Skocz do zawartości

[piasta DT-350] Bębenek w DT-350 + kaseta stalowa

phoe

Rekomendowane odpowiedzi

Było trochę o tym, ale nie do końca znajduję odpowiedz na to co mnie najbardziej interesuje.

Kupiłem tylne koło z piastą DT 350, jak wiadomo ma ona "ameliniowy" bębenek, który nie lubi kaset typu HG50 itp.

Mam kasetę HG50, przebieg jakieś 1500KM(wizualnie jak nowa), do tego łańcuch KMC X10, trochę szkoda mi to wymieniać ze względu własnie na aluminiowy bębenek, a patent z zszywkami nie bardzo chce działać.

Tym bardziej żeby to miało sens musiałbym kupić kasetę XT + 2 łańcuchy najlepiej do tego.

Faktycznie Kaseta HG50 zmasakruje ten bębenek? Kaseta XT 4 najmniejsze koronki też ma stalowe i są one osobno... w HG50 tylko 2 najmniejsze koronki są osobno.

Co śmieszne Canyon i nie tylko wsadza do kół DT do wielu rowerów również kasetę HG50...

Teoretycznie mogę wymienić kasetę i łańcuch, ale czy to ma faktycznie sens?

Tak czy siak bębenek będzie nadgryziony. Pytanie czy przepłacać za XT, gdzie i tak nie ma wszystkich koronek na pająku, a IMHO te koronki zupełnie luzem mogą się okazać bardziej szkodliwe niż wszystkie stalowe ale znitowane w jeden pakiet.

Sam używam kasety HG400, gdzie wszystkie koronki poza najmniejszą są znitowane - po jakichś 2000km w terenie bębenek lekko naruszony, ale taki już był po poprzedniej kasecie. Zero problemów że zdjęciem kasety.

Bębenki DT są dosyć twarde; najprawdopodobniej zrobią się lekkie wcięcia ale kaseta powinna tak czy inaczej zejść. 

Chyba tylko raz z bębna szwajcarskiego miałem problem ze zdjęciem kasety, pod tym względem produkty innych firm bywają trudniejsze - choćby Tune które używa miękkiego alu.

Hmm no dobra, pożyjemy zobaczymy, bębenek i tak tyle samo co kaseta kosztuje więc czy teraz kupię niepotrzebnie kasetę bo będę miał taki "kaprys" i wywalę 200zł, czy później bębenek + kasetę, to na to samo wyjdzie w sumie.

A HG50 czy XT, dla wielu wielu, osób to po prostu kaseta...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...