Skocz do zawartości

[rower] Wybór roweru Rockrider 340 czy Kands 1100?

Jakub96w

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie a właściwie bardziej proźbę. Zastanawiam się nad kupnem nowego roweru, wybrałem dwa, które mnie interesują - Rockiem 340(799zł) i Kands 1100(979zł) i tu jest moja proźba, czy mógłby mi ktoś doradzić, który z nich bedzie lepszym wyborem? Który jest postawiony na lepszych częściach bo o to głownie chodzi. Co do ceny to szukam coś poniżej 1000zł co nie rozpadnie się szybko, do jazdy po mieście, ale i w teren, nie wykluczone dłuższe przejażdżki po 100km :) Mogę dodać ze poprzednio jeździłem rowerem Kross hexagon (dokładnej nazwy nie pamiętam) przez bodajże 7lat aż zaczął się sypać. Do tego miałem bliższe spotkanie z samochodem na przejedzie rowerowym co też pogorszyło jego stan ;/

A wiec w skrócie, chciałbym od Was dowiedzieć się, który z nich ma lepsze części i moze mi służyć dłużej? :)

https://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-340-black-blue-id_8302231.html

http://www.rowerynajtaniej.pl/pl/p/Rower-28-KANDS-Szybki-CROSS-LINE-1100-brat-MAESTRO-2015/195#commentform

Napisano

Rockrider w porównaniu do  Kands to złom.

Wolnobnieg i osprzęt z najniższej możliwej grupy.

Kands osprzęt znacznie lepszy oraz ma kasetę(8 zębatek z tyłu). Jest to też cross czyli rower bardziej nadający się do jazdy po mieście niż pseudo mtb RR. Ale w lekkim terenie też powinien dać radę. 

PS. Popraw temat []

Napisano

Dzieki za odpowiedz, poczekam na jeszcze kilka opinii, lecz myslę ze bedzą takie jak Twoja ;). Powiem szczerze ze do tego kandsa byłem przekonany bardziej od pewnego czasu, lecz pewne osoby troche namieszały mi w głowie i postanowliłem zapytać ludzi bardziej obeznanych :)

Pewnie głupie pytanie, ale - popraw temat tzn ? :P Zapewne czegoś nie doczytałem na początku rejestracji, ale na szybko pisałem.

• Mod Team
Napisano

szczerze... poszukaj lepiej jakiejś używki. Oba rowery za długo nie posłużą. Na Twoim miejscu wykombinowałbym skądś dodatkowe pieniądze i za 1500 zł kupisz już coś do czego nie będziesz musiał po każdej wycieczce dokładać.

p.s. poprawiłem temat - 2 b regulaminu się kłania

Napisano

Dzieki wszystkim za odpowiedzi i poprawienie tematu. Spodziewałem się tego ze dla was te rowery to bedą graty, ale ja nie potrzebuje wiele, jak wspomniałem jazda po mieście, lekki teren i sporadyczne wypady kilka razy w roku po te 100km ;) chciałem abyście mi doradzili spośród tych dwóch rowerów, ale chyba decyzje juz podjąłem.

Napisano

Tez patrzyłem na ten, ale jakoś mnie te tarczówki zniechcęcają. Po za tym sam nie wiem, ma on coś tam dobrego wsadzone ? :P powiedzcie mi cos o nim jesli możecie :).

Co do używanych rowerów jakoś nie jestem przekonany.

A jesli rower używany to jakiego szukać ? Macie cos do polecenia ?

http://www.forumrowerowe.org/index.php?/topic/188247-[800-1200]-Tanie-wozidło-z-DT-(czemu-wolnobiegi-są-takie-złe-?-)

Tutaj masz opisane moje przygody z Rr340. Do dziś na nim jeżdżę, ale niestety wymagał wielu (w gruncie rzeczy nieopłacalnych) modyfikacji :-) gdybyś miał jakieś pytania na temat tego roweru to wal śmiało.

Dziękuje za opis i chęci, ale z tego roweru juz zrezygnuję :D

Napisano

Ja używam modelu 500. Przeczytaj sobie moją opinię w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/179849-rower-btwin-rockrider-500-opinie/

Mój post jest z sierpnia, we wrześniu pojechałem na nim w dwóch maratonach nie patrząc jak przy jeździe na codzień na dziury, skrajne przełożenia itp i o dziwo nic się nie rozleciało. Jak piszesz "lekki teren i sporadyczne wyjazdy" to chyba nie opłaca ci się kupować czegoś lepszego. Hamulce są ok tylko trzeba co jakiś czas podregulować ale to bardzo proste. Amortyzator jest słaby co prawda ale w rowerze który obecnie kosztuje 999zł to nie można się czepiać, kiedyś możesz sobie wymienić. Ja go teraz cioram maksymalnie, możesz wierzyć lub nie ale nic w nim jeszcze nie zepsułem. 

