Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka dni temu padł mój dotychczasowy licznik Sigma 1200 plus.

Szukałem czegoś nowego w rozsądnej cenie. Zaciekawił mnie licznik podany w temacie z pomiarem kadencji.

Moje pytanie brzmi: czy w treningu na rowerze MTB licznik kadencji przyjdę się?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Już licznik zawitał na moim rowerze. Faktycznie przy dojazdach po asfalcie do lasu kadencja była dużo za niska a i szalejąc po leśnych duktach też warto ją poprawić.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dla uświadomienia z jaką kadencją się jeździ dobra jest też ta strona: http://www.gear-calculator.com/. Z reguły wiesz przy jakiej prędkości jakie przełożenia wybierasz, więc możesz sobie sprawdzić jaka kadencja wychodzi przy danym ustawieniu. I tak mi np. wyszło, ze w MTB jeżdżę na ogół z 80 - 85 rpm, więc mam jeszcze pole do poprawy. Nic oczywiście nie zastąpi licznika, ale ja, pod wpływem wyliczeń z tej stronki, zacząłem wbrew nawykom i w ramach samodyscypliny wrzucać już o parę ząbków więcej. Oczywiście inaczej sprawa wygląda na płaskim, czy na asfalcie, a inaczej podczas szarpania w terenie, ale nie zmienia to faktu, że nad kadencją zawsze warto pracować (dla poprawienia biomechaniki, efektywności, odciążenia stawów).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...