Skocz do zawartości

[Giant Trance] Prośba do użytkowników

szymku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Zamierzam kupić nowey rower Giant Trance 27,5 2 LTD 2016. Jestem w zasadzie już co do niego przekonany, niemniej bardzo zależałoby mi na zobaczeniu tego roweru na żywo (model 2015) szczególnie w rozmiarze L (mam 184 cm, więc wg tabeli ta wielkość powinna być dla mnie odpowiednia).

Miałbym więc prośbę o użytkowników tego roweru:

- jeśil masz podobny wzrost co ja, to czy także wybrałeś rozmiar L

- jakie są wrażenie z jazdy, głównie w górę

i najważniejsze:

jeśli jesteś z Żywca lub okolic, czy byłaby możliwość spotkania się i zobaczenia roweru, ewent zrobienia kilku m w siodle.

Z góry dzięki za odzew!

Szymon

Napisano

Nie jestem użytkownikiem bo tylko trochę jechałem na tegorocznym modelu ale przy takim samym wzroście jak Twój znajomy wybrał tylko L-kę. Rozmiar mniejszy nie wchodzi w grę bo będziesz miał wrażenie jak byś miał zaraz lecieć przez kierę. To nie wyjdzie na rundzie pod sklepem ale dopiero w terenie. 

Pod górę Trance jedzie naprawdę bardzo żwawo. 

Napisano

Tez kupuje trance na rok 2016:) W Bielsku jest sklep "biker" w którym maja trance w rozmiarze M i był dla mnie za mały, a wspomnę tylko ze jestem od Ciebie niższy o 1 cm.

Napisano

Dzięki za te kilka odpowiedzi. Dziś podjechałem do Wilkowic i pomacałem Trance'a. L jest ideałem. Teraz tylko muszę czekać ok.2 na fabrykę :/

Napisano

w rozmiarze L (mam 184 cm, więc wg tabeli ta wielkość powinna być dla mnie odpowiednia)

Co do rozmiaru nie ma żadnych wątpliwości: tylko L. Ja mam 190cm i jeżdżę na XL. L był przyciasnawy dla mnie, ale Ty masz 6cm mniej i na pewno krótsze nogi.

Trance dobrze podjeżdża - co tylko kopyto pozwoli. Nie ma się czego obawiać. Jest na tyle efektywnie, że można nie korzystać z blokady. Mam monarcha R bez blokady i nie zamierzam wymieniać.

Napisano

@marcinusz

Podpinając się pod temat... Czy myślisz że XL styknie na 195cm wzrostu czy to już za dużo? Teoretycznie dają sztycę 440mm ale miałbym ją wysuniętą na 300mm.

Napisano

Jeżdżę L-ką, ale przy 184 cm wzrostu i nodze 87 wolałbym, żeby rower był nieco dłuższy - jak XL. Podsiodłówki przy moich wymiarach wystarczyłoby na myk myka 125 mm bez problemu (może nawet 150 mm, ale trzeba by porządnie pomierzyć ) a dłuższa górna rura pozwoliłaby bezkarnie skrócić mostek. Kokpit mógłbym obniżyć do obecnego poziomu na podkładkach...

Tak tylko gdybam. Na pewno dużym atutem L jest to, że łatwiej go kiedyś sprzedać ...;-)

Z aktualną wiedzą i oczekiwaniami szukałbym czegoś troszkę innego, choć to na pewno fajny rower w relatywnie dobrej cenie.

Napisano

@Rafu

Myślę, że styknie. Skoro podsiodłówki Ci nie braknie, to o długość bym się nie martwił. Standardowo dostajesz mostek 90mm w XL. Ja go szybko wymieniłem na 75mm, bo pozycja była ewidentnie zbyt wyciągnięta. Myślę, że jeszcze z centymetr powinienem ująć. Ty może zgrasz się z oryginalnym mostkiem. 90mm w fullu brzmi niewspółcześnie, ale w rozmiarze XL to nie tragedia. Choć trzeba przyznać, że przy 90mm sterowanie jest nieco zamulone. Jeśli preferujesz mniej wyciągniętą pozycję, to jest szansa, że znajdziesz jeszcze miejsce na skrócenie mostka.

@madziu

Uwierz mi, że XL to naprawdę duży rower. Razem z dłuższą rurą górną dostajesz większą bazę kół. Przy Twoim wzroście miałbyś już prawie-forward geometry.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, aktualnie jeżdżę na Treku Superfly który jest cholernie długi ale to HT XC. Myślę że z długością Trance'a nie będzie problemu :)

A tak z drugiej strony, jakie jest minimalne wysunięcie sztycy (regulowanej)? Mówię o całkowitej długości od końca podsiodłówki do szyn mocujących siodło.

