Skocz do zawartości

[pisk i drgania widelca] zużyta obręcz?

seraph

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pewnego nie długiego czasu irytuje mnie nieziemski jazgot dobywający podczas hamowania przednim hamulcem (canti deore, klocki Amoeba). Do tego przy mocniejszym zaciśnięciu koło zaczyna jakby przeskakiwać co powoduje szarpanie widelca i całej kierownicy. Masakra jakaś jeździć się nie da, bo stalowy widelec potrafi latać przy tym o parę cm przód-tył.

Próbowałem regulować klocki kilkukrotnie, a nawet zamieniłem przód z tyłem i tylne z przodu piszczą tak samo, a z tyłu cisza.

To wina obręczy? Rowka kontrolnego już praktycznie nie ma, ale spotykałem się z kołami, które go nie miały (już, albo i wcale) i aż takich cudów nie było. Poza wytarciem bok obręczy wygląda bardzo dobrze i problem pojawił się stosunkowo niedawno i się nasilał aż do teraz, kiedy to już się nie da jeździć...

Spotkał się ktoś kiedyś z takim czymś? Koła nie mam na podmiankę, a nie chciałbym kupować w ciemno...

Napisano

Masakra jakaś jeździć się nie da, bo stalowy widelec potrafi latać przy tym o parę cm przód-tył

A łożyska sterów są w dobrym stanie? Ja też kiedyś miałem wibracje na przednim kole przy hamowaniu i okazało się, że był ścięty ząbek na podkładce (stery 1") i stery luz złapały.

Napisano

Stery (1' skręcane) są nowe, bo rower składałem parę miesięcy temu - nie ma luzu i kręci się lekko. Co do wybuleń to musiałyby być straszne fale, bo częstotliwość wibracji jest duuuuuuuuużo wyższa niż obroty koła.

Do środy powinienem mieć koło z prawie nową obręczą na próbę od kumpla to się okaże...

• 5 tygodni później...
Napisano

Trochę czasu minęło, ale jakby ktoś miał podobny problem to była wina obręczy. Z nowym kołem nawet jak klocki piszczały to hamowały gładko bez żadnego szarpania - po odpowiednim ustawieniu klocków hamulec po cichu wysadza z siodła.

Dziękuje dobranoc :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...