okiloki Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam, Potrzebuję pomocy w wyborze drugiej wartwy odzieży na górę. Wymagania: - luźniejszy krój - jako-taka ochrona przed wiatrem - bardzo dobra oddychalność - ochorna przed deszczem niekoniecznie - fajnie by było gdyby miała jakieś elementy odblaskowe - budżet do ok. 300zł, ale za tańsze się nie obrażę Jako, że nie mam sylwetki sportowca, nie chciałbym, żeby była mocno dopasowana do ciała. Jako pierwszą warstwę chcę używać t-shirta Fox Tech (latem przekonałem się, że świetnie oddychają i odprowadzają wilgoć), na dół mam spodnie Endura Hummvee. Próbowałem jeździć w bawełnianej bluzie (wieje), oraz w wiatrówce 4F (przy oddychalności 10k i tak byłem mokry) Mój wzrost: 182, waga ok.83kg Byłbym wdzięczny za wszelkie porady oraz proponowane modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solar21 Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 wiatrówce 4F (przy oddychalności 10k i tak byłem mokry) "I tak"? 10k to oddychalność nie nadająca się a rower. "I tak" miałoby sens przy 30k. Co do bluzy, większość wymagań spełnia np. bluza Endura MT500. Oprócz ceny. Jeżdżę w takiej i z bielizną Crafta w okolicach 5-10C jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jeśli stosujesz 3 warstwowy sposób ubierania się na rower, to 2 warstwa ma trzymać ciepło i przepuszczać pot. Przed wiatrem chroni warstwa 3 czyli wiatrówka /ewentualnie przed deszczem kurtka typu hardshell/.2 warstwa powinna przylegać do ciała ale nie musi obciskać. Ja jako 2 warstwę stosuję polar /100 lub 200/ który nie ma dodatków typu elastan. Elastan powoduje, że polar staje się bardziej sprężysty i lepiej układa się do ciała ale nieco ogranicza oddychalność. Zwykły polar nie chłonie wilgoci jak bawełna tylko przepuszcza ją na zewnątrz. Bawełna w ogóle nie nadaje się jako materiał na bieliznę, bluzy i kurtki rowerowe / bawełna wchłania wilgoć i b. wolno schnie więc działa jak zimny kompres/. Proponuję kupić najzwyklejszy polar. Do tego zaoszczędzisz kasę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okiloki Napisano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Poczytałem jeszcze trochę od czasu napisania posta i zacząłem się zastanawiać na zwykłym softshellem ze sklepu turystycznego (bez membrany, cena ok. 130zł za outhorna/regattę/4f). Dzisiaj jak byłem na rozeznaniu, to pani powiedziała mi, że w sprzedaży mają też takie odblaskowe taśmy (sprzedawane na metry), z których można zrobić sobie szarfę/opaskę i podobno schodzą jak ciepłe bułki. Moim zdaniem Endura każe sobie słono płacić za dopisek "rowerowy", chociaż spodnie Hummvee (długie), wyszły im bardzo dobrze. Chciałem się ograniczyć do 2 warstw, ewentualnie jako 3 jakaś cienka kurtałka w razie deszczu zwinięta w torbie. Ten softshell ma szansę dobrze funkcjonować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buno Napisano 12 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ja mam coś takiego: http://www.decathlon.pl/bluza-ekiden-czarno-czerwona-id_8312449.html niesamowicie budżetowa, ale działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ten softshell ma szansę dobrze funkcjonować? Jeździłem w 3 softshellach no może w dwóch bo jeden Lidlowy, oraz IcePeak i StormBerg. Moim zdaniem Softshell to porażka. W środku wszystko płynie. Poniżej 10 stopni śmigałem w 3 warstwach:1. Thermo z długim ->2. koszulce lub bluzie z dlugim lub krótkim z lub bez ocieplanie w zależności od temp otoczenia->3. Softshell (pamiętam tez mroźne dni gdy wrzucałem 2 softshelle) Zimno w tym nie jest' ale mokro jest bankowo, co zaczyna przeszkadzać jesli trzeba się gdzieś po coś zatrzymać na dłużej. Na moje w 2 warstwach w tym jedna to SoftShell bez membramy, nie dasz rady objeździć całej zimy Zamokniesz od środka i ew zamarzniesz w chłodniejsze dni. Takie coś będzie działać w temp od 10 do 5 stopni na plus. Chyba ze ta warstwa inna niz softshel bedzie mogła się zmieniać od bielizny do bluz z 3 czerwonymi gwiazdkami i oznaczeniem Warm High ;-) Tak czy siak ja sie wlasnie z softshelli wycofuje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budyn119 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ja mam coś takiego: http://www.decathlon.pl/bluza-ekiden-czarno-czerwona-id_8312449.html niesamowicie budżetowa, ale działa Nie wiem jak Ty, ale ja pod tą bluzą szybko się pocę na rowerze. Ok. słabo przepuszcza wiatr, niewielki deszcz przyjmuje tylko jej zewnętrzna warstwa, ale ja pod nią jestem mokry przy szybszym tempie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocarz Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Jedyna słuszna bluza to endura mt500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tak gwoli ścisłości: - w Lidlu ja do tej pory nigdy nie sprzedawali softshelli, nawet jeśli tak miały napisane na metce - ta bluza z Decathlonu to taki zwykły cienki polarek, więc jakim cudem miała by nie przepuszczać wiatru i chronić przed wilgocią..? Chyba chodzi o zupełnie inny wyrób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
budyn119 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tak od środka coś w rodzaju mikropolaru. Napisałem słabo przepuszcza wiatr, a jej zewnętrzna warstwa ochroniła mnie kilka razy wracając podczas mżawki (niewielkie opady nie spowodowały tego, że bluzę można było wyżymać jak ścierkę), co w ogóle nie oznacza że jest dobra na rower, chyba że ktoś lubi uczucie pływających pleców. Jak ktoś będzie jeździł w niej po bułki do sklepu to jak najbardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.