Skocz do zawartości

[rama] info o materiale

Alpina

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam ramę z cr-mo. Potrzebuje dospawac do niej mocowanie hamulca tarczowego.

-Czy to mocowanie musi być tez z cr-Mo czy moze byc z innej stali?

-Czy cr-mo osłabia się tak jak alu w miejscu spawu czy działa to tak jak w zwykłej stali (minimalne lub brak osłabienia).

Napisano

musi być z Cro-Mo

nie wiem czy dospawanie mocowania hamulca jest dobrym pomysłem , zwróc uwagę na fakt naprężen materiału powstających podczas stygnięcia miejsca spawu , - siły dzialające na hamulec plus naprężenia moga doprawadzic do peknięcia

sam spaw powinien być wytrzymalszy od materiału ale należy zwrócic uwagę żeby nie rozhartować materiału wokoło  spoiny

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pomysł z doprawieniem mocowania pod tarcze to zły pomysł no ale jak już się upierasz to chyba lutowanie mniej ingeruje w strukturę materiału. Wiele ram cr-mo jest lutowanych i sprawdza się to dobrze np.: kajak custom tylko lutuje a jego ramy są świetne, więc spróbuj lutować nie spawać.

Napisano

Jeśli to projekt budżetowy np. rower do eksploatacji zimą, to można by lekko zignorować formalne zalecenia i zrobić ze zwykłej stali. Tymi problemami z wytrzymałością itp. bym się nie przejmował, do niedawna eksploatowałem (łącznie przez kilka ładnych lat) ramę z roweru jakości prawie supermarketowej (polska marka Victus), w którym nie tylko dospawałem mocowanie tarczówki, ale też obniżyłem ramę o kilka cm doginając górne widełki do dołu. Nic się nie psuło. Poza tym w razie jakiegoś pękania spawanie stali jest tak tanie, że można dołożyć ewentualne wzmocnienia.

• Mod Team
Napisano

kajak custom tylko lutuje a jego ramy są świetne

Szkoda tylko, że on sam jest już jakby nieco mnie świetny :verymad: 

I traktuje swoich klientów w delikatnie mówiąc dziwny sposób...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...