gieratrdm Napisano 16 Listopada 2015 Napisano 16 Listopada 2015 Jestem nowy na forum, właściwie mój pierwszy post. Jeżdże już kilka dobrych lat codziennie w każde warunki (dojazd do szkoły, na treningi), mieszkam przy drodze gruntowej , gdzie w deszcz robi sie niezłe błoto, a latem jest sporo grzązkiego piachu, w zime lód i śnieg, a po przeprawie przez nią czyli jakiś 1 km wyjeżdżam w miasto. Lubie jeździć szybko nie patrząc z grubsza co mam pod kołami, czasami zjeżdżam ze schodów, wjeżdżam na krawężniki przy dość dużej prędkości, oraz z nich wyskakuje itp. Aktualnie mam założone opony Kendy, kostkę 26 x 2.25. Nie są zbyt dobre w miasto, strasznie spowalniają, szumią i niemiłosiernie rzucają w oczy i po plecach piachem i błotem przy większej prędkości (jeżdzę bez błotników). Dodam że wczesniej jeździlem na Schwalbe FastFred i nie miałem problemu z rozrzucaniem błota z tym że opony te często się przebijały i wolę do nich nie wracać. Więc chcę was poprosić o radę , potrzebuje opon dość wytrzymałych, w miarę szerokich, najlepiej ponad 2,2, możliwie szybkich i dobrze radzących sobie z odprowadzeniem wody, no i co najważniejsze żeby jak najmniej rozchlapywały błoto. Nie chce też opon zbyt terenowych, myślę że semi-slicki wystarczą. Pytanie tylko jakie? Myślałem nad Geax Mezcal, ale podobno nie radzą sobie na mokrym , w oko wpadły mi takie opony kendy: http://allegro.pl/kenda-k912-opona-rowerowa-cruiser-26x2-25-ctbike24-i5444882068.html Myśle jednak, że mogą być mało wytrzymałe. Proszę o radę, najlepiej popartą swoimi doświadczeniami Dodam, że mój budżet to około 140-150 pln , a rower to Kross sign ds, z tyłu sztywniak .
MMMAAACCC7 Napisano 16 Listopada 2015 Napisano 16 Listopada 2015 saguaro 2.0 powinny Tobie wystarczyć, kwestia zabawy z doborem ciśnienia, continentala odradzam ze względu na trefny oplot (sporo sztuk pęka, łapie wybrzuszenia etc), schwalbe też odradzam, kosmicznie szybkie zużycie..
gieratrdm Napisano 17 Listopada 2015 Autor Napisano 17 Listopada 2015 Używałes tej opony ? Mozesz mi powiedzieć czy nie rozrzuca bardzo błota i piachu ? I czy wersja 2.2 nie byłaby lepsza ?
Jaca911 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Saguaro 2.0 w decathlonie jest 100zl za dwie. Opona dokładnie z takim przeznaczeniem. Daje rade w lekkim terenie, gubi się w błocie chyba ze dobije do dna. Na asfalcie nie stawiają oporów.
gieratrdm Napisano 17 Listopada 2015 Autor Napisano 17 Listopada 2015 Dobra dzieki, przejdę sie do decathlon i zobaczę. Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje to jestem otwarty
Silver400 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Ja polecę te continentale, race king, x-king 2.0 lub 2.2, super szybkie na asfalcie, radzą sobie w terenie (z wyjątkiem głębokiego błota) wytrzymałe na ścieranie. Seria bubli była z 3 lata temu, a powtarzanie tego w kółko robi się już niedorzeczne.
Jaca911 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Wrzucić zdjęcia racekingow z zeszłego roku?
MMMAAACCC7 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 wrzucić fotki conti tegorocznych? pewność mam 100% bo od sh*tmano przyszły, (na sklep gdzie pracowałem) sygnowane na rok 2015...3 atmosfery i oponę szlag trafił, (ramy ciśnień do 4 atm)
Silver400 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Wrzucić zdjęcia zajechanych 2 kompletów, pompowanych na 4 bary cioranych w górach ?
Alsew Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 RACE KING dla autora będzie optymalny. Super guma. jak się stosuje zalecane ciśnienie i nie katuje po ostrych kamieniach to prędzej guma w gaciach Wam pęknie niż RK.
MokryxD Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 Wrzucić zdjęcia zajechanych 2 kompletów, pompowanych na 4 bary cioranych w górach ? 4 bary i jazda w górach? Od siebie polecę Saguaro, guma wytrzymuje naprawdę dużo. RK niby spoko, ale różnicy w szybkości nie zauważyłem, a przecięcia łapie o wiele łatwiej.
Alsew Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 A może poszukać i przetestować nowego Mezcala? Ktoś widział na żywo, dotykał, testował???
MMMAAACCC7 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 RK dobry, pod bezdętkę, dętka w nim to niemoralność, ile razy w sezonie można tam upychać dętkę, łatać, szukać szkieł, których nie ma...Kup coś od geaxa, sprawdzone gumy, kwestia czy saguaro, czy mezcal, mezcal się wydaje bardziej szutrowy, szosowy, nie widzę tej opony w jakimkolwiek błocie, liściach mokrych.
Silver400 Napisano 17 Listopada 2015 Napisano 17 Listopada 2015 4 bary i jazda w górach? Brakło mi przecinka, bije się w pierś. 4 bary na miasto, w góry 2 i mniej
gieratrdm Napisano 18 Listopada 2015 Autor Napisano 18 Listopada 2015 Byłem dziś w dhtlonie i były tylko gumy Geaxa, a właściwie Vittoria , bo z tego co wiem tak teraz ta firma sie nazywa, pod nazwą Easy Rider. Miał ktoś, jak się sprawdzają? nie wiem czy nie są zbyt cienkie (1.95), wolę jedak coś koło 2.2. A apropo Vittori to ktoś testował może model Saguaro , jest troche inny bieżnik, ciekawe jak z wytrzymałościa. No i tak troche odbiegając od tematu, polecicie jakies dobre, dość dobrze wyglądające i wytrzymałe błotniki ? Będąc w dhtlonie wpadł mi w oko jakis środek konserwujący all in one , opłaca się to kupić?
Jaca911 Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 https://www.decathlon.pl/opona-vittoria-saguaro-26x200-id_8247578.html Możesz oddać do 30 dni bez problemu, przesyłka 0pln, w domu spokojnie pomacasz
Alsew Napisano 18 Listopada 2015 Napisano 18 Listopada 2015 A apropo Vittori to ktoś testował może model Saguaro , jest troche inny bieżnik, ciekawe jak z wytrzymałościa. A Ty czytasz to co ludzie piszą, czy założyłeś ten temat dla jaj ???
gieratrdm Napisano 18 Listopada 2015 Autor Napisano 18 Listopada 2015 https://www.decathlon.pl/opona-vittoria-saguaro-26x200-id_8247578.html Możesz oddać do 30 dni bez problemu, przesyłka 0pln, w domu spokojnie pomacasz Dzięki wielkie, zamówione, wyszło 95 pln za 2 sztuki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.