krzych3333 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam wszystkich Prosze o porade bo moja wiedza jest niwzawielka :025: Troche jezdze(pare razy w tygodniu po 50 km.Mam rower z aluminiowa rama,schimano acera ,hamulce tarczowe(mechaniczne).I ogolnie nie jestem z acery zadowolony.Slysze rozne stuki,coraz bardziej nieprecyzejniej dzialaja,rowniez pod gorke zadna rewelacja.I pytanie. Czy warto w takim rowerze(pewnie niezbyt drogim-nie wiem dokladnie bo go dostalem w prezencie)bawic sie w wymiane osprzetu(na aliwio albo deore lub cos podobnego(sram) : co jest trwale i precyzyjne),czy tez myslec o inym rowerze.Rower podoba mi sie jest lekki ,hamulce ok,´felgi rowniez alu tylko te nieciekawe przezutki.Dodam ze rower ma niecaly rok stad moje rozterki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubson Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Acera jest kiepska. Prawdziwa jazda zaczyna się od Alivio. Deore pod względem wytrzymałości raczej nie przewyższa Alivio, bo Deore to jest przejście między 24, a 27 biegowymi napędami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkanian Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jeżeli rower ma ledwie rok (Mgłbyś podac jego nazwę? Albo zdjęcie rzucić) to chyba nie ma sensu kupowac zupełnie nowego. Sam piszesz, że jest na aluminiowej ramie i hample ma tarczowe mechaniki. Może wystarczy lepiej podregulować Acere? Fakt, że jest to sprzęt (przerzutka) raczej do turystycznej jazdy, ale dobrze wyregulowana powinna spisywać sie całkiem przyzwoicie. Jeżeli już naprawde doprowadza Cie ona do białej gorączki to zmień na Alivio - tanie i dobre. Ps. Zapoznaj sie z ZASADAMI PISANIA postów na forum bo za chwile zbierzesz baty od adminów (których serdecznie pozdrawiam ) ZASADY PISANIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych3333 Napisano 19 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Gdybym mial zmienic na Alivio to powiedz prosze co konkretnie mialbym kupic ,ile mniej wiecej trzeba liczyc za czesci a ile za robocizne.? A moze sa jakies sprawdzone sklepy internetowe oferujace czesci rowerowe? Co do pisania,postaram sie zapoznac z regulaminem ,nie chce nikomu podpadac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkanian Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Alivio na allegro kosztuje koło 60zł. Lepiej wziąć wersje z 2005 roku np tą Alivio 2005 bo moim zdaniem ta z 2006 wygląda już troche tandetnie (co nie oznacza, że musi gorzej sie sprawować) Alivio 2006 Alivio cieszy sie dobrą opinią oraz dobrym stosunkiem cena/jakość Montaż nie jest wielką filozofią, ale jeśli nie masz zupełnie wprawy to w serwisie nie powinni wziąć za to dużo kasy (myśle, że koło 30zł nie wiecej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnjack Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 (myśle, że koło 30zł nie wiecej) nieźle u was kroją w serwisach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kviki Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Hihi kup sobie XTR albo X-0 wtedy nawet nic Ci nie zapuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Alivio na allegro kosztuje koło 60zł. Lepiej wziąć wersje z 2005 roku np tą Alivio 2005 bo moim zdaniem ta z 2006 wygląda już troche tandetnie (co nie oznacza, że musi gorzej sie sprawować) Alivio 2006 Alivio cieszy sie dobrą opinią oraz dobrym stosunkiem cena/jakość Sam posiadam Alivio 2006 i nie mam z nią żadnych problemów, nie rozumiem dlaczego uważasz że wygląda tandetnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Czy warto w takim rowerze(pewnie niezbyt drogim-nie wiem dokladnie bo go dostalem w prezencie)bawic sie w wymiane osprzetu(na aliwio albo deore lub cos podobnego(sram) : co jest trwale i precyzyjne), Skacz od razu na deore, najlepiej model 2006 RD-530, alivio to to samo co acera więc różnicy zero. Jak lubisz śmieszne nazwy to bierz coś ze sraki, znaczy srama. możesz spróbować szczęścia też tu: http://www.forumrowerowe.org/Oddam-gratis-...006-t19377.html deorka nowa za darmo, wystarczy żeby los uśmiechął się do ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 20 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Kviki twój post jest co najwyżej bez sensu i nie przemyślany. Zdajesz sobie sprawę ile kosztuje przerzutka XTR ? Znacznie przewyższa cene Alivio/Deore. Co do wyglądu Alivio faktycznie na ten rok wyglada niezbyt ciekawi, natomiast Deore polepszyło swój wyglad i naprawdę te przerzutki ładnie, zgrabnie wyglądają. Jednak to co napisałem jest kwestią gustu i jednemu będzie się to podobać a drugiemu co innego. przerzutka tył 2005/2006 Popatrz sobie, która ci się bardziej podoba i kup. Róznicy w działaniu raczej nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkanian Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Sam posiadam Alivio 2006 i nie mam z nią żadnych problemów, nie rozumiem dlaczego uważasz że wygląda tandetnie? Nie podoba mi sie po prostu to duże kółeczko w wózku przerzutki To wszystko. Ale to tylko kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kviki Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Zdaje sobie sprawe ile kosztuje XTR bo sam ja mam wiec wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Zdaje sobie sprawe ile kosztuje XTR bo sam ja mam wiec wiem. A skąd miałeś pieniązki kviki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kviki Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Mam bank za płotem wiec wiesz bezproblemowo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiodor Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Mam bank za płotem wiec wiesz bezproblemowo:) No właśnie, nie każdy ma bogatych "starych", ja swojemu np. nie kupiłbym xtr bo to kasa w błoto, na xtr jeżdżą zawodnicy a nie chłopaczki z siąsiedztwa. Więc kviki bądź tak łaskaw i nie wyskakuj z takimi propozycjami do chłopaka bo nie masz się czym chwalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.