Napisano

No właśnie czytałem ten temat wczoraj. Skoro tak mowisz i jest to potwierdzone w Twoim temacie - bo tam tez ktoś tak o nim pisze - ze ten rower szybko się nie rozlatuje to zaczynam się ku niemu skłaniać :) jeszcze poczekam moze na kilka opinii, ale póki co to chyba zaczynam się do niego przekonywać :P

Napisano

Jak coś polecam Kandsa, mam identyczny :P Jedynie co wkurza mnie w nim to chwyty kierownicy, strasznie bolą dłonie od nich a tak to spoko. W lekkim terenie spokojnie daje radę.

Napisano

Kurdę, juz mam tak namieszane w głowie :D teraz znalazłem fajnego Kandsa energy 1300 za niewiele droższą cenę i z tego co czytam z fajnym osprzętem ... Długo chyba zejdzie zanim się na coś zdecyduję. Teraz mam inny dylemat - Kands energy 1300 czy Rockrider 500. Widziałem był taki temat na forum i chyba przewagę miał Rr.

A jeszcze pytanko, jaki rozmiar ramy bedzie dla mnie najlepszy - mam 1.80m wzrostu. Katalogowy pasuje do mnie 19" ale czy nie lepsza byłaby rama 21" ?

Sorry, ze tak ciagle mieszam i pytam, ale chciałbym coś kupić raz a pożądnie i potem tego nie żałować ;)

Napisano

Ja też mam 180 cm i rozmiar L. Kolega ma Kandsa Energy 1300 sprzed chyba 2 lat i jest bardzo zadowolony ale on mało jeździ, tak weekendowo na piwo i z powrotem (widelec suntour xcm się tylko rozleciał akurat na urlopie w tym roku :D ). Jednak po kontakcie z tymi dwoma rowerami uważam że rr jest lepszy, tym bardziej ze względu na obecną cenę (nie to żebym chwalił swoje).

Napisano

rr jest lepszy, tym bardziej ze względu na obecną cenę

No właśnie,lepszy chwilowo,bo cena 999 zł jest dobra.Jeżeli wskoczy na 1299 zł już nie będzie dobry,bo stosunek ceny do jakości,słaby.

Napisano

Porównanie z innego tematu na forum

"Ciekaw jestem w którym miejscu ten Kands wypada lepiej niż Rockrider :P I jak się mają v-brake do bardzo fajnych mechanicznych tarczówek jakimi są Hayesy MX-5! Jeśli o widelec chodzi to w obu są tanie uginacze SR Suntour więc pracują podobnie. Sram X4 to ta sama półka cenowa co Alivio, podejrzewam że kaseta w Rockriderze to podstawowy SRAM czyli PG-830 który według mnie jest klasę wyżej niż HG40. Dorzućmy do tego lepszą gwarancję w przypadku BTwina czy możliwość przymiarki i nie widzę żadnych powodów żeby wybrać coś innego w tej cenie"u

Czy to wszystko jest prawdą, ze kaseta w rr jest o klasę wyzej niż shimano hg40 ?

Porównanie włśnie kandsa energy 1300 z rr 500.

Napisano

A właśnie sobie przypomniałem że mam tego kandsa od kolegi na swojej stronie ze zdjęciami, proszę bardzo http://www.digart.pl/zoom/7868202/50.html

Nie wiem co jest montowane teraz, nie chciało mi się szukać, ale w tym modelu ze zdjęcia jest np fajny jak na cenę osprzęt Alivio, 2 lata temu był to na pewno rower lepszy od decathlonowskich modeli z podobnego przedziału cenowego, teraz chyba sytuacja trochę się zmieniła. Do tego na plus rr są warunki gwarancji i to że możesz podjechać na byle który serwis deca i naprawią usterkę (mniej lub bardziej fachowo), kands niestety zmusza do odwiedzenia płatnego serwisu chyba że chcemy się bawić w odsyłanie roweru nie wiadomo gdzie ;)  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...