Skocz do zawartości

[ Opinia ] Proszę o opinie S-Works

FraniaBania

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Stąd moje pytanie, jaki sens istnienia tego konkretnego tematu? Pytam zarówno jako użytkownik, jak i jako moderator. Bo jeśli faktycznie "zachwyt nie jest Ci potrzebny", to i ten temat nie jest potrzebny. Jeśli chcesz się pochwalić,  są do tego inne narzędzia i działy forum. Jeśli pytasz o opinie, za późno. Z boku taki temat naprawdę wygląda jak trolling.

A mnie się wydaje, że ten temat miał służyć jedynie strolowaniu kolegi Rulez. ;) 

w rowerze, Koledzy co jest z tą Kasetą ( zębatką ) nie tak, produkują szmelc, to trzeba zareklamować jak się rozleci przecież ma gwarancje, koła też mam nie takie ?

Nie to jest z tą kasetą że ona dużo z kieszeni wyciąga. Z 10 procent ceny tego co zapłaciłaś za całość.

A kół nie komentuję, bo napisałem bardzo prosto i czytelnie, nawet dla osoby niewtajemniczonej. 

w rowerze, Koledzy co jest z tą Kasetą ( zębatką ) nie tak, produkują szmelc, to trzeba zareklamować jak się rozleci przecież ma gwarancje, koła też mam nie takie ?

Z kasetą wszystko jest jak najbardziej ok ale jak wszystko się ona zużywa i z czasem trzeba będzie ją wymienić a to koszt ok 1000zł + łańcuch. O kołach napisał tobo. 

Wam tylko głupoty w głowie

Odpowiedzi na zadane pytanie nie otrzymałam,

Muszę kolegów uprzedzić że z dniem dzisiejszym zanim dokonam zakupów sprawdzę opinie o danym produkcie i jego przydatnoąci

:laugh:

Może zanim dokonasz napisania czegokolwiek na forum następnym razem z 5 razy się zastanów. 

Odpowiedzi na zadane pytania przewijały się w tym temacie.

Robi się coraz zabawniej.

Rozumiem że kaseta jest droga, a jej wytrzymałość jaka jest ? w km

koła z tego co rozumiem to zapasowe kupić nowe

Super może po domu zacznę jeździć nie będzie strat finansowych

Jak się bawić to się bawić, przecież zbliża się zima spadnie śnieg i nie będziemy śmigać to coś trzeba robić

Raczej nie rozumiesz. Napisane po polsku, przecinki tam gdzie trzeba, kropki również, żeby czytelnik się nie pogubił.

Jeżdżąc po domu ryzykujesz demolkę, to podniesie koszt inwestycji. Nie będzie kasy na kolejne chybione inwestycji bez sprawdzenia co, po co i dlaczego.

Jak się bawić to się bawić, przecież zbliża się zima spadnie śnieg i nie będziemy śmigać to coś trzeba robić

Można robić coś, pisać z sensem. 

Brak pojęcia - przynajmniej dla mnie - oznacza że dowiaduję się tego czy tamtego na temat produktu przede wszystkim u sprzedawcy. Choćby dlatego że mogę coś spierniczyć a to wszystko kosztuje. Po drugie nie mając pojęcia na temat produktu i nie wiedząc co do czego mogę się zdziwić jaki kiepsko funkcjonuje. Rower ma sporo elementów które znacząco wpływają na to jakie wrażenia ma się z użytkownania - choćby ustawienie amortyzatora, odległości dźwigni hamulcowych od kierownicy (można nie móc hamować, a to przydatne) czy ciśnienia w oponach. Mi się zdarza widzieć kogoś dramatycznie rozczarowanego np tym że rower szosowy jest niestabilny i kiepsko się prowadzi - bo właściciel nie przykleił szytek do obręczy albo jeździ na dziwnym ciśnieniu. Może sprzedawcy są Ciemną Stroną Mocy i Zawodowymi Wciskaczami ale tak podstawową rzecz jak umiejętność obsługi przerzutki i manetki to przedstawić potrafią (chyba?)
Masz racje tobo, tylko wez pod uwage ze Ty masz o tym pojecie,znasz sie ,siedzisz w tym..Ktos kto nie ma takiego pojecia  nie zastanawia sie az tak, dla niego rower to rower,hamulce to hamulce a amor to amor, wszystko ma dzialac i tyle,skoro dziala w starym ciezkim tanim rowerze to jeszcze lepiej bedzie w drogim ,lepszym, nie rodza Ci sie w glowie pytania takie jak koszty zwiazane z wymianami czesci czy uzytkowaniem roweru.. Latwiej jest jesli sie juz siedzi w temacie i wie ,zna kazde za i przeciw. To normalne ze ktos kupujac rower nie zada pytania czy klocki hamulcowe w tym rowerze sa metaliczne, polmetaliczne czy moze slomiane bo dla niego klocek to klocek zjedzie sie  ide do sklepu i kupuje..Dopiero po jakims czasie zaczynamy nabierac wiedzy a to ze ktos kogo stac kupi drogi rower to nie grzech, wielu bogaczy ma rowery za 20 tys zl a robia po 100 km na wakacje..

