KyKy Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Witam ponieważ szukam roweru na początek do DownHill/Enduro. Czy ten rower się nadaje za ta cenę? Cena za rower z kolami: 1799zlCena bez kół: 1500zlParametry techniczny:Rama: Full Suspension - Amortyzowana marki GT Idrive o kolorze platynowym / srebrnym.Amortyzator przedni: Legendarny Dwupółkowy RST Delta XL ze skokiem 150-160mm !!! Stan amortyzatora jest idealny !!!Damper: RockShox SID XC air (amortyzator powietrzny) w idealnym stanie. Pracuje jak NOWY.Korba: Truvativ FivedKasety przód: SR Suntour PFFPedały: Author AluminioweStery: Nowe łożyska + Grzybek Token 1 i 1/8 "Mostek: Truvativ XR 3D Forged Downhill Wzmacniany - NOWYKierwonica: Aluminiowa, wzmacniana profilowana Octane ONE 720mm (nowa kosztowała 199zł)Gripy: AlienationHamulec przód: Tarczowy ShimanoTarcza przód: Avid 160mm - NOWAHamulec tył: Tarczowy ShimanoTarcza tył: Tektro 160mm - NOWAKoło przód: Dedykowane do Downhill Weinamnn DM30 + Piasta NS EXTREMEOpona przód: 26" x 2.35 Dedykowana do Downhill Continental (58-559)Koło Tył: Weinmann DM30 Aluminum Alloy Dedykowany do Downhill + Piasta Shimano DeoreOpona tył: 26" x 2.35 Continental dedykowana do downhillSztyca aluminiowa KALLOYObejma sztycy: GTSiodełko: Selle Italia z wentylacjąŁańcuch wzmacniany - NowyPrzerzutka tył: Altus 8 speed AltusKaseta tył: Hyperglide HGPrzerzutka przód: Shimano TourneyKlamkomanetki: Shimano 3x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Wiesz... amorki dają radę, ale jak ty zamierzasz hamować w Downhillu tymi hamulcami... Moim zdaniem ten napęd także długo nie pożyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Mi to wygląda jakby ktoś pozbierał wszystkie graty jak leci i zamontował do ramy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Wszystko zależy od tego jak będziesz używał takiego roweru. Jeśli przez downhill rozumiesz zjeżdżanie z górek w parku czy w lesie to owszem, nada się. Ale jeśli coś więcej to może być ciężko. SID to nie sprzęt do katowania, ten legendarny RST podejrzewam że też nie za bardzo. Hamulce podobnie, nie sprawdzą się. Też mam wrażenie że ktoś poskładał rower z przypadkowo znalezionych części i choć może wyglądać nieźle to w praktyce jest słabo. Poniżej 2 tysięcy szukałbym dobrego sztywniaka, w fulle szkoda się pchać. Do nauki jazdy w dół i skakania się nada, do enduro już trochę gorzej chyba że kupisz jakąś dużą ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyKy Napisano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jeśli przez downhill rozumiesz zjeżdżanie z górek w parku czy w lesie to owszem, nada się. Raczej na razie nie mam miejscówek, tylko taki lasek z hopką i jeszcze kilka stromych zjazdów. Mam jeszcze taką propozycje: Cena:1 499 zł W ostatnim czasie zostały zamontowane nowe hamulce hydrauliczne Tektro Draco o wartości około 500zł. Parametry techniczny: Rama: Full Suspension - Amortyzowana marki Cube XC Comp Amortyzator przedni: SR Suntour XCM ze skokiem 120mm !! Damper: Fox Vanila Shox. Pracuje jak NOWY. Korba: Shimano Deore XT Pedały: Author Stery: Nowe łożyska + Grzybek 1 i 1/8 " Mostek:Oxygen Scorpo Downhill Wzmacniany - NOWY Kierwonica: Aluminiowa, wzmacniana Truvativ Gripy: Giant Hamulec przód: Tarczowy hydrauliczny Tektro Tarcza przód: Avid 160mm - NOWA Hamulec tył: Tarczowy Hydrauliczny Tektro Tarcza tył: Tektro 160mm - NOWA Koło przód: Hardrock wzmacniane + Piasta NS EXTREME Opona przód: Schwalbe Black Jack 26" x 2.35 Dedykowana do Downhill - NOWA Koło Tył: Hardrock Aluminiowe wzmacniane + Piasta NS Extreme Opona tył: 26" - Nowa Sztyca aluminiowa Obejma sztycy: Cube Siodełko: Selle Italia z wentylacją Łańcuch wzmacniany - Nowy Przerzutka tył: Altus 8 speed Acer Kaseta tył: Shimano Przerzutka przód: Shimano Tourney Manetki: 3x8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jak coś ma w nazwie XC to się zwyczajnie nie nada. A na widelcu pokroju XCM można sobie co najwyżej zęby powybijać a nie poskakać. I wygląda na to że oba ogłoszenia o których wspominasz to oferty jednej osoby, bo Cube również wygląda na sprzęt złożony z przypadkowych części. Do jazdy po lesie z jedną jak podejrzewam niewielka hopką nada się i zwykły sprzęt do XC z dobrymi kołami i amorem. Ewentualnie coś mocniejszego pokroju Dartmoora Primala czy Horneta z dobrym amortyzatorem, nieco powyżej 2000 zł idzie takie sprzęty znaleźć. Fulla w tej cenie odpuść. Jakiego byś nie znalazł się nie nada i kropka. Będzie klocem na którym jazda nie będzie przyjemna albo zlepkiem przypadkowych części jak sprzęty ze wspomnianych ogłoszeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyKy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Dzięki poszuka sobie czegos innego Nie wiem czemu ale ten 1 (co ma to niby znaczyć? jeden czy pierwszy?) rower chodzi mi po głowie... Co bym w nim musiał wymienic aby nadawał sie do kofortowej jazdy? Pewnie powiecie ze jestem najwy bo chce ten rowek troche tak troche nie. Mam jeszcze zamiar kupic sobie kamerke GoPro i na rowerek kas i google + strój. Dlatego przyjmujac ze rower kupie za 1500zł to jeszcze gopro 1tys + kolejny 1tys = 3500 tyś Wiec to troszke duzo mnie to wyniesie. A może ten rowerek kupie pod modernizacje tylko nie wiem czy to zawieszenie sie da wyregulować i czy amor ma blokade skoku...