kumas Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Customowa korba dwublatowa srama.Może ktoś podpowie czy warta jest uwagi i jaki to może być odpowiednik w normalnej specyfikacji np x5 x7 ? Jak z jakością? Czy porownywalna jest klasą do slx lub xt
beskid Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Korby tego typu zazwyczaj są w nowych rowerach. Kupowanie tych wynalazków w celu modernizacji swojego napędu jest mało sensowne. Jak do kogoś nie przemawiają absurdalne ceny to niech przemówi gorsza wytrzymałość od korb Shimano. Dla mnie żadnej korby Srama nie da się porównać klasowo do czegokolwiek od Japończyków.
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Jaka cene za absurdalną Uznał byś za ten model,a jaka by była do przyjęcia ?
beskid Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Osobiście nie dał bym więcej niż 200/250 zł za nową.
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Czyli używka w bardzo dobrym stanie prawie że nowa powinna kosztować w okolicach 200zl ?
beskid Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Stwierdzenie "mały przebieg" bywa względne jak w tych ogłoszeniach gdzie rowery dajmy na to roczne mają niby przelatane kilka set km. Jeśli nie masz więcej kasy a jesteś pewny jej stanu i stanu wkładu suportu to cena jest powiedzmy do przyjęcia. Jak jest inaczej to poszukał bym korby Deore 615 ściągniętej na ten przykład z nowego roweru. Można je dostać grubo poniżej 300zł.
tobo Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Korby tego typu zazwyczaj są w nowych rowerach. Kupowanie tych wynalazków w celu modernizacji swojego napędu jest mało sensowne. Jak do kogoś nie przemawiają absurdalne ceny to niech przemówi gorsza wytrzymałość od korb Shimano. Dla mnie żadnej korby Srama nie da się porównać klasowo do czegokolwiek od Japończyków. A używałeś wysokich modeli Srama? Ja owszem (Red, X0), podobnie jak Siemano (xt, xtr) i ani pod względem sztywności ani kultury pracy Sram w żadnym przypadku nie musi się chować. I są lżejsze od konkurenta. Trochę gorzej wypada aspekt cenowy i ilość dostępnych produktów. Kiepskie są szosowe korby Apex, parę razy miałem styczność z wygiętą, zakładając że Apex to odpowiednik Tiagry to w Shimano tej klasy na podobnego zonka nie trafiłem.
marcin_ostrów Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Te sramy to się kupuje za grosze wyjęte ze speców najczęściej.
beskid Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Nie @tobo ja nie korzystam ze Srama ale znam dosłownie 3 przypadki o których piszesz u znajomych. Wynikają raczej tylko i wyłącznie z kupienia "po znajomości" jak to czasem bywa w Twoim środowisku. Do tego z czystej ciekawości i na dość krótko bo zostały "wciśnięte" klientom. Ja nie zarzucam w żadnym wypadku braku kultury czy sztywności tylko proporcje cena-żywotność zębów. Sram w droższych modelach przegrywa na całej linii ceną dlatego mamy teraz taki bum na najnowsze XT 11sp. Oczywiście większość tych korb i to prawie cała pochodzi od demontażu ze Speców. Sam jak byłem na kupnie pierwsze co szło do wywalenia to tej klasy korba. I tak jak pisze poprzednik mają one kosztować śmieszne pieniądze bo mało kto jako "docelową" nie chce ich w swoim rowerze. Dlatego podałem taką a nie inną cenę zresztą za zupełnie nówkę.
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Czyli reasumując ,co dyskwalifikuje wspomnianą korbę jeśli przyjąć cenę w granicach 170zl z suportem? Czy bedzie o wiele gorsza od np Slx czy xt?
marcin_ostrów Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Nic jej nie dyskwalifikuje. Całkiem ok korba, pod warunkiem że kosztuje tyle ile podałeś, a nie katalogowy milion
tobo Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 wg mnie nie będzie. Problem finansowy to droższe suporty i niekompatybilność zębatek z zamiennikami np Shimano, trzeba je podpiłowywać na krawędziach tuż przy otworach na śruby. Może w nowszych korbach wymiary Shim i Srama są zgodne, w trochę starszych nie były.
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Z tego co wiem to ma identyczym rozstaw otworo czyli 104/64 mam jeszcze pytanko o roznice miedzy wspomniana korba a np comet fsa. Sa porownywalne?
tobo Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Nie chodzi o rozstaw otworów tylko o to że tarcze Shimano mają trochę dłuższe "skrzydełka" od gniazda dla śruby mocującej zębatkę (104 mm) do krawędzi i trzeba je poddawać piłowaniu by pasowały, poza tym tarcze Srama są trochę inaczej "wychylone" na zewnątrz niż Shimano, przez co po założeniu zębatek Shimano łańcuch nie będzie (być może) trafiał z małej tarczy na mniejszą.
Tomek21001 Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Bardzo dobrze,że korby Sram12XX mają taką reputację i takie ceny. Niech tak zostanie.
radziuGD Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 Mi się z rowerem dostało s1000, nie mam nic do zarzucenia tej korbie. Waży dosłownie kilka gram więcej niż xt, co do sztywności różnic nie wyczułem. O trwałości zębatek srama się nie wypowiem, bo po 1kkm założyłem n/w. Co do trwałości koronek w 785, to pamiętam tyle, że blat po 3,5kkm nadawał się na kibel(i nie była to wina łańcucha, bo mam taką manierę, że po tysiącu wsadzam nowy). Co do deore, m615 po kilku jazdach jest spolerowana od buta, w s1000 przypadłość ta nie występuje.
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 To przy s -1255 powinno być chyba znacznie lepiej ;-) Przynajmniej hipotetycznie. radziuGD Jakie zebatki zainstalowales? firmy i ilosci zębów.
radziuGD Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 octane one 32t, co do tych hipotetycznych różnic, to tak ze zdjęcie jedynie malowanie na s1250 jest inne niż na s1000
kumas Napisano 15 Listopada 2015 Autor Napisano 15 Listopada 2015 Oczywiście nie będzie problemu zamienić tarcz z 36/22 na np 38/26 lub 40/28 ?
radziuGD Napisano 16 Listopada 2015 Napisano 16 Listopada 2015 Jeśli chodzi o blaty srama, to od 39t stosuje on bcd 120
kumas Napisano 16 Listopada 2015 Autor Napisano 16 Listopada 2015 Tak , wiem. Pewnie chodzi o sztywność tarcz ale shimano od lat stosuje 104 nawet do tarcz 48. Jak bede zmienial tarcze to pewnie na jakies shimano lub aerozine
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.