stpman Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam, kupiłem dziewczynie rower "górski" Merida Juliet. Rowerek na wyposażeniu mam amortyzator Suntour XCT no i powiem szczerze, że jest nim mega zawiedziony... Ja wiem, ża rowerek za tysiaka, że amorek z niskiej półki, ale to to nawet pod uginacza nie podchodzi... (albo ja przesadzam, bo nauczony jestem jazdy na powietrznym RS Pike). Stąd zrodził mi się pomysł, alby to badziewie od razu wywalić i opchnąć na allegro i kupić coś ciutkę lepszego, chociażby XCR'a... Myślicie, że ma to sens, czy może lepiej pojeździć na tym XCT i za dwa-trzy sezony wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Czy warto to zależy od budżetu i terenu w jakim będzie używany rower. Nie warto wymieniać jeśli planujesz wymianę na amortyzator sprężynowy jeśli ma być jakaś popraw to tylko powietrzy i minimum xcr air 2015 http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-r-26-air-dysk-czarny-2015/842 Napisz do forumowicza @@ACTIVIA na pewno znajdzie jakiś ciekawy amortyzator w dobrej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Generalnie to będzie jej pierwszy rower z amortyzatorem, więc przeskok i tak będzie ogromny. Sam rower będzie używany rekreacyjne, głównie do przejażdżek po utwardzonych leśnych ścieżkach i asfalcie. Z samym amortyzatorem będzie jeszcze jeden problem... Widzę, że ciężko kupić coś sensownego z pivotami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Z samym amortyzatorem będzie jeszcze jeden problem... Widzę, że ciężko kupić coś sensownego z pivotami... No niestety teraz coraz ciężej o dobry amortyzator z pivotam ale napisz do forumowicza @@ACTIVIA, na pewno coś ciekawego znajdzie. Jeśli dobrze pamiętam to ostatnio komuś załatwi Raidona z pivotami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Niestety na chwilę obecną powietrzny amortyzator znacząco przekracza budżet, więc póki co XCT musi wystarczyć... A tak jak mówicie, sprężynowiec nawet z olejem będzie kiepskim rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 XCT to nie jest amortyzator, tylko go przypomina. Wolałbym wywalić te kowadło i założyć sztywny widelec. Zysk w wadze ogromny bez straty właściwości jezdnych roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Na sensowny wideł wydasz niemal drugie tyle co na ten rower. A jeszcze piwoty i niech zgadnę sterówka 1 1/8" i koło 26" to już w ogóle karkołomna kombinacja. Pytanie, które warto było sobie zadać na samym początku, to po co do takiego użytkowania pseudo-góral? Bo miliony much nie mogą się mylić? Sam dobrze widzisz, że to po prostu nie działa i tyle. Z drugiej strony ludzie jeżdżą z takimi wynalazkami po mieście i są zadowoleni, co tym bardziej dowodzi, że tak naprawdę jest to zbędny bajer w tego typu zastosowaniu. IMHO zagadaj z forumowiczem Activia o jakieś alternatywne sprężyny do tego widelca, bardziej miękkie, to może coś tam zacznie "pracować". Druga możliwość to kupno jakiegoś starego widła z wyższej półki, co też niekoniecznie będzie opłacalne jak dojdzie koszt serwisu, itp. Niestety tego typu rowery to obecnie jednorazówka kupowana tylko dla wyglądu, jak próbujesz coś w takim zmodernizować to pociąga za sobą jedynie lawinę problemów i kolejnych wymian części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.