Skocz do zawartości

[rower ] Romet Gazela 4.0 2015 vs Accent Avenue - który lepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie szanowni Forumowicze !

Zastanawiam się nad zakupem roweru dla żony i wybór padł na dwa modele :

http://allegro.pl/rower-trekking-romet-gazela-4-0-deore-bonus-i5801067289.html

oraz :

http://www.domenasportowa.pl/product-pol-68194-Rower-trekkingowy-Accent-Avenue-2015-.html

...uprzejmie proszę znawców tematu o rzetelne podpowiedzi dotyczące ich wyposażenia - osprzętu. Czy Gazela 4.0 wyposażona w przerzutkę tylną Shimano Deore M591 i przednią Shimano Altus M371 jest lepsza jakościowo od Shimano Acera RD-M360-L i przedniej Shimano FD-M310?

Na jakie szczegóły zwrócić uwagę jeśli chodzi o jakość osprzętu porównując te dwa modele?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam - Marcin

Dzięki za odpowiedzi :)

Żona jest " przerzutkowa ", a nowy rower będzie służył jako " kobieco - rekreacyjny " pojazd na dojazdy do pracy po europejskiej ścieżce rowerowej obfitującej w kilka wzniesień na których wymagane jest użycie kilku przełożeń. Doświadczenie rowerowe posiada - obecnie użytkuje model : Author Grand ASL.post-192731-0-94524300-1448144346_thumb.jpg

Biegi w piaście odpadają - jesteśmy zwolennikami zewnętrznych przerzutek.

Mam Gazele 4,0 Disc z 2014r. 

Taka jak tutaj pokazałem.

http://www.forumrowerowe.org/garage/vehicle/5972-romet-gazela-4-0-disc/?tab=images

Jestem z tego roweru mega zadowolony, co prawda, trochę na własne życzenie w nim pozmieniałem (kierownica) ale był to tylko mój wymysł i nie polecam powielania.

http://www.forumrowerowe.org/topic/178400-klamki-manetki-a-ich-pozycja-na-kierownicy-wielofunkcyjnej/

Z tym że ten rower z 2014r. ma hamulce hydrauliczne.

Osobiście polecałbym tego Romet-a u mnie bezproblemowo zrobił 6600 km w niecały rok, a teren po którym jeżdżę do przyjemnych nie należy (sporo piasku).

jka

Do : " jka " :

osobiście także skłaniam się bardziej ku Gazeli, ale model 4.0 z roku 2015 nie posiada hamulców tarczowych, które posiada model 5.0 z tego roku, jednakże są tam tarczówki mechaniczne, a jeśli mam kupować rower z tarczówkami to myślę, że na nasze warunki i potrzeby rosądniejszym wyborem byłyby tarczówki hydrauliczne. W związku z tym, że nie znalazłem nic rozsądnego z tarczówkami hydraulicznymi, a w zakresie moich poszukiwań pojawiła się Gazela 4.0, myślę, że ten element wyposażenia jest do przełknięcia w opcji wykorzystania roweru na spokojne dojazdy do pracy po ścieżce rowerowej bardzo dobrej jakości bez jazdy po lasach i tego typu podobnych warunkach terenowych. Gazela 5.0 na rok 2016 posiada tarczówki hydrauliczne, ale występuje tylko w kolorze czarnym, a w tym przypadku przegrywa aspekt wizualno-estetyczny a w dalszej kolejności cena wyjściowa - ponad 3 000 zł.

Do : KrissDeValnor :

... z tym niegłupim Authorem jest wszystko ok - poprostu zaistniała potrzeba zakupu czegoś innego jako alternatywa dla Authora

Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem - pozdrawiam - Marcin

Podzwoń może po sklepach a może gdzieś maja jeszcze taką z 2014 r. 

Oglądałem na żywo tą 5,0 z 2015 r. i hamulce inne niż w moim, a sam kolor mimo ze czarny przyznam że ciekawy bo to nie jest taka głęboka czerń, nie wiem jak to opisać, ale fajne, tylko że cena za niego już nie fajna, bo jak piszesz ponad 3000 zł.

Ja bym podzwonił po sklepach ba napisałbym (zadzwonił) do producenta czy gdzieś nie ma na magazynie.

A wiem co piszę bo tak mogłem kupić (u producenta) inny rower, ale nie było takiego rozmiaru.

Popróbować warto zanim się kupi.

jka

Dzwoniłem i szukałem modeli 4.0 i 5.0 z 2015 i nie jest to łatwe - np. w Szczecinie gdzie mam najbliżej żeby naocznie ocenić rower przed zakupem już tych modeli nie uświadczysz i zostaje mi wybór i ewentualnie zakup przez internet.

Piszesz o innych hamulcach w modelach z 2014 i 2015 - Twój model prawdopodobnie posiada hamulce tarczowe hydrauliczne, a ten z 2015 tarczowe mechaniczne, które w mojej ocenie są troszkę słabsze niż hydrauliki i w tym przypadku porównując model Gazela 4.0 i 5.0 z roku 2015 oraz biorąc cenę zakupu 4.0 = 1300zł  i 5.0 2200zł - wyprzedaże, jestem skłonny ( raczej żona )przełknąć zwykłe hamulce szczękowe w modelu 4.0 - różnica 900 zł i ewentulanie rozważyć montaż tarczówek hydraulicznych w trakcie eksploatacji, ale to już późniejsza sprawa- może się mylę co do tej kwestii?

Zupełnie czarna Gazela wydaje się zbyt smutna, a czarno-biała ma coś w sobie takie innego wizualnie, co może się podobać bardziej, ale to kwestia gustu. Masz rację, że cała czarna Gazela może wyglądać ciekawie, ale nie mam obecnie możliwości ocenić jej na żywo, a generalnie ma wszystko czego potrzebujemy w kupowanym rowerze na tą chwilę - tylko nie ten kolor i cena - można ją kupić w " promocji " za 2850, ale to i tak ponad dwa razy więcej niż 1300 za Gazelę 4.0 z 2015...

Póki co, decyzja jeszcze nie zapadła ...

Doświadczenie w załatwianiu rowerów od producenta mam - Author mojej żony widoczny na fotce w jednym z poprzednich postów, został ściągnięty do Polski z Czech - u nas ten model był dostępny tylko w wersji biało-niebiesko-granatowej i wyglądał w naszej opinii ( widzieliśmy go przed zakupem ) fatalnie. U Czechów dostępny był w wersji biało-czarno-czerwonej i wygląd jest zupełnie lepszy, ale to już kwestia gustu.

Obecnie gust podpowiada kolorystycznie wybór modelu 4.0 z 2015 ale sprawa decyzji ostatecznej jest otwarta - oprócz kolorystyki, wydaje mi się, że ma całkiem niezłe wyposażenie i dlatego prosiłem o porady i opinie :)

Dzwoniłem i szukałem modeli 4.0 i 5.0 z 2015 i nie jest to łatwe - np.

Np. :) do Ustki nie masz za daleko, mogę jutro sprawdzić co mają w sklepie i tak tam będę, bo muszę zapłacić za parę drobiazgów.

Piszesz o innych hamulcach w modelach z 2014 i 2015 -

Tak jest jak piszesz w dalszej części u mnie były 395 - pisze były bo zmieniając kierownicę musiałem poszukać innych klamek, i wkoncu wyszło że mam takie hamulce.

90qf15.jpg

Masz rację, że cała czarna Gazela może wyglądać ciekawie, ale nie mam obecnie możliwości ocenić jej na żywo,

Nie wiem dlaczego ale zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie, nawet zastanawiałem się by do swojej kupić takie błotniki jak ma ta 5,0 z 2015 r.fotki z netu nie oddają tego. Jak jeszcze będzie to zrobię jutro telefonem jakąś fotkę i wkleję, 

jka

... oglądając fotki w necie, żona stwierdziła, że kolorystycznie bardziej jej odpowiada Gazelka 4.0 z 2015 r - czarna wydaje się zbyt smutna, ale jeśli będzie w sklepie to chętnie zerkniemy na Twoje fotki i z góry dziękujemy.

Temat jest otwarty i przy ewentualnym zakupie Gazelki 4.0 rozważymy zakup i wymianę hamulców na tarczówki hydrauliczne - jeśli ten model Gazelki będzie przystosowany do ich montażu ??? W specyfikacji na stronie Rometu nie znajduję takich informacji, a na ich fotkach tego nie widać. Jednakże gdzieś czytałem, że istnieje taka możliowść?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...