piotrus_na_rowerze Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Witam, mam rower GIANT X-Sport 4L z 2009 roku, w którym chciałem wymienić konusy i kulki. W specyfikacji mojego roweru jest napisane, że piasta przednia to "Formula 32x100" (nie mogę znaleźć żadnej informacji o tym modelu), a na samej piaście nie ma żadnych oznaczeń, numerów seryjnych itd. Zmierzyłem suwmiarką kulki i mają one średnice 4,7 mm (są w miarę błyszczące) i jest ich po 10 sztuk na stronę, natomiast nie wiem jak dopasować konusy do swojej piasty? Średnica śruby (miejsce bez gwintu) to 8,2mm, a długość całej śruby to ~108 mm Będę wdzięczny za pomoc jak dobrać konusy i kulki Pozdrawiam Piotrek
Alsew Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 mam rower GIANT X-Sport 4L z 2009 roku, w którym chciałem wymienić konusy i kulki. Nie zapominaj że 3 skladową lożyska piasty są miseczki, więc jak chcesz żeby piasta byla jak nowa to najlepiej kupić calą nową piastę i zrobić przeszczep wnętrzności do piasty którą masz w kole.
piotrus_na_rowerze Napisano 14 Listopada 2015 Autor Napisano 14 Listopada 2015 rozumiem, dziękuję na uwagę, chciałem na razie jednak spróbować z samymi konusami (mają widoczne wżery) i profilaktycznie z kulkami (mimo, że wyglądają dobrze), tylko właśnie nie wiem jak to wszystko dobrać do mojej piasty
Alsew Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 chciałem na razie jednak spróbować z samymi konusami (mają widoczne wżery) i profilaktycznie z kulkami (mimo, że wyglądają dobrze), tylko właśnie nie wiem jak to wszystko dobrać do mojej piasty Jak kupisz konusy które minimalnie będą się różnić od tych oryginalnych to i tak to się kręcić dobrze nie będzie, a czy Formula sprzedaje oryginalne części eksplatacyjne do swoich piast to nie wiem.
MMMAAACCC7 Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 nie łatwiej kupić koła/piasty na łożyskach maszynowych?skoro kulki i stożki masz zeżarte (skoro sam to zauważyłeś, to pewnie miski też szlag trafił) to po co to ratować, znów zaniedbać i w kółko?
piotrus_na_rowerze Napisano 14 Listopada 2015 Autor Napisano 14 Listopada 2015 kulki nie są zeżarte, zakładając, że miski są ok, czy jest możliwość zakupienia samych konusów (np. innego producenta, bo Formula nigdzie nie mogę znaleźć) do tego co mam? zresztą rozumiem, że wymiana całej piasty wiąże się rozpleceniem i zapleceniem szprych?
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Nikt raczej nie da Ci odpowiedzi na ostawione pytania bo mało kto korzysta z piast kulkowych tego producenta. Tak zakup nowej piasty wiąże się z zaplotem koła na nowych szprychach.
Alsew Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 zresztą rozumiem, że wymiana całej piasty wiąże się rozpleceniem i zapleceniem szprych? Piasta sklada się z korpusu który jest szprychami osadzony w kole i jeśli jest aluminiowy, to jest prawie niezniszczalny. Pozostale części jak konusy, miseczki, kulki oraz ośka możesz przelożyć z nowej piasty i masz wtedy w zasadzie nową piastę w starym kole.
MMMAAACCC7 Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 pod warunkiem że piasty formula mają wymienne miski, to raz, a dwa że wymieniający będzie w stanie prawie perfekcyjnie równo nabić nową miskę, tak by zapewnić długą pracę nowym kulkom/stożkom..
Alsew Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 pod warunkiem że piasty formula mają wymienne miski To fakt. Jak autor ma rozebraną tą piastę,to może sprawdzić wymieniający będzie w stanie prawie perfekcyjnie równo nabić nową miskę, tak by zapewnić długą pracę nowym kulkom/stożkom.. Oj tam, oj tam jak autor nie da rady, to mlotek go wyręczy . Ja robilem taką operację na Shimano, pierwszy raz w życiu, przekulalem już po wymianie ponad 1000km i jest nadal idealnie...
Jaca911 Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Mialem formule w rowerze z 2009 roku i ten sam problem. Konusy zniszczone, kulki brązowe, miski niewymienne. Piasty te są praktycznie nieuszczelnione. Części niedostępne. Skutek taki, że nabyłem drugą kupna piasty Novatec D042 i mam problem z dyny. Niby te piasty to kowadła ale nie mam jakiegoś parcia na odchudzanie sprzętu.
cervandes Napisano 15 Listopada 2015 Napisano 15 Listopada 2015 A ja mając GIanta Rincona 2008 czy 2009 mam piasty formula i w zeszłym roku wymieniałem konusy z tyłu, w tym roku wymieniałem konusy z przodu. Mało tego! Okazało się, że z tyłu też mam padniętą miskę zakręcaną w bębenku i bez żadnego problemu za 25pln w Buga Sport kupiłem cały bębenek. Konusy przód kosztowały ze 3pln sztuka, takie lepsze, bębenek 25pln, konusy tył były dość drogie, rejon 20pln za sztukę.
piotrus_na_rowerze Napisano 16 Listopada 2015 Autor Napisano 16 Listopada 2015 dziękuję wszystkim za odpowiedzi, cervandes, jak dobrałeś te konusy nowe do tych Formula, pokazałeś w sklepie te stare i dopasowali, czy je pomierzyłeś i wysyłkowo zamówiłeś?
piotrus_na_rowerze Napisano 16 Listopada 2015 Autor Napisano 16 Listopada 2015 ok, tak też spróbuję zrobić, dziękuję wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.