Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Listopada 2015 Mod Team Napisano 25 Listopada 2015 A propos Speedera : rower wydaje się być naprawdę lekki,nawet jeżeli nie łamie bariery 10 kg ( była okazja " zważenia " w ręce modelu 300 D ),a opony mimo,że seryjne także optycznie wydawały się węższe. Mały minus za brak węglowego widelca,ale ważniejsze jest to,że 300 V to jak dla mnie ostatni sensowny tego typu rower Meridy na V - kach. W 2016 roku już tylko tarcze i mimo,że za rok czy dwa mają zamiar wprowadzić je nawet do szos ( plany dotyczą podobno zawodowców ),to uważam,że w tego typu sprzęcie wystarczą V -ki. W jednym sklepie sprzedawca mówił o oponie do 40 mm ( 300 V ),a w drugim o optymalnej szerokości 35 mm ( 200 D ). W przypadku chęci zmiany widelca na karbonowy może być jednak problem ze znalezieniem takiego z pivotami pod V - ki ( tu model 300 D ma przewagę ). PS Model 500 na 2016 rok : http://www.rowerymerida.pl/produkt1104/speeder-500-rower-merida.html Ggdyby nie tarcze i nieco zaporowa cena,to byłby mój fitnesowy ideał ( wygląd i wystarczająco dobry osprzęt ).
Gość Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 @Mateusz30No właśnie. Tutaj jest nieco ciekawych wyliczeń: http://uzurpator.com.pl/?wplyw-wagi-roweru-na-jazde,11 A w przypadku tl;dr: (...) jedyna sytuacja gdzie masa ma naprawdę istotny i odczuwalny wpływ na osiągi jest podczas podjazdu na wzniesienia o dużym nachyleniu. Nawet jednak w takiej sytuacji zmiana masy roweru i rowerzysty o 1% ( czyli np. ubicie 1kg ) spowoduje mniej niż 1% poprawę osiągów. Wg. endo (teraz się okazuje, że to przydatne narzędzie) w moim regionie na trasach ~100 km które robiłem było łącznie w górę jakieś 500-600 m. Toż to nic na taki dystans, raczej jest niemożliwe odczuć różnicę rozkładając to jeszcze na np. 4-5 godzin i raczej niewielkie nachylenia. W górach, gdzie są spore to owszem, no ale u mnie ma się sprawa inaczej - dla kogoś z gór moje rejony to zapewne płaska ziemia Poza tym, przy zjeździe z górki to się nadrabia większą energią = wolniejszym wyhamowaniem i większą siłą do tego potrzebną. W takim wypadku dochodzę do wniosku, że lepiej zająć się grzebaniem z mostkiem (nieco niżej, lepsza pozycja bo wiatr jednak wkurza), no i wspomnianą już kasetą. Jak się podczas jakiejś wycieczki wpakuję w ścieżkę leśną czy kostkę to cyk i przynajmniej nadgarstki dadzą radę. O ile jeszcze ten amortyzator działa, bo kompletnie olałem fakt jego istnienia. Nie powiem, byłem w porównaniu do szosy nieco kiepsko nastawiony do crossa, ale teraz widzę, że właśnie znacznie więcej da się zrobić poprawiając technikę, aniżeli coś wymieniając... Waga aż takiej różnicy nie robi. A osprzęt... jest Alivio i nie wiem, czy przy moim poziomie da się odczuć różnice na wyższych (a skoro nie wiem, to pewnie nie da się).
mklos1 Napisano 25 Listopada 2015 Napisano 25 Listopada 2015 Według mnie odchudzanie crossa ma sens tylko i wyłącznie, gdy ktoś chce koniecznie zachować jego właściwości (pozycja za kierownicą, amor). Jest to dość kosztowna procedura. Przełaj w porównaniu cena vs masa, zawsze będzie wypadać wyraźnie lepiej.
Gość Napisano 26 Listopada 2015 Napisano 26 Listopada 2015 Nieco jeszcze rozmyślałem nad tym wszystkim i podjąłem decyzję, że szosę sprzedaję, a aktualny cross zostaje. Co więcej, nie będę przy nim jakoś przesadnie grzebał. Linkowałem w poście wyżej do pewnych rozważań - wychodzi na to, że zmiana widelca nie ma sensu, bo ja + rower to jakieś powiedzmy 91 kg, po zmianie może 89 kg. Gdyby to była jazda w górach ma to sens, poza nimi nie ma. Amortyzator na szutrze czy w lesie ma. Nadal mogę go blokować. Mostek - nie wymieniam, dzisiaj zrobiłem porządek z rozjechanym gwintem, ustawiłem bardziej sportowo i wygląda na to, że pozycja będzie znacznie lepsza jak na moje oczekiwania. Tutaj od początku dałem ciała, bo niespecjalnie się interesowałem, a mam regulowany. Był natomiast ustawiony dosyć wysoko. Jeździło się ok, ale brakowało właśnie możliwości wyłożenia się. Kaseta - ten jeden element najprawdopodobniej wymienię (na np. CS-HG50), bo obecnie niektórych przełożeń w ogóle nie wykorzystuję. No i w sumie tyle Dzięki wszystkim za odpowiedzi, sugestie, nakierowanie i pomoc w uzyskaniu dodatkowej wiedzy!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.