WojtekTrek Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 Witam , Nigdzie nie mogę znaleźć obręczy. Uszkodziła mi się 28 calowa obręcz z 24 szprychami (tak jak na zdjęciu, tylne koło). Nie było by problemu, jednak szprychy są w niej rozmieszczone asymetrycznie. W sklepie rowerowym powiedzieli mi że już nie ma takich obręczy i że prawdopodobnie ratuje mnie tylko zakup całego, nowego koła. Podobno do obecnej piasty nie da się zamontować koła z symetrycznym układem szprych... To prawda? Czy ktoś wie czy, a jak tak to gdzie mogę kupić taką obręcz? Jeśli tak, byłbym wdzięczny za link. Mogę na obręcz wydać max 300zł.
tobo Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 Sprzedawca poinformował Cię źle - nie chodzi o to że JUŻ nie ma takich obręczy tylko że zwyczajnie takowych nie ma, bo to wymysł Treka. Trek parę lat temu stosował koła z takim udziwnionym zaplotem (to stary trek i wtedy wiele kół, także wysokich modeli, było robionych w ten sposó.
WojtekTrek Napisano 18 Listopada 2015 Autor Napisano 18 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź . Czyli obecna tylna piasta na śmieci i faktycznie najlepiej w tej sytuacji kupić całe, nowe koło?
tobo Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 Piasta - dlaczego? 24 otwory ma, trzeba znaleźć obręcz na 24 szprychy, są takie szosowe. Chyba że piasta ma dość, a tyluletnia może mieć dość.
1415chris Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 Jak masz klasyczne kołnierze i gięte szprychy, to spokojnie można piaste wykorzystać. Przy kierunkowych nacieciach dla prostych szprych, piasta jest zrobiona pod konkretną obręcz.
WojtekTrek Napisano 19 Listopada 2015 Autor Napisano 19 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedzi . Nie dało się nic zrobić ze starą piastą... Kupiłem nowe koło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.