Skocz do zawartości

Rock Shox Reba RL Solo Air 27.5 - naruszony gwint hamulca

NiuniekKiller

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o pomoc i poradę. Jakiś czas temu dokonałem zakupu roweru Giant Talon 0ltd. Po pewnym czasie jazdy na rowerze zauważyłem dziwne ocieranie klocków hamulcowych o tarczę zarówno przy skręcaniu jak i jazdy prosto. Oczywiście wpadłem na genialny pomysł, aby dokręcić śruby przedniego hamulca trochę mocniej. Pewnie wydawało by się już wszystko jasne, ze przekręciłem śruby zbyt mocny dociskiem, ale finał był inny. Śruby można było odkręcić gołymi rękami. Co więcej zarówno na dolnej jak i górnej śrubie pozostały wiórki metalu i 2 tzw. "obwarzanki".

W tym momencie nogi zrobiły mi się jak z waty. Zerwany gwint i do widzenia.

Śruby były włożone prawidłowo dłuższa na górze, krótsza na dole. Lecz problem nie polegał na tym. Obydwie oryginalne śruby były za krótkie! Nie wiem, kto to projektował, ale kompletny idiota. Wymiar śruby górnej od adaptera do 37,9 mm natomiast dolnej to 32,1 mm. Po moich pomiarach suwmiarką głębokość otworu dla górnej śruby była o 5 mm dłuższa a tym samym śruba była o tyle za krótka. Identyczny przypadek z dolną śrubą.

Oczywiście rozmontowałem cały hamulec, oczyściłem otwory i dokupiłem nowe stalowe śruby M6, które idealnie dopasowałem do otworów tak, że luzu pozostawiłem 1mm na same dokręcenie. Czytając fora i problemy osób, które napotkały podobne problemy są wynikiem zbyt krótki śrub. Siła dokręcania może i odgrywa tutaj istotną rolę, ale nie można tworzyć otworu który jest o 5mm głębszy i dł. śruby. Według mnie nie jest wykorzystywana siła gwintu, śruby, który powinien być jak najlepiej dopasowany w tym newralgicznym miejscy.

Do dziś dzień rower śmiga, aż miło, chociaż chciałem się dowiedzieć czy dla lepszego komfortu psychicznego jest lepiej zainwestować w nowe lagi dolne i dokonać wymiany? Wszyscy mi mówią, żebym sobie głowy nie zawracał, - "że działa i jest ok". Czy jest sensowne, aby dalej drążyć temat i bawić się w wymianę? Proszę o radę.

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...