżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) No to amor musiał dostać w dupę, najlepiej byłoby go rozłożyć i dokładnie obejrzeć. Ewentualnie ściągnij koło, postaw amor na równym podłożu i zobacz czy całość leci w którąś stronę. Edytowane 24 Listopada 2015 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 W sobotę prawdopodobnie będę robił amorkowi serwis także popatrzę co w nim siedzi, ale najpierw założę koło od kolegi, może to wina koła, oby koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Nie chcę Cię martwić, ale jeżeli wkładałeś koło w 2 strony i efekt był ten sam, to chyba jednak nie wina koła. Ja na Twoim miejscu zmierzył bym amortyzator, obierz sobie na jakiś punkt przy główce ramy ( np dolna bieżnia sterów) i zmierz odległość do do gniazda osi. PS: Możesz wstawić fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wyjmij widelec, postaw na czymś cienkim i płaskim, co trzyma poziom. Jak haki sa nie równe, będzie widać. Możesz tez tak same golenie postawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Przed chwilą zmienialiśmy koła z kolegą, jego koło u mnie jest prawie idealnie równo, może 1mm ucieka na lewo. Moje koło w jego rowerze jest tak samo krzywo więc będzie to wina koła, tylko pytanie co w tym kole...? jeszcze dodam że przy każdym ugięciu amortyzatora koło schodzi do lewej strony, chyba że to sama opona ale pewny nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Wstaw fotki, z przodu, od góry, z boku itd Z opisu to nie ma co wróżyć, oczywiście fotki ze swoim kołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Nie wiem czy będzie coś na nich widać bo telefonem jedynie mogę to uwiecznić ale lecę pędzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Albo ośka jest z jednej strony grubsza, lub jakaś krzywa albo Ciężko wyczuć, ale jak piasta no name to wszystko się może zdarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 z tego co wyczaiłem to piasta jest tej samej firmy co sztyca, kierownica i mostek czyli coś takie jak Syncros M2.5, w google nie znalazłem żadnej takiej piasty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) A jak wyjmiesz koło i przed włożeniem obrócisz osią o 180 stopni to położenie koła się nie zmienia? Syncross to jest marka części dla Scott'a - tak samo jak Bontrager dla Treka np. Montowane raczej w tańszych modelach tych firm, więc cuda to to nie są ogólnie. Edytowane 25 Listopada 2015 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 W jaki sposób nie założyłbym koła to jest tak samo.... To jest niemożliwe żebym zakładał koło za każdym razem tak samo, a zakładałem je już chyba 3 tysiące razy Może być to wina piasty, nie wiem jakaś krzywa albo coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 No ale wtedy niemożliwe byłoby, żeby koło po włożeniu odwrotnie siedziało równo - "leciałoby" zawszę w tę sama stronę piasty. Obręcz albo sama opona nie ma żadnego bicia? Cytując klasyka "it's some kind of magic" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu24 Napisano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 (edytowane) Byłem z kołem w serwisie, było proste ale kazałem naciągnąć lepiej szprychy, przed i po naciągnięciu jest to samo. Obręcz jak i opona lecą równiuteńko.... Jutro spróbuję założyć oś od mojego drugiego roweru, zobaczę co to się podzieje i dam znać. Coś jest magicznego, tak jak piszesz Edytowane 25 Listopada 2015 przez Stachu24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi