Skocz do zawartości

rower trekkingowy na dalekie podróże

sebulba069

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :-) Do tej pory podróżowałem w bliskie okolice giantem X-Sport 4.0 :-) Ale to były bliskie podróże do pracy i tak do 20 km przejażdżki. Na chwilę obecną "dojrzałem" rowerowo i na wiosnę planuję zorganizować poważniejszą wyprawę rowerową na Bornholm. Turystyka mniej mnie interesuje a tak naprawdę jest to wyjazd typowo pod kątem fotografii krajobrazowej. Potrzebuję więc roweru, który będzie mi tam służył jako niezawodny środek transportu z dużymi możliwościami załadunku. Nie dość że sakwy z rzeczami, to jeszcze plecak sprzętu fotograficznego. no i ja tez nie ułomek :-))  Rower ma być solidny i na lata bo jeśli ten wyjazd wypali to całkiem możliwe, że na jesień pojadę dalej gdzieś do Norwegii na fiordy  albo i dalej :-) Ale schodząc na ziemię. Zakup nowego roweru będzie na wczesną wiosnę. Pytanie oczywiście jaki rower wybrać ?? No i zaczynamy jazdę :

1 -  Chętnie bym wsparł polskie firmy jak Kross czy Romet ale....czy warto ??? Wiele lat temu kupiłem Arkusa. I to był najgorszy zakup mojego życia. Czy obecnie Kross i Romet są tak samo dobre i wytrzymałe  jak Giant czy Scott ?

2/ Jakiego alternatywnego producenta polecacie rozważyć ? Cube? Author ? Kellys ? Inny jakiś ? W 2 przedziałach cenowych tak do około 2500 i do max 4000 zł.

3/ Czy różnice w jakości rowerów za 2000 tyś a za 4000 tyś są tak oczywiste, że lepiej kupić ten za 4000 ? Czy to tylko będą dodatkowe zbędne bajery ? Pytam bo dawno wypadłem z rynku rowerów. A obecnie jak poczytałem opisy i ceny i nazwy osprzetu to w ogóle nic mi to nie mówi. Oczywiście czytając opis roweru za 2000  każdy producent zachwala, że ma on wszystko i że jest mega na długie podróże itd. W modelu za 4000 pisze producent to samo. Ja osobiście najchętniej kupiłbym rower za 2000 tyś a za 1000 bym kupił porządne sakwy , lampki, jakieś narzędzia i ewentualnie bym wymienił jakieś tam siodełko czy pedały jakby trzeba było. Czy taki plan ma sens ? Czy lepiej kupić najtańsze sakwy i oszczędzać na całym innym osprzęcie rowerowym na wyprawę  a zainwestować w rower za 4000 ? 

4/ Na razie uwzględniając powyższe dylematy rozważałem następujące rowery :

-kross trans solar vs  romet  wagntat 6   który jest bardziej niezawodny i lepiej wykonany ? (zakres do 4000 zł )

-kross  trans alp  vs  romet  wagnat 4   ( zakres do 2600 zł)

-szukałem czegoś z oferty gianta, ale tam same crossy są a nie znalazłem typowych trekkingowych rowerów. Może kupić jakiegoś crossa i mu dokupić osprzęt turystyczny tj bagażniki i sakwy ?? Nie powiem. Z x-sporta 4.0 jestem mega zadowolony :-) Tylko powoli zaczyna się starzeć no i nie trafiłem do końca z ramą bo jednak za mała dla mnie. Więc tego bym sprzedał a nowego kupił :-) 

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem i wszelkie odpowiedzi :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...