Skocz do zawartości

[kaseta] jak ściągnąć, o czym powiniem pamiętać?

mocho

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wracałem w nocy rowerem do domu jechałem dość szybko i było bardzo ciemno więc wjechałem w jakąś dziurę (polskie drogi). Przyjechałem do domu patrze a tam koło mocno scentrowane (tylne) patrze dokładniej a tem pękła szprycha, pech chciał że od strony kasety. Czytajęc i ściągając swoje tylne koło stwierdziłem, że aby założyć nową szprychę muszę ściągnąć całą kasete ( hg 50-9 11- 32t). Muszę więc zaopatrzyć się w specjalny klucz do ściągania kaset, ale oprucz tego będe jeszczu musiał zablokować jakoś kasete przy odkręcaniu, a nie chce mi się wydawać 50zł na kmplet kluczy (klucz i bacik). Może ktoś zna jakiś tani sposób na zablokowanie kasety przy jej odkręcaniu, a najlepiej jak by ktoś opisał krok po kroku jak to wygląda? Proszę o pomoc.

Zamiast bacika możesz użyć starego łańcucha, najlepiej przyczep do czegoś (ja owijam dookoła nogi od ławeczki do ćwiczenia i skręcam śrubą) drugi koniec zachaczasz o kasetę i odkręcasz tym kulczem w lewo (Prawy gwint jak większość śrub) no i ściągasz kasetę :036: . Przy zakładaniu łańcuch nie jest potrzebny.

Byłem dzisiaj w rowerowym u mnie, za klucz do sciągana zapłaciłem 8zł, bacik kosztował 34zł. więc podziekowałem, ale sprzedawca podał mi dobry sposób na ściąganie kasety za pomocą starego łańcuch i starej korby idę właśnie tak zrobić. Po za tym na allegro najtańszy klucz kosztuje 9zł a bACIK 9,99 + KOSZTY PRZESYŁKI, A SĄ I DUŻO DROŻSZE DO 60ZŁ ZA WSZYSTKO + KOSZT PRZESYŁKI WIĘC TRUDNO MI UWIERZYĆ ŻE MOŻNA GDZIEŚ TE NARZĘDZIA KUPIĆ ZA 10ZŁ.

Ja wiem ze tanie narzedzia cudowne nie sa ale klucz do kasty to nie jest rzecz ktora od razu sie uszkodzi i uzywam go juz dluugi czas i caly czas jak nowy , za to w klucz do suportu warto zainwestowac w dobry.

Jak sie z glowa uzywa narzedzi to nawet tym tanim nic nie bedzie.

Jedynie rozkuwcza mi padal co jakis czas ale czego tu chciec od narzedzia za 12 zl i maltretowania go caly czas :]

No ale cena 5-6 za klucz do kaset to niebywala okazja ;p kto jest z moich okolic moze mi podrzucic klucz do wolnobiegu za 5 zł[bo do kasety juz mam ;p]. Skuwacz i sciagacz mam jakies pasciate, ale na moje potrzeby wystarczaja :P... jak sie rozwala kupie cos porzadniejszego.

Swoja droga taki sam jak bat jest klucz do samochodu[nie wiem do czego konkretnie,ale wyglada itentycznie!] kosztuje to 6-7 zł ;)[ja kupielm bat za 15,ale coz poradzic wtedy jeszcze nie wiedzialem... dopiero dowiedzialem sie jak spytalem kumpla na pielgrzymce co to za dziwny bat jest[konstrukcja taka sama tylko na rurce a nie na plaskim uchwycie].... afair byl to klucz do filtra oleju czy jakos tak[sorki nie znam sie na samochodach].

Właśnie skończyłem cały zabieg i byłem juz naprzejarzdzce przy okazji wyczyściłem kasete. Kasete zdjołem sposobem podanym przez master87 i poszło jak po maśle nie ma mowy o przeskakiwaniu ząbków podzczas odkręcania, a tym bardziej o ich złamaniu. Zdjęcie poszło jak po maśle ale gorzej było z nacentrowaniem koła siedziałem z 3h, i udało mi się osiąnąć ideał:) Metoda z starym łańcuchem jest bardzo dobra (o ile ktos ten łańcuch posiada) i uważam, że kupienie bacika było by w tym przypadku zupełnie zbytecznym wydatkiem.

Troszkę spóźniony:)

Ja zawszę biorę stary ręcznik i owijam wokół kasety to mi służy jako trzymak. Jeśli dasz radę to jedną ręką trzymasz, a drugą odkręcasz, jeśli nie poproś kogoś o przytrzymanie kasety.

Wersja dla hardcorowców: kasetę można przytrzymać w zębach ;)

Z tym trzymaniem kasety w zębach to opcja dla tych co browara pod monopolem okiem otwierają ;)

A z ręcznikiem faktycznie metoda się sprawdza, jak miałem okazję się przekonać. Jednak trzeba mieć trochę pary w łapach, więc jeśli samemu nie dajemy rady, należy poprosić o pomoc w trzymaniu kasety kolegę-koksa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...