bodi9528 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witajcie:)Zbliża się koniec sezonu wiec czas na nowości na nowy sezon.Chce zmienić napęd 1x10 planuje założyć przód zębatkę 30t tak zwane "jajo" a na tył kasetę 10rz w zakresie 11/40 problem polega na tym że shimano nie ma w swoim zestawieni takiej kasety max 11/36 polecają wywalić 17 lub 19 i w ich miejsce założyć 40 lub 42 od HCC lecz nie mam zielonego pojęcia jak to ze sobą będzie współpracować i jest to rozwiązanie troszkę droższe od kasety SunRace CSMX3 11-40 10s lecz nie mam pojęcia jak i ta kaseta się spisuje w trudnych warunkach i przede wszystkim jaką ma wytrzymałość, jakim jest odpowiednikiem do shimano. Koło 29 przerzutka XT Korba Deore XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ten sunrace wygląda ciekawie ale opinii w necie brak praktycznie. Jeśli brałbyś kasetę shimano, to albo będzie to xt albo czeka Cię roznitowanie koronek. Inna opcja to sram 1030 i zamiast usuwania 17 lub 19, zamiana 15 oraz 17 na 16t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ta kaseta Sunrace jest na poziomie SLX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 jakieś potwierdzone info czemu na poziomie SLX ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 16 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Waga, wykończenie. Macałem to na targach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 16 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Miałem odczynienia z sunraceami czasami mały chinskie rączki zakładały zębatki nie w tej kolejności co trzeba heh Ogólnie tylko shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Sprobowalbym z tym SunRacem, dystrybutor w Czechach bodajze, wiec w miare blisko, waga zachecajaca -378g /11-40z/ i 387g /11-42z/ przy wersji 10 biegowej. Lata temu jak mialem to byly kiepskie, ale to lata temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Jest jeszcze csms3, trochę cięższa(70g) bo duże zębatki ze stali ale cena na poziomie 250 za 11-42 i dostępna w PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Ktoś z Was wie jak zachowuje się zębatka HCC 40t na aluminiowym bębenku ? . Działa tam duży moment obrotowy i boje sie żeby bębenek się nie " przekręcił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Akurat duże aluminiowe koronki nie gryzą alu bębna, mój jest o wiele bardzie poorany na drugim końcu kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 No to niebawem zagości u mnie zębatka 40t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 17 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 bodi, testuj SunRaca, ktoś musi byś pierwszy.. Miałem ich kasety dziewiątkowe i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ja mam zamiar to kupić. Spec instaluje kasety Sunrace w swoich rowerach (właśnie ten model), przez lato kaseta zebrała bardzo dobre opinie na MTBR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Jakim cudem te duze aluminiowe zebatki nie gryza bebenka? Sam raz wgryzlem, ostatniĄ wtedy u mnie 28z w bebenek boplighta ze prawie ja zerwalem,zdjałem ja z wielkim trudem, bo nie chciala drgnać, innym razem urwalem dodatkowo srubę spinajaca cala kasete, zebatka chyba 30 z, to były czasy kiedy uwielbialem 8s i uzywalem kaset sramowskich bez pajaka, potem zmienilem piastę szukajac stalowego bebna, a lekka wrociła dopiero z kaseta ktora ma pajak, czy teraz kiedy mak bebenek alu od Nowateca moge smialo jechać taka 40 z dodatkowa koronką, czy lepiej mieć wlaśnie całą kasetę już jako monolit, i druga sprawa, bebenek, jak wchodzily te duze koronki to shimano podkreślało ze ma specjane wzmocnione piasty z bebenkiem o mocniejszym sprzegle, czy 40 czy 42 z nie mielą bębenków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Miałem 40t założone na piaście hope - zero ślaów na bębenku Mam teraz 42t na piaście dt - zero śladów na bębenku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drmomank Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 A takim cudem, że są z aluminium. A ty miałeś stalowe bez pająka to ci się wgryzały. Bębenek nie będzie zmielony, przecież analogiczne momenty obrotowe występują jak masz młynek z przodu na korbie. Łańcuch przenosi siłę z korby od Twoich nóg. Duża koronka z tyłu to nic innego jak alternatywa dla młynka na korbie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElTorroLoco Napisano 9 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Chyba w Sochaczewie jest dystrybutor SunRace więc może da się na miejscu coś załatwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Testował już ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Ja, na razie mniej niż 200km i to porządna kaseta, wcześniej używałem slx/xt, nie widzę różnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 https://www.youtube.com/watch?v=2eRAzjJzoTg (porównanie kasety sunrace 11-42 i xt+oneup 42t) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr_dave Napisano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzis 1 jazda. Dziala. Biegi chodza dobrze. Trzeba dostosować przezutke ale slx ogarnia 42 zęby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 10 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Te Sun Race sa jakieś lewe, w co drugiej jaką widzę zęby są na tyle dziwnie powykręcane ze czasami wyregulować niższej klasy sprzęt nie jest łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnnyno Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Ja, na razie mniej niż 200km i to porządna kaseta, wcześniej używałem slx/xt, nie widzę różnic. I jak Ci się spisuje ta kaseta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 25 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Te Sun Race sa jakieś lewe, w co drugiej jaką widzę zęby są na tyle dziwnie powykręcane ze czasami wyregulować niższej klasy sprzęt nie jest łatwo. Który model konkretnie? Proszę, daj jakieś foto Puklus, skoro tyle tego przerabiasz, bo się gryzę z tematem (konkretniej mam na myśli ten srebrny MX3 11-40T). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Hmmmm zdjęcie mam, ale teraz ci nie dam, bo nie mam jak. U nas Sun Race wstawiają do najtańszych paździerzy i czasami to ciężko wyregulować ocierając się o "to KUR....czak niemożliwe". Zęby w tych kasetach jakoś tak na boki latają, nie wiem, mi się one nie podobają. może wyższe modele są spoko. Dokładając Nowiuśką Acere, Manetki Altus 9sp, okablowanie Najlepsze na świecie Jaguś Wirerek Lex mamy nowiutki napęd który nie da sie wyregulować. Ktoś pytał czemu Jagwire Lex sa złe, przecież są dobre ... No to jak zamontuje sobie taki delikwent napęd 11sp, to zrozumie O dziwo wymiana na zwykle shimano sp41 jak ręką odjął pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.