Napisano

@Rafu

Sztyca giant 100 mm odpowiednio 8,5 i 18,5 cm (Siodło w dole i w górze). Jeśli nie chcesz przekraczać wskaźnika maksymalnego wsunięcia sztycy, to dodaj jeszcze 1,5 cm. Swoją drogą ciekawe, po co taki wskaźnik...?

@marcinusz

Ta baza psuje cały mój misterny plan ;-). Znasz kogoś, kto założył do trance'a mostek 45-50 mm? Nie robi się wtedy za krótki?

Napisano

Dzięki za odpowiedź, aktualnie jeżdżę na Treku Superfly który jest cholernie długi ale to HT XC. Myślę że z długością Trance'a nie będzie problemu

O! Troszkę się przymierzałem do zmiany swojego starego sztywniaka na Superfly. Jaki masz rozmiar i jaki do tego mostek? Ja bardzo przelotnie mierzyłem ten o rzeczywistej podsiodłówce 52cm, ale nie wiem czy on ogólnie nie jest za duży dla mnie. Za to w mniejszym bez wątpienia brakłoby podsiodłówki (przynajmniej 2 cm)...

Ta baza psuje cały mój misterny plan ;-). Znasz kogoś, kto założył do trance'a mostek 45-50 mm? Nie robi się wtedy za krótki?

Nie da się "bezkarnie" wydłużać górnej rury. Musi rosnąć baza albo zaostrzać się kąt główki albo skracać tył (ale w tę stronę też są granice).

To czy z mostkiem 50mm będzie za krótki czy nie zależy od konkretnego jeźdźca. Ale nie fetyszyzujmy krótkich mostków. Mostek nie ma być jak najkrótszy. Ma być odpowiedni. Gdy jest za krótki też są problemy - jak ze zbyt długim, tylko inne  :teehee:

Napisano

@Rafu

Sztyca giant 100 mm odpowiednio 8,5 i 18,5 cm (Siodło w dole i w górze). Jeśli nie chcesz przekraczać wskaźnika maksymalnego wsunięcia sztycy, to dodaj jeszcze 1,5 cm. Swoją drogą ciekawe, po co taki wskaźnik...?

@marcinusz

Wskaźnik mówi mi czy jak dla żony L-ka byłaby dobra, czy za wysoka. Dzięki za info :)

@marcinusz

Myślę że na Twoje gabaryty wirtualne 21,5" będzie ok. Te rowery straszą liczbami w tabelce a jak się wsiądzie to okazuje się że jest dobrze. Fabrycznie montują mostek 100mm.

Napisano

Te rowery straszą liczbami w tabelce a jak się wsiądzie to okazuje się że jest dobrze.

To prawda. Efektywna górna rura dla tego rozmiaru to 65,9. Ale mimo dłuższego mostka, nie czułem tej długości na przymiarce. Co ciekawe reach to 45,7cm czyli tylko 0,1cm więcej niż XL Trance. Myślę że różnica odczuć wynika m.in. z tego, że kokpit jest dość wysoko - 61,9cm.

Mimo wszystko mam obawy, że do zastosowań ściganckich tak długi rower (115,2cm) bazy kół mógłby okazać się odrobinę za duży. Obecny ma 110cm i małe koła (stary XTC). Niestety na superfly mogłem tylko posiedzieć, a to nie dość miarodajne.

Nie napisałeś jaki Ty masz rozmiar...

Napisano

Ja mam 23". Myślę że wypadam gdzieś pomiędzy rozmiarami i wziąłem większy bo w 21,5" trochę przeszkadzało mi wysunięcie sztycy. Baza kół może i spora ale dobrze zjeżdża, podjeżdża i skręca. Stumpi HT ma 2cm mniej przy większym kącie główki.

Napisano

@Rafu

Źle się wyraziłem. Na sztycy jest podziałka od min. do max. Minimum rozumiem - granica bezpieczeństwa, ale sztycę da się wsunąć w podsiodłówkę tak, że znaczek max (na drugim końcu skali) chowa się na 1,5 cm. Zastanawiam się, czy rzeczywiście nie powinno się jej wsuwać do końca...?

Napisano

Tak - odległość od góry zacisku do szyn siodełka wzdłuż sztycy oczywiście :-)

Mierzone tak jak na załączonym obrazku.

P.S.

Gdybyś był zainteresowany kupnem mało używanej sztycy giant 100 mm, to daj znać, bo przymierzam się do wymiany (za mało skoku).

post-150920-0-11220900-1447921371_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...