Zamiast cisnac lepiej wytlumaczyc choc wiem ze dla wielu na forum jest to tak oczywiste wszystko jakby sie z tym urodzili..Rower jest juz kupiony i koniec!

Wydaje mi się, że @Frania i jej chyba mąż z KTM-em nie będą mieli problemu by kupić tą kasetę za ponad 1K czy kół za dużo więcej. Dla mnie to oczywiste ale może ja jakiś dziwny jestem. Zacznijcie jeszcze pitolić co się stanie jak rama pierdyknie bo przecież wykluczyć się tego nie da.

To normalne ze ktos kupujac rower nie zada pytania czy klocki hamulcowe w tym rowerze sa metaliczne, polmetaliczne czy moze slomiane bo dla niego klocek to klocek zjedzie sie  ide do sklepu i kupuje.

To nienormalne że ktoś kupując rzecz dla niego nową i której obsługiwać nie potrafi nie zadaje na ten ten temat pytania sprzedawcy. Mając dwa lata można dowiedzieć się mnóstwo w sklepach stacjonarnych, poczytać w necie. Faktem jest że sprzedawcy kompetentni często nie są, jednak wydaje mi się że przy sprzedaży za naście tysięcy sprzedający tak czy inaczej otwiera usta poproszony o to przez (potencjalnego) nabywcę. 

Nie mam pojęcia o wielu  rzeczach, dlatego zanim kupię próbuję się orientować choć trochę na własną rękę, żeby po pierwsze nie dokonać błędnego zakupu, po drugie wiedzieć mniej więcej czym jest to co chcę kupić i wiedzieć o co pytać. 

Dla mnie "bogaty" w tym przypadku oznacza kogoś kto nie wrzuca kasy do skarbonki przez dwa lata. Może mam inne wyobrażenie o bogactwie. Może mi się wydaje że gromadząc pieniądze na jakiś cel przez x czasu wolałbym trafnie i świadomie wydać pieniądze. 

Dla mnie to oczywiste ale może ja jakiś dziwny jestem.

Dla mnie jest mniej lub bardziej oczywiste że zbierając kasę przez 2 lata, kupując rower w promocyjnej mocno zniżkowej cenie a następnie pytając o takie rzeczy jak koleżanka pyta, to nie jest to takie oczywiste. 

Chyba że do naszego uciułanego bajka wkładamy potem cokolwiek "na sztukę" byle w miarę kompatybilnego. Na co dzień oglądam różne dzieła, wypasy na dwóch różnych kołach, bo wymiana na coś w tej samej klasie to za drogo, dziurawe siodła albo opony wytarte do osnowy, bo zakup w promocji był a nabywca nie rzucił okiem na ceny części zamiennych. 

Ja nie wątpię że kogoś może być stać na takie zajobstwo, sam normalny nie jestem, pytania zadałem w kontekście pierwszego posta.

Oczywiscie ze Tobo ma racje.

Kupujac cos o czym nie mam pojecia robie wywiad srodowiskowy, aby dowiedziec sie jak najwiecej na jego temat, sposobu uzywania, doboru itd.

W tym wypadku przez dwa lata ktos zbieral zlotoweczki i niby poszedl i kupil pierwszy lepszy rower a teraz nagle wie co to forum rowerowe, wie ze sa sciezki w Czechach, fajne trasy w Polsce i prosi o opinie swojego nowego sprzetu.

Tylko po co to wszystko? Ignoruje ludzi ktorzy czuja jakis spisek, twardo zadaje pytania oczekujac coraz to lepszych odpowiedz.

Franiabania prosimy o to zdjecie, zamknie usta krytykom.

Zależy od tego jak jeździsz , jak szybko , z jaką kadencją i ile pod górę . Generalnie powiedzmy że te 5-6kkm na dobrym łańcuchu. 

Problem w tym że do tej kasety w razie konieczności nie można dokupić osobnych koronek, tak jak to można zrobić w przypadku wielu innych kaset, a co byłoby całkiem fajne w przypadku takiej ceny. Do tego koronka z 10 zębami i jedną zębatką z przodu, co znacznie bardziej obciąży najmniejszą w kasecie, szczególnie wg mnie przy jeździe po płaskim i przy tak małym blacie.

