Skocz do zawartości

[amortyzator]Używka do dh hardtail ok.600zł

Haitz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam używanego amora ok.160mm do ramy Dartmoor Hornet. Prosiłbym o podanie modeli ktorych powinienem szukac w tej cenie. Nwm czy powietrzne się spisują w tej dyscyplinie(chociaż na hardtailu to trochę okrojona jest), ale jeśli też się nadają, to prosiłbym o podawanie i powietrznych i coili :) Będę do niego używał hamulców z tarczą 200mm, pod koła 26'

Do ok.600zł

Jeśli trzeba więcej, to może być 700zł

Waga 52kg(jeśli potrzebne)

Napisano

52 z akcentem na 70 w przyszłym roku? Bo jak tak to powietrze sprawdzi się znakomicie. Za to 160mm to IMO troche przerost formy nad treścią w hardtailu.

Napisano

Waga się nie zmieni(no może te 3kg), jestem niziutki i nie rosnę. Chciałbym żeby to jednak było 160mm, może być 150 jeśli będzie lepszej jakości

Napisano

Z doświadczenia mogę napisać tak:

Sprężyna stalowa - zalety to to ,że lepiej wybiera nierówności, jest mniej awaryjna od powietrza (a przy wiekowych amorkach jest to ważne). 

wadą jest to, że pod twoją wagę pewnie będziesz musiał szukać odpowiedniej sprężyny.

Sprężyna powietrzna - zalety to to, że napompujesz ją pod swoją wagę,

Wady: będzie bardziej klockowaty, mniej czuły od stalowej, częstrze i trudniejsze serwisy i pod twoją wagę może być za mała komora z powietrzem i nie będziesz w stanie wykorzystać całego skoku przy odpowiednio ustawionym sag-u.

W tej cenie czeka cię raczej polowanie na taki amorek, jak chcesz bardziej DH to poszukaj starego boxxera (rocznik do 2006 178skoku), albo coś od marzocchi np dropoff, albo z manitou.

Poszukaj nie tylko na allegro czy olx, ale też na giełdzie na DH-zone. 

Napisano

Pytanko:

Rama ma zalecany skok 120-170mm wg. strony dartmoora. Co się może stać jak wcisnę tam te 178mm?

Co myślicie o manitou nixon super 145 check-lock z małym przebiegiem? Mam możliwość kupienia go w moim mieście. Nada sie? 145mm raczej też da rade.

• Mod Team
Napisano

ad 1 - nic ;)
ad 2 - marzoka z tamtych lat bym kupił ale mańka już nie. Nie wierzę w tzw mały przebieg. Masz na uwadze pewnie ten widelec z Sosnowca który na OLX stoi za 700 zł. Nie ma żadnego zdjęcia pokazującego golenie z bliska. Zaś te foty które są pokazują golenie jakby były już przytarte(matowe). Ja jestem na nie.
W Twoim przedziale wagowym celował bym w widelec ze sprężyną powietrzną ew sprężyna stalowa plus asysta powietrza.

145 mm skoku to można co najwyżej na pumptrack jechać albo poskakać niewielkie hopki. Wideł do AM/Enduro.

Na allegro jest całkiem ciekawy marcok 55 - musisz tylko dowiedzieć się jaka tam sprężyna siedzi

Napisano

Tak pytaj o twardość sprężyn, pod jaką wagę są. 

Dzisiaj serwisowałem horneta z drop offe'em triple mojego ziomka i całkiem dobrze mu się lata z takim widelcem. 

Ps. mrmorty szukałem wszędzie na necie ile oleju tam wlać, a w końcu trafiłem na twój wątek na tym forum. Dzięki 

• Mod Team
Napisano

Ps. mrmorty szukałem wszędzie na necie ile oleju tam wlać, a w końcu trafiłem na twój wątek na tym forum. Dzięki 

ju wełkam :D

do autora - a gdzie zamierzasz śmigać i jaki jest poziom Twojego zaawansowania?
Czy planujesz z czasem rozwój w kierunku fula? Jeśli tak, to celowałbym w skok 160 plus. Za te pieniądze to powinieneś zimą upolować jakiegoś "szóstka" (bomber 66) Więc jeśli się nie pali to wstrzymaj się do pierwszych mrozów, ale jednocześnie załóż temat w dziale "kupię". Ja postaram się mieć rękę na pulsie - ale przypomnij się z tym do mnie na priv. 

