talento259 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cześć Jako, że planuje kupno tego bardzo ciekawego urządzenia mam dwa pytania: Czy na tej specjalnej oponie można jechać po normalnym asfalcie? Jakie akcesoria są niezbędne? Wiem już o oponie, stojaczku na przednie koło i macie na podłogę Czy podczas jazdy na trenanżerze warto co jakiś czas czyścić łańcuch i nakładać nowy smar, czy wystarczy jeden smar na jakiś określony czas? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregorek Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 1. nie, jest przeznaczona pod trenażer. ( tzn fizycznie da się ale inne jest jej przeznaczenie). 2. co chcesz i jak Ci będzie wygodnie. Zamiast maty może być koc, duży ręcznik. Ewentualnie potnik albo mniejszy ręcznik, co to by dywan nie chłonął potu Wyczyść porządnie cały napęd, w domu Ci się nie zabrudzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabudza Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Normalna jazda na oponie trenażerowej nie jest wskazana - guma z jakiej jest wykonana jest znacznie twardsza niż w "normalnych" oponach co skutkuje zerową przyczepnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Opona na trenażer jest właśnie bardziej miękka, aby nie ślizgała się po rolce. Nie można używać jej na zewnątrz, gdyż ze względu na łatwość łapania kamyczków, piasku, szkieł etc. zachodzi ryzyko uszkodzenia i wypadku. Łańcuch oliwisz jak zaczyna popiskiwać, albo głośno pracować. Oprócz maty warto kupić karimatę, która podłożona pod rower wytłumi nieco hałasy. Na pewno nie ma sensu kupna specjalnej osłony na ramę przed potem. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepszy jest ręcznik - mata osłania jedynie przednią część roweru (a rama jest najbardziej mokra w okolicy suportu i górnej rury oraz gripów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Okej rozumiem. A jak sprawa wygląda z tą specjalną szpilką co się wkłada w piastę zamiast tej szimanowskiej? Trzeba to dac? Po co? Jak to działa? Jak wkłada się rower w trenanżer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 szpilę masz w komplecie, trochę inny ma profil - bardziej wchodzi w uchwyt mocujący. Mocowanie - ustawiasz rower i dociskasz zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Mocowanie może być różne w zależności od konstrukcji trenażera, ale zawsze jest proste. Jak masz na oku konkretny model trenażera to poszukaj filmów na YouTube i zobaczysz jak to wygląda w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość aBOgdzie Napisano 20 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Ja do trenażera nie używam maty. Pod stojak daję stary koc, a pod siebie (pod rower) kładę ręcznik. Polecam też wiatrak, bo chłodzenia nie ma żadnego. Zdjęcia jak to wygląda: https://zorro.forumrowerowe.org/blog/article,218,Trenazer Ja mam TacX Satori, kupiłem go jak jeszcze nie było takich cudów, że można trenażer do komputera podłączyć i ścigać się w grze komputerowej. Teraz choruję na punkcie takiego czegoś, żeby z trenażera i roweru zrobić joystick do takiej gry :-) Tylko, że to kosztuje sporo już, koło 2000zł w górę. Polecam też film: Pokazali tam trenażer, w którym docisk do opony jest wywołany Twoim ciężarem, a nie takim jak u mnie, że dociskasz wałek do opony poprzez zacisk taki specjalny. Moim zdaniem patent z filmu jest dużo lepszy. Jeszcze to warto zobaczyć: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.