Skocz do zawartości

[piasta] pęknięcie

BoneShaker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zauważyłem ostatnio pęknięcia na przedniej piaście. Jakieś dwa tygodnie temu zmieniałem z przodu łożyska (wtedy tego nie zauważyłem). Podejrzewam jednak, że stało się to już wcześniej, bo chyba nie mogłem tego uszkodzić podasz serwisowania. Koło jeździło ponad 4 miesiące z uszkodzonym łożyskiem. Myślałem, że mam krzywe koło bo nie wyczuwałem luzu na kole (był chyba tylko w jednym miejscu). Po naprawie jednak okazało się, że koło jest proste. 

Co mogło być przyczyną pęknięcia? Ostatnio próbowałem trochę jeździć na jednym kole, ale uważałem żeby zbyt mocno nie przydzwonić w ziemię podczas lądowania. Chyba nie mogło to się stać od wjechania w dziurę? No i najważniejsze pytanie: Czy mogę tak jeździć? Jaki będzie efekt jak to się rozleci? Koło złapie luz i tyle czy może się zablokować etc.? Chciałbym tak jeszcze przejeździć z dwa tygodnie - potem przesiadam się na inny rower, więc nie chciałbym już w tego inwestować.

Trzeba kliknąć w tą miniaturę zdjęcia i jeszcze jedną zanim otworzy się duże.

DSC01064_JPG_300x300_q85.jpg

DSC01065_JPG_300x300_q85.jpg

DSC01068_JPG_300x300_q85.jpg

Napisano

Jakiego rodzaju było to uszkodzenie, które zmusiło Cię do wymiany łożysk? Zmielone kulki lub bieżnie? 

Efektów może być kilka, i raczej każdy mało przyjemny. 

Napisano

Na początku zacząłem słyszeć dziwne dźwięki, potem koło dostało bardzo duży luz. Po rozkręceniu nie przyglądałem się zbyt mocno. Z jednej strony cały wianek był rozwalony (wyszedł w kawałkach). Na bieżni było widać linię na około która była "spolerowana". Z drugiej strony natomiast wianek był ok i na bieżni nie było żadnych uszkodzeń - a jednak po tej stronie też pękło ale delikatniej.

Napisano

I masz odpowiedź na swoje pytanie. 

Czy jest sens jeździć? Zdecydowanie wolałbym skombinować sobie choćby i najtańsze kółko z jakiegoś szrotu niż ryzykować jazdę na tym.

Napisano

Rowerkiem poruszam się głównie po mieście więc jakieś ogromne siły tam nie działają, ale skoro odradzasz to nie będę ryzykował.

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...