Skocz do zawartości

[opony] 26 cali na ścieżki i asfalt, również na mokre

zsitanca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Stoję przed wyborem opon, który będą użytkowane głównie na ścieżkach rowerowych (kostka, asfalt) oraz ulicy. Sporadycznie jakiś przejazd po ubitej ziemi, jakieś korzenie czy kamienie. Priorytet to jednak ścieżki i ulica. Zdarza mi się jeździć kiedy jest mokro, więc opona nie może zawodzić również w takich warunkach.

Przeglądałem na forum tematy osób, które szukały podobnych opon i wziąłbym Geax Mezcal gdyby nie to, że są krytykowane za zachowanie na mokrym.

Wiem, że jest masa podobnych tematów na forum, ale im bardziej zagłębiam się w tym mniej wiem. Przez tematy przewijają się Conti Race King, Double fighter, Schwalbe Marathon, ale niewiele wiem o ich zachowaniu na mokrym.

W skrócie:

- opony 26 cali

- na ścieżki i asfalt

- dobre na mokrym

- ok 150-180 zł za komplet

Napisano

Żadne opony nie sprawdzą sie na asfalcie jeśli mówimy tu o uslizgach przy skrecaniu lub gwaltownych manewrach. Trzeba uwagi w tym co się robi i techniki. Wydaje mi się że odpowiednie dla Ciebie choćby ze wzgledu na opory toczenia byłyby wlasnie wspomniane Race Kingi lub Mezcale. Te dwa modele lepiej prowadzą sie na mokrym asfalcie i są bardziej przewidywalne jesli zaserwujemy im minimalne cisnienie.

Napisano

Geax jest ok na mokrym. Dopiero zaczyna tańczyć w błocie. Wyżej wspomniana poczucie kontroli trakcji to umiejętność, którą nabywa się wraz z doświadczeniem. Bardzo dobrą nauką w tym kierunku jest jazda zimą gdyż bardzo często wówczas masz śliską nawierzchnię a na niej ...powiedzenie ...

Jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz!

...pasuje idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...