Skocz do zawartości

[Korba] Instalacja BBright na w suporcie BB30 - FSA K-Force-light

grzesiekwww

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam ramę Jamix Xenith SL z Korbą FSA k_force Light i systemem BB30. Przez niedopatrzenie kupiłem identyczna korbę tylko z systemem BBRight.
W trakcie zakładania do roweru okazało się że nowa korba jest za długa z lewej strony, z prawej strony wszystko gra, ale z lewej jest za długa,
chodziaż odległośc między pedałami jest identyczna jak w starej korbie(lewe ramie korby jest mniej prostsze).
Chciałem zapytac czy istnieje jakiś adapter zamieniający te dwa systemy a jeśli tak to czy po jego zastosowaniu łozyska wbitę w ramę zgrają się odlełościami z bieżniami na ośi korby.

Napisano

Takie sdaptacje sa wykonalne ale w korbach z odpowiednio szerokimi bezniami, zakladasz podkladke 11.5mm.

Nie znam fsa ale jesli bieznie sa tylko pod bbright, to nic tu nie zrobisz.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Sprawa wygląda tak że włożona korba  ledwo co zachacza bieżnią na osi  o łożysko w suporcie, mniej więcej 2mm. (szerokość łożyska 6 mm).

Wpadłem na pomysł żeby założyć podkładki dystansowe od strony korby, co przesunęło by korbę o 3 mm i tym samym bieżnia wskoczyła by na łożysko, tylko zastanawiam się jak takie przesunięcie wypłyneło by na jazdę, czy z obywdóch nóg ciągnął bym tak samo i ogólnie czy 3 mm przesunięcie, czy czół bym w trakcie jazdy.

Napisano

W takim wypadku, jak lozyska beda mialy pelne podparcia na biezniach, powinno zadzialac.

Z tym ze bedziesz niepotrzebnie przesuwal naped w prawo, chociaz 3mm to nie jest tragedia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...