To nienormalne że ktoś kupując rzecz dla niego nową i której obsługiwać nie potrafi nie zadaje na ten ten temat pytania sprzedawcy
zadaje pytania ale nie az tak oczywiste jakbys chcial .Pyta czy hample sa dobre,czy beda dobrze hamowac,czy amortyzator wytrzyma jazde w terenie i czy dobrze pracuje,czy opony nadaja sie na bloto ,deszcz ,szuter, kamienie ,korzenie itd czy rozmiar bedzie dla mnie dobry czy siodelko jest wygodne i nie gniecie mnie w dupe i tym podobne..Rower spelnia wymagania??? Oczywiscie a przeciez sprzedawca nie powie amatorowi ze za kasete zabulisz 1200 zl a kola z karbonu polamiesz jak zaliczysz glebe taka ze do szpitala trafisz itd..

Muszę przyznać Koledze tobo rację w 100%  Kupiłam rower bo jak mi się wydawało bardzo dobra marka, cena był bardzo dobra jak za taki sprzęt. Wiem co to koła, hamulce, zębatki ( Kasety Fachowo ) jedno jest pewne nie mam pojęcia o nie których określeniach, że to sportowy rower i jeszcze coś tam,

Kupiłam i muszę dać z tym sobie radę sama, Koledzy zamiast podpowiedzieć coś sensownego to tylko śmieją się i tyle

zadaje pytania ale nie az tak oczywiste jakbys chcial .Pyta czy hample sa dobre,czy beda dobrze hamowac,czy amortyzator wytrzyma jazde w terenie i czy dobrze pracuje,czy opony nadaja sie na bloto ,deszcz ,szuter, kamienie ,korzenie itd czy rozmiar bedzie dla mnie dobry czy siodelko jest wygodne i nie gniecie mnie w dupe i tym podobne..Rower spelnia wymagania??? Oczywiscie a przeciez sprzedawca nie powie amatorowi ze za kasete zabulisz 1200 zl a kola z karbonu polamiesz jak zaliczysz glebe taka ze do szpitala trafktsz itd..

Znam wielu sprzedawców którym zależy na tym by klient był zadowolony i nie czuł się "wydymany", czyli by został uświadomiony co kupuje i ile to kosztuje.

Jeśli chciałbym zabawkę za kilkadziesiąt tysięcy, produkt z najwyższej półki danego producenta to zainteresowałbym się cóż takiego specjalnego ma ten produkt co odróżnia go od innych, np tańszych. 

Ja przynajmniej tak robię, szczególnie jak pojęcia o czymś nie mam, bez względu na to czy cenowo to coś jest w moim bliskim czy dalekim zasięgu. Im dalszym tym więcej chcę wiedzieć.

Napisałem również że mając 2 lata w oczekiwaniu na zakup choć z ciekawości dowiedziałbym się czegoś na temat interesującej mnie rzeczy, sprzedawca powie co powie, użytkownicy mojego obiektu zainteresowań i ich opinie dostępne w necie potwierdzą lub nie.

nie mam pojęcia o nie których określeniach, że to sportowy rower

Nie masz pojęcia o tym że to sportowy rower. To jaki był wg Ciebie?

Bo jak dla mnie akurat ten produkt dosyć mocno odbiega od tego drugiego i to już wywoływałoby u mnie chęć dowiedzenia się tego czy tamtego. 

Trudno mi dogonić Twoją logikę.

Jak kupiłaś już rower to super! Ciesz się i tyle. Wielu z użytkowników nie kupiłoby w ten sposób roweru i tyle w temacie. Będziesz na następny raz bogatsza o nowe doświadczenie;)

Poczytaj jak wydłużyć żywotność kasety ( jazda na 3 łańcuchy), smaruj łańcuch, rób serwis amortyzatora i dbaj o rower aby jak najdłużej wydłużyć jego żywotność. Nie ma się co przejmować na zapas. A jak będziesz coś zmieniać w rowerze i nie będziesz miała wątpliwości to wpadnij na forum i poproś o opinię bardziej doświadczonych kolegów. Ale nie proście z mężem o opinie rowerów za kilkanaście tysięcy zł które już kupiliście, bo i po co? A jak chcecie się pochwalić to wrzućcie rowery do działu "garaż" czy innego działu pod tytułem "Pochwal się swoim rowerem" i wszyscy będą szczęśliwi. 

Pozdro

• Mod Team

że to sportowy rower i jeszcze coś tam,

"Coś tam, coś tam"...Aż ręce opadają do samych kostek.  :verymad: 

zamiast podpowiedzieć coś sensownego to tylko śmieją się i tyle

Co sensownego chciałabyś usłyszeć, skoro to mało sensowny zakup (jak na Twoje potrzeby, wymagania i możliwości, zwłaszcza te finansowe)?

Kupiłam i muszę dać z tym sobie radę sama

Jeszcze 2 strony temu, byłaś mega zadowolona z zakupu, więc o co dokładnie chodzi?  :huh: 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...