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marco68 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 A może jesteś najwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Chcesz to kup. Ja namawiał do czegoś sensowniejszego nie będę. Ale wtedy niestety wyjdziesz na naiwniaka który uwierzył w bzdury sprzedającego piszącego że sprzęt ma opony dedykowane do downhillu choć kompletnie się do tej dyscypliny nie nadaje. Żeby się nadawał musiałbyś zmienić praktycznie wszystko, łącznie z ramą. 3500 to jest kwota za którą można już kupić sensownego fulla. Z tym że ciągle brakowałoby Ci ok. 600 zł na kamerkę (bo tańsza Sony wystarczy) ok. 250 zł na kask i kolejne dwie stówki na rękawiczki i ochraniacze. Jeśli budżet jest nieprzekraczalny to sztywniak będzie dużo lepszy a jazda na nim o wiele przyjemniejsza niż na badziewnym fullu. W tej cenie standardowo: Primal/Hornet albo jakiś NS: Core/Surge. Popatrz sobie na rowery na tych ramach, może akurat coś przypadnie Ci do gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyKy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 I tak dziękuję za pomoc. Raczej nie kupię tego roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkoder Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Lepiej zrobisz jak kupisz sztywnika. Jak chcesz koniecznie fulla to musisz być przygotowany że poniżej 3000 zł będzie Ci ciężko coś znaleźć. Każdy ma swoje priorytety, ale kamerkę możesz przecież kupić po jakimś czasie a teraz tą kasę dołożyć do roweru. W okolicach 3000 zł zakres rowerów godnych polecenia znacznie się poszerza. Ochraniacze można kupić używane, a kaski nie kosztują kolosalnych pieniędzy. Ja osobiście bym wolał dobrego sztywniaka na początek aniżeli rozlatującego się fulla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Pewnie powiecie ze jestem najwy bo chce ten rowek troche tak troche nie. Mam jeszcze zamiar kupic sobie kamerke GoPro i na rowerek kas i google + strój. Dlatego przyjmujac ze rower kupie za 1500zł to jeszcze gopro 1tys + kolejny 1tys = 3500 tyś Wiec to troszke duzo mnie to wyniesie. Weż to jeszcze raz przeczytaj i zastanów się logicznie co chcesz zrobić. Wynika z tego, że możesz się "szarpnąć" na 3,5K a być może jak byś się jeszcze postarał to ciut więcej i chcesz przeznaczyć więcej na nic nie warte graty zamiast za całość kupić sensownego fulla co choć zbliży się do tego magicznego DH/enduro. Czemu nic nie warte?? Bo jak widzę szukasz jakiś tras DH w Wawie. Co tu będziesz dokumentował na tej kamerce?? Do czego Ci pełny kask i gogle?? I jaki strój bo niczego poza szerszymi gaciami nie potrzebujesz. Chłopie za chyba gdzieś ciut pomad 4K widziałem jakiegoś Gianta Trance z tego roku na Sektorze i Monarchu. Nie lepiej w coś takiego celować niż obwiesić się gadżetami a jechać na padaczce?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 15 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Dookładnie. Lepiej zacząć od porządnego roweru, a resztę dokupić potem, a samą kamerkę na końcu. Mówisz ze możesz wydać do 3,5tys. postaraj się jeszcze o 2 stówki i masz wypasiony rowerek: http://allegro.pl/specialized-enduro-sl-i5796029854.html Do wiosny daleko, to jeszcze dozbierasz na jakiegoś orzecha (Fullface na początek nie ma sensu) i podstawowe ochraniacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 A jeśli nie przestaniesz pisać "po polskiemu" i nie zaczniesz pisać po polsku to gwarantuję, że na forum nikt Ci więcej nie pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyKy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 A jeśli nie przestaniesz pisać "po polskiemu" i nie zaczniesz pisać po polsku to gwarantuję, że na forum nikt Ci więcej nie pomoże To po jakiemu mam pisać jak nie po polsku ? O.o Gdzie zrobiłem błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 nie kop się z koniem i zobacz co podkreśliłem! W kwestii roweru - kup sobie jakiegoś sztywniaka z widelcem 150 - 160 mm skoku z przodu. Do momentu aż się nauczysz jeździć odpuść sobie jakiekolwiek kamerki i profesjonalne stroje. Ochraniacze na kolana i piszczele plus na łokcie kup jako używki na allegro. Z kaskiem to samo(tylko po zakupie go dobrze wypierz w środku) i zacznij jeździć a nie teoretyzować. Nie porywaj się na ogromne dirty i ćwicz najpierw hopki takie do kolana. Jeśli Ci nie przejdzie w ciągu następnego sezonu to znaczy że to sport dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KyKy Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 @mrmorty Biorę słownik i się uczę ;x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.