Alpina Napisano 22 Listopada 2015 Napisano 22 Listopada 2015 Witam, posiadam ramę z cr-mo. Potrzebuje dospawac do niej mocowanie hamulca tarczowego. -Czy to mocowanie musi być tez z cr-Mo czy moze byc z innej stali? -Czy cr-mo osłabia się tak jak alu w miejscu spawu czy działa to tak jak w zwykłej stali (minimalne lub brak osłabienia).
Maciek226 Napisano 22 Listopada 2015 Napisano 22 Listopada 2015 musi być z Cro-Mo nie wiem czy dospawanie mocowania hamulca jest dobrym pomysłem , zwróc uwagę na fakt naprężen materiału powstających podczas stygnięcia miejsca spawu , - siły dzialające na hamulec plus naprężenia moga doprawadzic do peknięcia sam spaw powinien być wytrzymalszy od materiału ale należy zwrócic uwagę żeby nie rozhartować materiału wokoło spoiny
Alpina Napisano 22 Listopada 2015 Autor Napisano 22 Listopada 2015 Hm rozumiem o co cchodzi. A jaka forma spawania byłaby najlepsza? TIG? A może lutowanie?
perfectflow Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Pomysł z doprawieniem mocowania pod tarcze to zły pomysł no ale jak już się upierasz to chyba lutowanie mniej ingeruje w strukturę materiału. Wiele ram cr-mo jest lutowanych i sprawdza się to dobrze np.: kajak custom tylko lutuje a jego ramy są świetne, więc spróbuj lutować nie spawać.
adriansocho Napisano 3 Grudnia 2015 Napisano 3 Grudnia 2015 Jeśli to projekt budżetowy np. rower do eksploatacji zimą, to można by lekko zignorować formalne zalecenia i zrobić ze zwykłej stali. Tymi problemami z wytrzymałością itp. bym się nie przejmował, do niedawna eksploatowałem (łącznie przez kilka ładnych lat) ramę z roweru jakości prawie supermarketowej (polska marka Victus), w którym nie tylko dospawałem mocowanie tarczówki, ale też obniżyłem ramę o kilka cm doginając górne widełki do dołu. Nic się nie psuło. Poza tym w razie jakiegoś pękania spawanie stali jest tak tanie, że można dołożyć ewentualne wzmocnienia.
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Grudnia 2015 Mod Team Napisano 4 Grudnia 2015 kajak custom tylko lutuje a jego ramy są świetne Szkoda tylko, że on sam jest już jakby nieco mnie świetny I traktuje swoich klientów w delikatnie mówiąc dziwny sposób... Szacunek... I.
perfectflow Napisano 4 Grudnia 2015 Napisano 4 Grudnia 2015 Co do obsługi w kajak c. to się nie wypowiadam, podałem jedynie przykład co do sposobu przymocowania uchwytu pod hamulec tarczowy do ramy cr-mo.
Alpina Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Napisano 5 Grudnia 2015 Dobra będzie spaw tigiem i zobaczymy co z ttego bbędzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.