Haitz Napisano 10 Listopada 2015 Napisano 10 Listopada 2015 Witam Szukam używanego amora ok.160mm do ramy Dartmoor Hornet. Prosiłbym o podanie modeli ktorych powinienem szukac w tej cenie. Nwm czy powietrzne się spisują w tej dyscyplinie(chociaż na hardtailu to trochę okrojona jest), ale jeśli też się nadają, to prosiłbym o podawanie i powietrznych i coili Będę do niego używał hamulców z tarczą 200mm, pod koła 26' Do ok.600zł Jeśli trzeba więcej, to może być 700zł Waga 52kg(jeśli potrzebne)
dran2 Napisano 10 Listopada 2015 Napisano 10 Listopada 2015 52 z akcentem na 70 w przyszłym roku? Bo jak tak to powietrze sprawdzi się znakomicie. Za to 160mm to IMO troche przerost formy nad treścią w hardtailu.
Haitz Napisano 10 Listopada 2015 Autor Napisano 10 Listopada 2015 Waga się nie zmieni(no może te 3kg), jestem niziutki i nie rosnę. Chciałbym żeby to jednak było 160mm, może być 150 jeśli będzie lepszej jakości
RafalSBK Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Z doświadczenia mogę napisać tak: Sprężyna stalowa - zalety to to ,że lepiej wybiera nierówności, jest mniej awaryjna od powietrza (a przy wiekowych amorkach jest to ważne). wadą jest to, że pod twoją wagę pewnie będziesz musiał szukać odpowiedniej sprężyny. Sprężyna powietrzna - zalety to to, że napompujesz ją pod swoją wagę, Wady: będzie bardziej klockowaty, mniej czuły od stalowej, częstrze i trudniejsze serwisy i pod twoją wagę może być za mała komora z powietrzem i nie będziesz w stanie wykorzystać całego skoku przy odpowiednio ustawionym sag-u. W tej cenie czeka cię raczej polowanie na taki amorek, jak chcesz bardziej DH to poszukaj starego boxxera (rocznik do 2006 178skoku), albo coś od marzocchi np dropoff, albo z manitou. Poszukaj nie tylko na allegro czy olx, ale też na giełdzie na DH-zone.
Haitz Napisano 11 Listopada 2015 Autor Napisano 11 Listopada 2015 Pytanko: Rama ma zalecany skok 120-170mm wg. strony dartmoora. Co się może stać jak wcisnę tam te 178mm? Co myślicie o manitou nixon super 145 check-lock z małym przebiegiem? Mam możliwość kupienia go w moim mieście. Nada sie? 145mm raczej też da rade.
Mod Team mrmorty Napisano 11 Listopada 2015 Mod Team Napisano 11 Listopada 2015 ad 1 - nic ad 2 - marzoka z tamtych lat bym kupił ale mańka już nie. Nie wierzę w tzw mały przebieg. Masz na uwadze pewnie ten widelec z Sosnowca który na OLX stoi za 700 zł. Nie ma żadnego zdjęcia pokazującego golenie z bliska. Zaś te foty które są pokazują golenie jakby były już przytarte(matowe). Ja jestem na nie.W Twoim przedziale wagowym celował bym w widelec ze sprężyną powietrzną ew sprężyna stalowa plus asysta powietrza. 145 mm skoku to można co najwyżej na pumptrack jechać albo poskakać niewielkie hopki. Wideł do AM/Enduro. Na allegro jest całkiem ciekawy marcok 55 - musisz tylko dowiedzieć się jaka tam sprężyna siedzi
Bejker Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Co do tych 145mm, to WEDŁUG MNIE wystarczy to do am i enduro, tym bardziej w hardtailu. Chyba ze zamiast "." mial byc ","
Haitz Napisano 11 Listopada 2015 Autor Napisano 11 Listopada 2015 @mrmorty Jeśli to ten za 600zł, to juz się pytam. Mam się zapytac o jakiś model tej sprężyny/twardość, czy o co? Bo jestem zielony w tym.
RafalSBK Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Tak pytaj o twardość sprężyn, pod jaką wagę są. Dzisiaj serwisowałem horneta z drop offe'em triple mojego ziomka i całkiem dobrze mu się lata z takim widelcem. Ps. mrmorty szukałem wszędzie na necie ile oleju tam wlać, a w końcu trafiłem na twój wątek na tym forum. Dzięki
Mod Team mrmorty Napisano 11 Listopada 2015 Mod Team Napisano 11 Listopada 2015 Ps. mrmorty szukałem wszędzie na necie ile oleju tam wlać, a w końcu trafiłem na twój wątek na tym forum. Dzięki ju wełkam do autora - a gdzie zamierzasz śmigać i jaki jest poziom Twojego zaawansowania?Czy planujesz z czasem rozwój w kierunku fula? Jeśli tak, to celowałbym w skok 160 plus. Za te pieniądze to powinieneś zimą upolować jakiegoś "szóstka" (bomber 66) Więc jeśli się nie pali to wstrzymaj się do pierwszych mrozów, ale jednocześnie załóż temat w dziale "kupię". Ja postaram się mieć rękę na pulsie - ale przypomnij się z tym do mnie na priv.
