BoomHS Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Poszukuję błotników do roweru MTB 26 cali. Opony 2.25 i 2.35. Głównym założeniem jest zero błota na twarzy, torsie i plecach. Uwalone spodnie i buty ok. Waham się pomiędzy dwoma w/w zestawami. Trasy leśno-parkowe, także trochę błota, trochę małych kałuż, liście itd. Do tego czasem kilkanaście km po asfalcie. Da radę któryś z tych zestawów na opisane warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Poszukuję błotników do roweru MTB 26 cali. Opony 2.25 i 2.35. Ja ze swej strony polecam takie coś jak na tych fotkach, nie wiem tylko czy można to kupić jako komplet czy pojedynczo OK kosztują coś 150 zł ale warto. Na SKS szkoda by mi było kasy, wołałbym ją utopić w tym błocie po jakim teraz jeżdżę, i wolałem wydać to kasę na te błotniki niż na proszek i słuchać od żony jaki to "upaćkany" wróciłem jak "mały" Kaziu z piaskownicy ) Błotniki TOPEAK Na rowerze wyglądają tak. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aro666 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ja z kolei korzystam z SKS GRAND D.A.D. + M.O.M. Niestety nie posiadam żadnych fotek. Wcześniej miałem je założone w KTM'ie (opona 2.10), a teraz czasem używam w Darcie (opona 2.50) i przyznam, że dobrze zbierają wodę i syf z opon, pomimo dużej odległości od koła. Cenowo wypadają podobnie jak te powyżej, bo za komplet dałem coś koło 150 zeta z przesyłką. Kwestia wyglądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoomHS Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Hmm Topeak jest OK, mam kilka ich rzeczy i jakość jest super, do tego widzę lepsze mocowanie tylnego błotnika niż w SKS. Pytanie tylko czy tylny błotnik nie jest troszkę za krótki? Przedni to Topeak DeFender M1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 ytanie tylko czy tylny błotnik nie jest troszkę za krótki? Powiem że nie, z tym że ktoś inny może powiedzieć coś innego. Ja go i tak nie mam na max. wychylonego do tyłu bo nie widzę takiej potrzeby. i tak rower najbardziej mam upaćkany w tym miejscu zaznaczonym strzałką zieloną trochę brudu jest też tam gdzie te 2 strzałki ale nie za wiele, może to być też wina moich opon. Przedni to Topeak DeFender M1? Tak jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ten tylny błotnik ma kilka długości w zależności od rozmiaru koła. Ja mam pod koło 29'' i jest dosyć długi. Ten na zdjęciach jka jest pewnie modelem pod koło 26''. U mnie tak to wygląda z tyłu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ten na zdjęciach jka jest pewnie modelem pod koło 26''. Jest dokładnie jak piszesz mój to 26" szóstka Mogę się domyślać dlaczego nie sprzedawane są jako zestawy (ja nie spotkałem) bo przedni jest tylko jeden pod wszystkie kola a tylko tylne się różnią, tak mi to wychodzi z tego co szukałem w necie. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoomHS Napisano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowałem się na zestaw M1 & XC11 pod 27.5". 6 cm dłuższy od 26". Błotniki są świetne, ani grama błota na twarzy i ubraniu, nie licząc oczywiście nóg od kolan w dół. Przedni jak na kawałek elastycznego plastiku stabilny, mocowanie bardzo fajne. Tylny też ok- mocowanie zdecydowanie lepsze niż na taśmę. Nawet nie szpecą roweru. Cena 160 zł za dwa kawałki plastiku to duże nieporozumienie, ale po pierwszych 60 km przejechanych i w końcu czystym ubraniu jakoś można przeboleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinacik Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Na wstępie pragnę się ze wszystkimi przywitać. Cena trochę zaporowa, ale przyznam że nawet ładnie leżą na rowerze. Rzadko spotykany widok w MTB że błotniki nie szpecą roweru. Też mnie czeka ten zakup. Wiem że co tanie to i zazwyczaj lipne, ale macie jakieś propozycję na coś tańszego? W moim przypadku teren to zazwyczaj 1/5 trasy - częściej asfalt i utwardzona droga, a co za tym idzie i błota mniej. Mając jeszcze w planach zakup oświetlenia muszę ostrożnie wydawać pieniążków. Dziękumę za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aro666 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witaj. Jeżeli szukasz bardziej budżetowych błotników to zerknij na zestaw Simpla - model Hammer. Osobiście nie miałem ich nawet w ręce, ale niecałe 40 zeta za komplet to bardzo niewygórowana cena. Najprawdopodobniej będę takie zamawiał dla znajomego. Pozdro. A666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Drobna uwaga co do tylnego błotnika Topeak Polecam ostrożność przy dopinaniu nic na silę bo ja chciałem to mocniej zacisnąć i zostałem z 'wihajstrem" w ręku Ot takie coś. Ale bez problemy dało się to nasadzić na swoje miejsce, trzeba było tylko szerszego śrubokręta. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinacik Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Simpla - model Hammer. Prawdopodobnie zakupię jednak te. Niestety miałem małą kraksę i do wymiany poszła przerzutka tył + hak, wymiana kilku szprych i prostowanie koła tył, oraz uszkodzone siodełko. Porównywałem je jeszcze z SHOCKBLADE2 + X-BLADE ale nie wiem czy warto (ze względu na różnicę w cenie). W moim przypadku teren jest raczej rzadziej odwiedzany - jak już to czasem błotniste polne drogi. Rodzaj mocowania tylnego błotnika też jest inny i nie wiem jak się ten SKS sprawuje. Drobna uwaga co do tylnego błotnika Topeak No i właśnie to daje mi do myślenia. Jaki system montażu byście wybrali? Który lepszy? ten w Topek czy taki jak w SKS (taśma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jka Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 No i właśnie to daje mi do myślenia Tym się nie sugeruj napisałem to jako ostrzeżenie. Widzisz ja jestem emerytowanym marynarzem i jak to się mówi, mam za dużo krzepy w łapach potrzebna mi było do kręcenia kołem sterowym, i u mnie uszkodzenie takiego "wihajstra" przekręcenie gwintu w śrubie czy wieżyczek w celowniku optycznym to pryszcz. Tak że to mocowanie jest naprawdę solidne. jka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinacik Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Widzisz ja jestem emerytowanym marynarzem i jak to się mówi, mam za dużo krzepy w łapach A ja funkcjonariuszem PSP i większość rzeczy w samochodach mamy mocowane na podobne taśmy jak w SKS. Nie powiem że to się nie trzyma, ale o sztywne przymocowanie raczej ciężko (a błotnik raczej powinien byś sztywno przymocowany). Mam jeszcze trochę czasu na wybór więc może organoleptycznie uda mi się je porównać. Teraz ważniejsze wydatki są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Taśma w SKS dobrze trzyma, ręcznie można nieco obrócić błotnik, natomiast sam się nie przemieszcza, mimo sporych wertepów i prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.