pawel2208 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć, Czytałem temat odnośnie hamulców hydraulicznych i kolega Rulez, polecał sklep CRC. Rozumiem, że jest to sklep chainreactioncycles.com? Czy ktoś jest w stanie pomóc dokonać tam zakupu? Nigdy nic nie kupowałem w obcej walucie i mam kilka pytań. Planuję zakupić komplet hamulców Sram DB5 Zakładając, że kurs euro na dzień dzisiejszy to 4.2472, to rozumiem, że z wysyłką do mnie (9 Euro) łączny koszt wyniesie 442zł? Są jakieś dodatkowe opłaty poza wysyłką do Polski? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejas Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 W EU nie ma dodatkowych opłat typu cło, itd. Ale - - Po pierwsze primo - cena zakupu waluty będzie zależeć od momentu jej zakupienia i od miejsca jej zakupienia (bank, paypal, kantor internetowy - znajdziesz tam różne ceny walut). Przy tych kwotach różnice będą raczej niewielkie, ale będą. - Po drugie primo - przy opcji płatności przelewem - doliczona zostanie opłata (chyba między 1 a 2 EUR) - Po trzecie primo - przy zakupie w zagranicznych sklepach cena artykułów może nieznacznie się różnić dla konsumentów w Polsce, jeśli stawka podatku VAT obowiązująca w danym kraju jest inna niż u nas - tak jest na przykład w Niemczech (są sklepy które się do tego stosują i takie, które nie stosują) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Czy jest ktoś na forum kto ma jakieś środki na PayPal i jest w stanie powiedzieć ile na dzień dzisiejszy kosztowałby mnie w PLN zakup w kwocie 104 euro hamulców z pierwszego posta oraz jeżeli bym się zdecydował, dokonałby zakupu dla mnie? Wcześniej wpłaciłbym odpowiednią kwotę na konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nie zapominaj że kurs z Pay Pala nie ma nic wspólnego z kursem Euro. Aktualny kurs euro na paypal to ponad 4.40 czyli przy 100 Euro słabo Mogę Ci pomóc jak chcesz - bo mam konto w euro i wyjdzie Cię taniej. Jak coś to pisz PW podam nr tel oraz maila. Może nawet załatwimy z wysyłką to Niemiec to będzie nawet korzystniej bo niższa cena tylko muszę sprawdzić jak crc wysyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Najtaniej wychodzi zazwyczaj skorzystanie z giełdy walut (np. walutomat.pl) i posiadanie darmowego konta walutowego z kartą (np w T-Mobile), sam tak często robię i polecam. Wychodzi taniej niż powyżej na PP (walutomat ma prowizję rzędu chyba 0.2%). Jak chcesz więcej info to wal na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 A czemu tak drogo ? Ja by brał od żabojadów za 95 € z tarczami 160 Nie wiem ile dostawa,ale i tak taniej chyba będzie http://www.alltricks.com/mtb/brakes/disc-brakes/avid-hydraulic-disc-brakeset-db5-160mm-discs-black-138-184664.html M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 http://www.alltricks.com/livraisons.html Na dole jest info o dostawie, najtaniej UPS za 15€, z tarczami faktycznie całkiem się opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem Nawet jeżeli PayPal życzy sobie 4.40PLN za 1€ to i tak komplet wychodzi dużo taniej niż u nas - ok 600zł. d8wid, safian - skontaktuję się jeżeli sobie nie poradzę. Podsumujmy: 1. Mam już konto PayPal, wpłacam PLN na konto. 2. Bezpośrednio na koncie PP wymieniam środki na euro, pomijając już, że drogo. 3. Dokonuję zakupu w CRC i potwierdzam zamówienie o łącznej kwocie z wysyłką np 100€. 4. Opłacam za pomocą PP na podobnej zasadzie jak PayU na Allegro? Tak jak koledzy wspomnieli ze względu na brak cła kwota 100€ nie ulega zmianie? 5. Czy jeżeli chcę zwrócić środki z PP na swoje konto bankowe to pobierana jest jakaś oplata za transakcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nie musisz przewalutowywać nic na paypalu, bo oferuje on przewalutowanie płatności Możesz też po prostu zapłacić kartą w CRC i to Twój bank przewalutuje płatność, musisz porównać sobie kursy. Paypal ma dodatkowo ochronę kupujących, więc jeżeli cenowo jest podobnie to warto skorzystać. 1. Dodajesz sobie rzeczy do koszyka, idziesz do kasy, wypełniasz dane wysyłkowe. 2. Wybierasz płatność paypalem 3. Na Paypalu albo się logujesz, albo bez rejestracji podajesz numer karty, kod CVV i ewentualnie inne dane, tak jak napisałeś - bardzo podobnie jak na allegro. Jeżeli płacisz z konta walutowego to bardzo ważne, aby rozliczyć się w walucie sprzedawcy, żeby uniknąć podwójnego przewalutowania. 4. Zatwierdzasz i wsio Jeżeli chcesz płacić z konta PP to tak jak piszesz - po potiwerdzeniu zamówienia i wymianie środków na EUR loguejsz sięna Paypala i tylko zatwierdzasz. Na pewno sobie poradzisz Co do ostatniego pytania to nie - Paypal zarabia wyłącznie na przewalutowaniu, ale nie wiem czy nadal nie mają jakiegoś minimalnego limitu co do przelewu na konto (kiedyś to było np. 30zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 W zasadzie nie widzę problemu z płatnością kartą kredytową bezpośrednio, bez PP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 A ile te hamulce DB5 kosztują w Harfie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nawet jeżeli PayPal życzy sobie 4.40PLN za 1€ to i tak komplet wychodzi dużo taniej niż u nas - ok 600zł. a co takiego jest w tych hamplach że są warte 600zł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 W sumie za 100 euro jest juz slx nowy ale nie mam porównania ewentualnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 marcin_ostrów - karty kredytowej nie mam dlatego muszę kombinować z PP Na rowerowy.com kosztują nawet 360zł za jeden. W innych sklepach rowerowych można dostać za 600zł komplet lub do 700 z tarczami, a w CRC 460zł Słyszałem, że mają dobre opinie, a porównania także nie mam do Shimano. Na Elixiry 3 o raz DB3 nie narzekałem, dlatego nad Shimano nie rozmyślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Ale do tego nie potrzeba karty kredytowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.