Haitz Napisano 11 Listopada 2015 Autor Napisano 11 Listopada 2015 Rozwoju takowego nie planuję. Chcę pojeździć przez kilka lat na tym hardtailu i zbierać kasę na nowego fula "ze snów". Zwłaszcza że tak szybko się nie przesiądę, bo po prostu podobają mi się hardtaile
Mod Team mrmorty Napisano 11 Listopada 2015 Mod Team Napisano 11 Listopada 2015 to zostań przy skoku 150 - 160
Haitz Napisano 12 Listopada 2015 Autor Napisano 12 Listopada 2015 Siema wracam, bo ten z allegro ktoś kupił zanim koleś mi odpisał. Pomyślałem że poszukam innych. Myślicie że taki się nada? http://olx.pl/oferta/marzocchi-66-rcv-2008-totem-manitou-888-domain-CID767-IDcxinw.html#2d45068c27 albo http://olx.pl/oferta/marzocchi-drop-off-triple-CID767-IDczo5d.html#8217fb94ce większy skok, ale mieści się w cenie i niby w bardzo dobrym stanie. Warto?
RafalSBK Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 Ja bym brał 66 na Twoim miejscu. O ile sterówka 1/5 cala wejdzie do Twojej ramy. tylko też zapytaj o sprężyny, chociaż można bez większych problemów kupić pod swoją wagę do 66. A drop off ze spuszczonym powietrzem powinien być w sam raz dla Ciebie, z tym że w 66 masz jakieś tam regulacje tłumienia, a w drop offie jedynie możesz wlać rzadszy lub gęstszy olej.
Haitz Napisano 13 Listopada 2015 Autor Napisano 13 Listopada 2015 Skoro w drop offie wystarczy spuścić powietrze, to raczej na niego się zdecyduję. Wymiana sprężyny to pewnie nie jakaś trudna rzecz, ale jednak spuszczenie powietrza chyba jest łatwiejsze. Rozumiem że opłaca się go brać? Bo jest stówkę taniej niż na mój budżet i mógłbym do czegoś sobie dołożyć.
RafalSBK Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Cena nie jest jakaś atrakcyjna, ale jest ok. A za zaoszczędzoną stówkę kup olej i zrób serwis bo sprzedający nic o tym nie napisał. A serwis jest prosty jak drucik. http://www.forumrowerowe.org/topic/149807-serwis-marzocchi-drop-off-triple-wersja-z-dwiema-sprezynami-stalowymi/
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 sto stop stop jak jest ciąg zdjęć to trzeba przyjrzeć się fotce nr 3 od dołu. Mi wygląda to na dziarę i to bardzo brzydką dziarę - poproś o szczegółowe fotki. Druga sprawa Triple to ciężki wideł(prawie 3 kg) i na dodatek na 2 półki. Do zjazdu ok - jest mega pancerny i niezawodny - potraktowałbym go jako widelec przejściowy. Na dodatek gdy będziesz chciał robić jakieś ewolucje to ograniczać będą Cię odbojniki między półkami. Właśnie w kwestii odbojników - zapytaj czy są w zestawie.
Haitz Napisano 13 Listopada 2015 Autor Napisano 13 Listopada 2015 Dobra, dopisałem żeby pokazał dokładniejsze zdjęcia goleni.
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 a jesteś pewien że 1,5 cala wejdzie do Twojej ramy?
Mod Team mrmorty Napisano 13 Listopada 2015 Mod Team Napisano 13 Listopada 2015 drop offów innych nie było
Haitz Napisano 14 Listopada 2015 Autor Napisano 14 Listopada 2015 A w jaki sposób nie będzie pasować? Gdzie dokładnie sprawdzić? Trzeba kupować jakieś specjalne stery? Na str. producenta pisze że rodzaj sterów IS42/IS52 główka tapered. Jeśli nie będzie pasować to zmieniam zakup na tego 66 albo 55
RafalSBK Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Coś chyba porkęciłeś. drop off ma sterówkę 1i1/8" i na pewno wejdzie do twojej ramy. Ale 66 ma sterówkę 1,5" iraczej nie wejdzie, jeżeli Twoja rama ma stery tapered. Teraz się jeszcze dopatrzyłem, że ten drop off ma cenę podlegającą negocjacji. może spróbuj coś potargować.
Mod Team sznib Napisano 14 Listopada 2015 Mod Team Napisano 14 Listopada 2015 Hornet z dwupółką wygląda bez sensu, ot tak;' http://www.pinkbike.com/photo/10921080/ dla porównania, ten sam z Duroluxem: http://www.pinkbike.com/photo/12389968/ Jak byś był w stanie wyłożyc 850pln to masz tu Duroluxa w dobrym stanie: http://olx.pl/oferta/durolux-ta-rc2-q-loc-qr20-z-2013r-1-i-1-8-swietny-stan-CID767-IDcptdl.html#6c4dece51a albo licytuj tego Lyrika: http://allegro.pl/rock-shox-lyrik-2step-air-enduro-dh-fr-taper-i5784810507.html
Haitz Napisano 14 Listopada 2015 Autor Napisano 14 Listopada 2015 Do duroluxa jakoś dołożę. Mam nadzieję że będzie tego wart, bo jednak to że jest tylko dwuletni+zadbany i do tego po serwisie kusi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.