Skocz do zawartości

[Przepisy] znak poziomy przejazdu rowerowego - odpowiedz

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedź do zamkniętego wątku: http://www.forumrowerowe.org/topic/194144-przepisy-znak-poziomy-przejazdu-rowerowego/

Przejazd jest oznakowany nieprawidłowo. P-11, czyli przejazd dla rowerów powinny tworzyć dwie linie wyznaczające tor jazdy dla rowerów, nie węższe niż 2m. Obok P-10, przejście dla pieszych. Tu jest tylko jedna linia P-11 i zaraz P-10, poza tym wygląda na mniej niż 2m.

Trzeba sobie zadać pytanie czemu jest tak a nie inaczej. Moja teoria dotycz zwyczajnie faktu, że jest tam po prostu za mało miejsca by domalować tą drugą linię. To nie jest nowy ciąg komunikacyjny tylko jak widzę zaadoptowany teren pod ścieżkę rowerową. Prawidłowo jak sądzę odbyło by się kosztem długości tej "zebry". Być może są inne powody ale na bezpieczeństwo ten drobny mankament wpływu nie ma. 

Dodam tu wypowiedź użytkowniak zekker, którą przesłał mi bezpośrednio przez to, że temat się zamknął. Myślę, że nie będzie miał nic przeciwko temu

Z tego co widzę zdjęcie jest z 2012 roku, więc na tamten czas oznakowanie poziome było nieprawidłowe. Od miesiąca jest już poprawne:http://isap.sejm.gov...15$10$08&type=2

W kwestii pierwszeństwa (jeżeli samochód wjeżdża na rondo), to sytuacja nie różni się niczym od każdego innego przejazdu. Zdania są podzielone kto ma pierwszeństwo jeżeli rowerzysta jeszcze nie jest na przejeździe.

Jeżeli samochód zjeżdża z ronda, to zgodnie z przepisami wykonuje skręt w prawo i jest zobowiązany przepuścić rowerzystów znajdujących się na przejeździe jak i zbliżających się do niego.

Na stronie 25 tego rozporządzenia jest rzeczywiście napisane, że można takie znaki stawiać jeśli nie ma miejsca. Jedyne co mnie zastanawia czy ten czerwony kolor jest obowiązkowy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...