Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia]Czy podejdzie

Mac77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Pytanie dotyczy przerzutki XT FD-M786-d taka jak w linku

( http://www.wysepka.pl/4349-thickbox_default/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-m786fd-m786-d.jpg ).

Mianowicie chce przejść w swoim rowerze (który widnieje do wglądu w garażu) na 2x10 i zastanawiam się nad korba(38-24 czy 36-22)Pytanie brzmi czy ta przerzutka ogarnie blacik 36T ponieważ znalazłem gdzieś info że obsługuję 44T do 38T a skłaniam się raczej do 36-22 i jeśli ktoś może potwierdzić najlepiej z praktyki własnej że nie ma problemu z tą przerzutką i napędem 36-22 11-36 10s to było by super.Czekam na informację i pozdrawiam.

Napisano

SlezaFanatic wiesz to z praktyki własnej czy znasz kogoś komu taka konfiguracja działa.

A i zapomniałem dodać że manetka jest 3rzedowa ale z tym raczej nie będzie problemu bo podobno wystarczy ustawić skrajne położenia.

Napisano

A są w ogóle korby 2-rzedowe z blatem 44t? Bo chyba w tym opisie przerzutki co znalazłeś to się wkradło jakieś kopiuj-wklej z innego modelu ;) Chyba, że coś do trekinga nowego wymyślili.

Ja bym sprawdził jaką pojemność podaje producent. Przykładowo sam mam fd-m667 która pracuje z max 14T różnicy i była domyślnie przeznaczona do korby 36/22T, u mnie działa z 36/24T a znam jeszcze jeden przykład z forum gdzie działa z 34/24T.

Manetka jedynie 3-rzędowa to nie problem, po odpowiedniej regulacji konstrukcja przerzutki i tak nie pozwoli na wrzucenie kolejnego „biegu”. Można nawet od biedy z przerzutką 3-rzędową powalczyć, tylko trudniej to wyregulować, będzie za wysoko wisieć i wygląda to jak z dupy...

Napisano

Ok dzięki.Pozostaje tylko podjąć decyzję 36-22 czy 38-24 chociaż korci mnie ten pierwszy zastaw.Dotychczas 42-32-24 i bardzo rzadko korzystam z blatu.Śmiało mogę powiedzieć że 95% jeżdżę na środkowej.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...