Autor Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Cześć jestem ciekawy czy warto kupic Dual Control do XC Moje pytania: Czy wygodnie sie zmienia biegi. Czy podczas hamowania przez przypadek sie nie zmieni biegu. Czy warto wydać na nie pieniadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 To ja dodam pytanie czy mozna jednoczesnie hamowac i zmieniac biegi? bo ja to robie notorycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek Płatek Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Widocznie można skoro tak robisz. A tak a propo dc: o jaki śmieszny myk. Jednak wątpię w trwałość tego rozwiązania i sypnięcie się tego w trasie. Ciekawe jak to naprawiać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal119 Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Widocznie można skoro tak robisz. A tak a propo dc: o jaki śmieszny myk. Jednak wątpię w trwałość tego rozwiązania i sypnięcie się tego w trasie. Ciekawe jak to naprawiać ? Mi sie to nie podoba, też wydaje mi sie liche i jest dla mnie niewygodne ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia i tyle, ale myśle ze taki mechanizm będzie dostawał luzów i zmiana biegów będzie niedokładna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 A ja bym prosił żeby opinie wystawiali nie "myśliciele", tylko ci którzy korzystają z Dual Controli. Niech opiszą wrażenia, jakość, wygodę, ile czasu zajęło im przystosowanie się do nowego systemu zmiany biegów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
memek Napisano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ja mam DC LX i zdecydowanie polecam. Przyzwyczajenie sie zajeło mi kilkanaście minut. Trwałość na pozionie innych komponentów grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Platek gdybym mial Dual Control to bym sie nie pytal! Mam triggery, wczesniej mialem gripshifty i zastanawia mnie ten dual control czy takie cos jest mozliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fei Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Ja mam triggera i dc lx i b polecam do przedniej przerzutki lecz do tylu lepszy wg mnie trigger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jezdzilem na dc lx kolegi (dosc sporo) i powiem tak: - ja nie bylem w stanie sie przyzwyczaic - bardzo duzy skok klamki przy zmianie biegow (podobno lepiej jest w dc xt) - tylko 2 biegi na raz... - po 15,5 roku uzytkowania nie ma z nimi zadnych problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpasti Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 użytkujesz DC już 15,5 roku ? no to jesteś kozak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Hehe nie wiem dokładnie kiedy wprowadzono DC, ale na pewno nie 15 lat temu. Wtedy chyba jeszcze RF nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 uchmanek mial chyba na mysli 1.5 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Ja mam DC od miesiaca i jezdzi mi sie z tym super. Dla mnie bardzo fajne rozwiazanie . Jedna wada DC jest to ze nie mieszcza sie na kierownicy. Musialem kupic kierownice o szerokosci 600mm zeby to jakos wygldalo ale ogolnie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 sluchajcie MIC'a, a nie sobie ze mnie jaja robicie . oczywiscie ze chodzilo 1,5 roku. Odi: co do twojej teori na temat RF.. zadam ci pytanie: a STM-091 to co to bylo? klucz dzikich gesci odlatujacych na polnoc w smutny wrzesniowy poranek? czy manetka RF wprowadzona przez shimano w 1990 (czyli 16 lat temu )? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PONKII22 Napisano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 ja jezdze od 4 miesiecy z DC, 1800km nic sie nie dzieje kwestia przyzwyczajenia jak dla mnie super POLECAM , mialem ostre hamowania przed samochodem bo babka mnie nie zauwazyla wrrrr i jak nie chcesz to bieg ci sie nie zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja jeżdże na DC xt i powiem że jeździ się bardzo fajnie,mimo tego że na początku wydawało mi się że patent shimano nie przejdzie, lecz zmieniłem zdanie. Co do przyzwyczajenia, nie piszcie tu że ktoś jeździł na czyimś rowerku i sie nie mógł przyzwyczaić, mi to zajęło 2 dni zanim w pełni opanowałem zmiane. DC są wygodne, na zakretach bądź w roznych sytuacjach można zmieniać biegi i hamować nie zdejmując palców z klamek. Polecam P.S jeździłem na dc Lx i wydają mi się troszke mniej dopracowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Ja mam DC LX nie wiem jak działąja wyzsze grupy ale polecam. Na poczatku zgłupiałem tym bardziej ze stary rower miałem na Sramie . Njalepsze ze DC jest mało popularne (zwyli rowerzysci bez zajawki hehe) i kogo spotkam to sie pyta jak to działą wtedy mam pole do popisu hehe w kazdym badz razie dobra opcja tam jest ze podczes hamowanie na zakrecie jzu manetka operuje. Podoba mi sie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 wniosek dc lx jest super bo pomaga sie lansowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian206 Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Też sie zastanawiam nad kupnem DC i mam kilka pytań i proszę o wyjaśnienia i sprostowania lezeli sie myle 030.gif W DC gdy hamujesz i zrzucasz mnetką w dół na biegi lżejsze czyli łańcuch przeskakuje z tyłu na większe zębatki,tak?? A co leżeli jest przerzutka z odwrotną sprężyną, można stosować DC i czy nie bedzie na odwrót, że manetka w dół-cięższy bieg?? Wszystkie DC jakie widziałem, a może mało widzialem byly na 9 rzędową kasete, czy mozna takie DC uskuteczniać na ósemce z tyłu i nie bedzie z tym problemów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 8 Września 2006 Udostępnij Napisano 8 Września 2006 dc jest wygodniejsze z odwrotna sprezyna i nie moze pracowac na 8sp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 15 Września 2006 Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Najpierw pożycz od kogoś rower kto ma DC pojeździj, a później zdecyduj czy warto wydać kase na to!!! Bo inaczej wydasz kase a później bedziesz chciał to sprzedać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jod Napisano 18 Września 2006 Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Mam Dc XT od prawie trzech lat i przejechane 6 tysięcy km, fantastyczna sprawa. Płynne wrzucanie biegów wręcz zaskakuje, natomiast zrzuca sie biegi praktycznie małym palcem. Gdybym znowu przerabiali rower to właśnie to zostawiłbym sobie ze starych komponentów, albo kupił takie same manetki jeszcze raz. Myślę ze warto wydać na nie te w Konicu nie male pieniądze. Słyszałem ze przy XT można jednocześnie przezucic trzy biegi w Lx tylko dwa. Wiec wybór jest chyba jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.