Napisano

Rozwoju takowego nie planuję. Chcę pojeździć przez kilka lat na tym hardtailu i zbierać kasę na nowego fula "ze snów". Zwłaszcza że tak szybko się nie przesiądę, bo po prostu podobają mi się hardtaile :D

Napisano

Siema wracam, bo ten z allegro ktoś kupił zanim koleś mi odpisał. Pomyślałem że poszukam innych.

Myślicie że taki się nada? http://olx.pl/oferta/marzocchi-66-rcv-2008-totem-manitou-888-domain-CID767-IDcxinw.html#2d45068c27 albo http://olx.pl/oferta/marzocchi-drop-off-triple-CID767-IDczo5d.html#8217fb94ce większy skok, ale mieści się w cenie i niby w bardzo dobrym stanie. Warto?

Napisano

Ja bym brał 66 na Twoim miejscu. O ile sterówka 1/5 cala wejdzie do Twojej ramy.

tylko też zapytaj o sprężyny, chociaż można bez większych problemów kupić pod swoją wagę do 66. 

A drop off ze spuszczonym powietrzem powinien być w sam raz dla Ciebie, z tym że w 66 masz jakieś tam regulacje tłumienia, a w drop offie jedynie możesz wlać rzadszy lub gęstszy olej.

Napisano

Skoro w drop offie wystarczy spuścić powietrze, to raczej na niego się zdecyduję. Wymiana sprężyny to pewnie nie jakaś trudna rzecz, ale jednak spuszczenie powietrza chyba jest łatwiejsze. Rozumiem że opłaca się go brać? Bo jest stówkę taniej niż na mój budżet i mógłbym do czegoś sobie dołożyć.

• Mod Team
Napisano

sto stop stop

jak jest ciąg zdjęć to trzeba przyjrzeć się fotce nr 3 od dołu. Mi wygląda to na dziarę i to bardzo brzydką dziarę - poproś o szczegółowe fotki. 

Druga sprawa Triple to ciężki wideł(prawie 3 kg) i na dodatek na 2 półki. Do zjazdu ok - jest mega pancerny i niezawodny - potraktowałbym go jako widelec przejściowy. Na dodatek gdy będziesz chciał robić jakieś ewolucje to ograniczać będą Cię odbojniki między półkami. Właśnie w kwestii odbojników - zapytaj czy są w zestawie.

Napisano

A w jaki sposób nie będzie pasować? Gdzie dokładnie sprawdzić? Trzeba kupować jakieś specjalne stery? Na str. producenta pisze że rodzaj sterów IS42/IS52 główka tapered. Jeśli nie będzie pasować to zmieniam zakup na tego 66 albo 55

Napisano

Coś chyba porkęciłeś. drop off ma sterówkę 1i1/8" i na pewno wejdzie do twojej ramy.

Ale 66 ma sterówkę 1,5" iraczej nie wejdzie, jeżeli Twoja rama ma stery tapered. 

Teraz się jeszcze dopatrzyłem, że ten drop off ma cenę podlegającą negocjacji. może spróbuj coś potargować. 

• Mod Team
Napisano

Hornet z dwupółką wygląda bez sensu, ot tak;'

http://www.pinkbike.com/photo/10921080/

dla porównania, ten sam z Duroluxem:

http://www.pinkbike.com/photo/12389968/

Jak byś był w stanie wyłożyc 850pln to masz tu Duroluxa w dobrym stanie:

http://olx.pl/oferta/durolux-ta-rc2-q-loc-qr20-z-2013r-1-i-1-8-swietny-stan-CID767-IDcptdl.html#6c4dece51a

albo licytuj tego Lyrika:

http://allegro.pl/rock-shox-lyrik-2step-air-enduro-dh-fr-taper-i5784810507.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...