herosa Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Hej, zanim złożę napęd muszę zadać pytanie co do kompatybilności -rama Kross Level B+ 2015 [ZDJĘCIE]-przerzutka przedniahttp://allegro.pl/shimano-przerzutka-przod-deore-xt-fd-m771-3x9-dm-i5503506997.html-korba SLX M670 z nowymi zębatkami 22/32/44-suporthttp://allegro.pl/ultralekki-suport-lozyska-miski-mortop-78g-i5349727899.html Mam pytanie, czy do tej ramy pasuje ta przerzutka, chodzi tu o wysokość wodzika nad korbą. I czy to wszystko ze sobą współgra (napęd 3x9). Tył jest ok. Jakich kluczy potrzebuję do zamontowania korby i suportu? Kluczyk do nakrętki korby i co jeszcze?Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jakoś nie widzi mi się ten napęd z taką ramą, ale twój wybór...Po pierwsze masz ramę na press fita i wkręcane miski suportu nie wchodzą w grę. Potrzebujesz miski wciskane,a nie wkręcane.po drugie nie wiem czy miałeś już styczność z 29" ale moim zdaniem napęd 3 rzędowy nie jest potrzebny. Tzn różnica jest na tyle duża pomiędzy 26, a 29 że osiągniesz taką samą prędkość na blacie 38 przy dużym kole co na blacie 44 przy 26". Wg mnie 2x9 czy 2x10 jest zwyczajnie mniej awaryjny z racji mniejszej ilości zębatek z przodu, ale to taki offtopCo do kluczy to potrzebujesz klucza jedynie do dokręcenia korby. Suportu sam nie wciśniesz, bo potrzebujesz prasy która wciśnie je z odpowiednią siłą. Do tego oba na raz. Takie cuś http://allegro.pl/klucz-shimano-tl-fc16-do-korb-hollowtech-ii-i5453832175.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tymczasowo zostanę przy napędzie 3rz. Jeździłem na napędzie takim na 29". Wiem że będzie to wyglądało dziwnie, ale w przyszłości przejdę na 2 lub nawet 1 z przodu. To jeśli ten wkład jest nieodpowiedni poszukam innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tzn chodzi mi jedynie o to, że możesz nie być wstanie wykorzystać maksymalnie potencjału ramy z najwyższego modelu krossa.Nie mam teraz jak wrzucić Ci jakigoś linka, ale jakiś tam wybór jest Pamiętaj tylko, że potrzebujesz suport do shimano, a więc BB30 czy PF30 nie pasuje gdyż ma inną średnicę osi niż 30 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ale niestety nie widziałem teraz takiego suportu z błękitnymi miskami a szkoda. Nie wiem czy są takie dostępne. Rama będzie w poniedziałek czy wtorek, a jutro mam okazję kupić taniej tą korbę slx - używaną ale chyba w dobrym stanie. Jutro ją zobaczę i może.kupię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Nie ma sensu robić kolorowych, ponieważ miski wciskasz w ramę. Nic nie wystaje po za ramę jak w przypadku łożysk z miskami zewnętrznymi,które podałeś w pierwszym poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Ok, dzięki za pomoc Może jakiś suport XTR lub coś takiego. Jak dojdzie rama to będę zamawiał pozostałe części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jakoś nie widzi mi się ten napęd z taką ramą, ale twój wybór... Po pierwsze masz ramę na press fita i wkręcane miski suportu nie wchodzą w grę. Potrzebujesz miski wciskane,a nie wkręcane. po drugie nie wiem czy miałeś już styczność z 29" ale moim zdaniem napęd 3 rzędowy nie jest potrzebny. Tzn różnica jest na tyle duża pomiędzy 26, a 29 że osiągniesz taką samą prędkość na blacie 38 przy dużym kole co na blacie 44 przy 26". Wg mnie 2x9 czy 2x10 jest zwyczajnie mniej awaryjny z racji mniejszej ilości zębatek z przodu, ale to taki offtop Co do kluczy to potrzebujesz klucza jedynie do dokręcenia korby. Suportu sam nie wciśniesz, bo potrzebujesz prasy która wciśnie je z odpowiednią siłą. Do tego oba na raz. Takie cuś http://allegro.pl/klucz-shimano-tl-fc16-do-korb-hollowtech-ii-i5453832175.html Nie widze problemu z wcisnieciem suportu bez zadnych dedykowanych narzedzi. Robie to czesto. W wiekszosci przypadkow wchodza lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 NIgdy tego nie robiłem. Mam pierwszy suport wciskany od sezonu i nie wymagał zmiany. Wiem, że są do tego celu narzędzia i stąd pisałem o specjalistycznych narzędziach. Nie miałem zamiaru wprowadzać autora w błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jak nie dam rady sam zrobić, dam do serwisu, bo i tak stery mi zamontują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryz Napisano 29 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Czy korbe slx fc m677 2x10 ,moge zaadoptowac do napedu 1x11 ,chcialbym reszte napedu zalozyc xt 8000 tylko zostawic korbe czy to spasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Tak, sprawdź pojemność tylnej przerzutki SGS, będzie śmigało (powinno) jeśli przerzutka przednia się wkomponuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.