fmgracz Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Witam. Czy prawdą jest to, że opony należy regularnie pompować nawet w okresie zimowym, gdy przechowujemy rower w piwnicy i nie zamierzamy z niego korzystać przez kilka najbliższych miesięcy? Miesiąc temu przygotowałem rower do "snu zimowego", oczyściłem zębatki i łańcuch ze starego smaru, również napompowałem opony. Dziś zauważyłem, że powietrze trochę zeszło. Czy więc pompować, czy się nie przejmować? Jeszcze jedno pytanko odnoście opon. Tata mówi, że nie należy pompować, aż opona będzie całkiem twarda. Mówi, że po naciśnięciu palcami, dętkę powinno dać się troszkę wdusić. Czy to prawda?
Mod Team michuuu Napisano 14 Listopada 2015 Mod Team Napisano 14 Listopada 2015 Tata mówi, że nie należy pompować, aż opona będzie całkiem twarda. Mówi, że po naciśnięciu palcami, dętkę powinno dać się troszkę wdusić. Czy to prawda? Pompka z manometrem sprawę rozwiązuje. Dobrze jeżeli rower nie stoi na flaku przez całą zimę bo opony mogą się odkształcić. Ale bez nerwowości ze sprawdzaniem co tydzień.
mklos1 Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 @@fmgracz,Jak rower śpi w temperaturze pokojowej to nie trzeba się szczególnie szczypać z wartością ciśnienia. Jak planujesz zimować rower na balkonie, to warto aby nie dobijać opon na full, gdyż w niskich temperaturach guma zmienia swoje właściwości i może być bardziej podatna na pęknięcia (w zależności od producenta).
Mod Team Puklus Napisano 14 Listopada 2015 Mod Team Napisano 14 Listopada 2015 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.