Skocz do zawartości

[zawieszenie] Giant Trooper 4 zawiasy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z zawieszeniem w rowerze Giant Trooper. Chcę oddać ramę do malowania, a nie mogę zdemontować tylnego dampera. Tuleje montażowe tego amortyzatora nie dają się wybić. Próbowałem je ruszyć wkręcając w nie śrubę i uderzając w tą śrubę młotkiem (aby nie uszkodzić gwintu tulei) ale ani drgną. Aby zobrazować o czy piszę, przesyłam w załączniku zdjęcia.

A druga sprawa to miejsce obrotu tylnego wahacza. Też nie da się ruszyć. Próbowałem zwykłym kluczem do kaset shimano bo pasuje w to miejsce, ale nawet nie wiem w którą stronę kręcić (zdjęcie również w załączniku). Jeżeli ktoś miał do czynienia z czymś podobnym to proszę o poradę. Z góry dzięki. Pozdrawiam

post-126272-0-19037200-1446989064_thumb.jpg

post-126272-0-17966100-1446989075_thumb.jpg

post-126272-0-18134800-1446989087_thumb.jpg

Napisano

Preparatem do odrdzewiania zalej śruby w damperze i śrubę skręcającą zawias.

Spróbuj wybić.

Nie podziała - podgrzej zapieczone elementy np opalarką do farby. Poczekaj aż przestygnie i spróbuj ruszyć. 

Co do kręcenia - próbowałbym tak jak normalne śruby - w lewo.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, zalewałem to brunoxem ale nic nie dało. Jeszcze dodam, że tuleje montażowe amortyzatora kręcą się dookoła ale ani w lewo ani w prawo nie można ich wybić.

• Mod Team
Napisano

Z domowych sposobów to jest jeszcze nafta lub zwykła ropa (ON)
Jak nie pomoże to trzeba to podgrzać jak Tobo radził ale dodatkowo potrzebujesz jeszcze domowego rozganiacza neutronów i nim stuknąć kilka razy w nagrzane miejsce. Stukasz również po tym jak ostygnie. Później kręcisz w lewo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...