Skocz do zawartości

Dbanie o opony. Pytania odnośnie pompowania.

fmgracz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy prawdą jest to, że opony należy regularnie pompować nawet w okresie zimowym, gdy przechowujemy rower w piwnicy i nie zamierzamy z niego korzystać przez kilka najbliższych miesięcy? Miesiąc temu przygotowałem rower do "snu zimowego", oczyściłem zębatki i łańcuch ze starego smaru, również napompowałem opony. Dziś zauważyłem, że powietrze trochę zeszło. Czy więc pompować, czy się nie przejmować? :)

Jeszcze jedno pytanko odnoście opon. Tata mówi, że nie należy pompować, aż opona będzie całkiem twarda. Mówi, że po naciśnięciu palcami, dętkę powinno dać się troszkę wdusić. Czy to prawda?

• Mod Team
Napisano

Tata mówi, że nie należy pompować, aż opona będzie całkiem twarda. Mówi, że po naciśnięciu palcami, dętkę powinno dać się troszkę wdusić. Czy to prawda?

Pompka z manometrem sprawę rozwiązuje.

Dobrze jeżeli rower nie stoi na flaku przez całą zimę bo opony mogą się odkształcić. Ale bez nerwowości ze sprawdzaniem co tydzień. ;)

Napisano

@@fmgracz,Jak rower śpi w temperaturze pokojowej to nie trzeba się szczególnie szczypać z wartością ciśnienia. Jak planujesz zimować rower na balkonie, to warto aby nie dobijać opon na full, gdyż w niskich temperaturach guma zmienia swoje właściwości i może być bardziej podatna na pęknięcia (w zależności od producenta). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...