BuyBike Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 Witam, mam problem z zawieszeniem w rowerze Giant Trooper. Chcę oddać ramę do malowania, a nie mogę zdemontować tylnego dampera. Tuleje montażowe tego amortyzatora nie dają się wybić. Próbowałem je ruszyć wkręcając w nie śrubę i uderzając w tą śrubę młotkiem (aby nie uszkodzić gwintu tulei) ale ani drgną. Aby zobrazować o czy piszę, przesyłam w załączniku zdjęcia. A druga sprawa to miejsce obrotu tylnego wahacza. Też nie da się ruszyć. Próbowałem zwykłym kluczem do kaset shimano bo pasuje w to miejsce, ale nawet nie wiem w którą stronę kręcić (zdjęcie również w załączniku). Jeżeli ktoś miał do czynienia z czymś podobnym to proszę o poradę. Z góry dzięki. Pozdrawiam
tobo Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 Preparatem do odrdzewiania zalej śruby w damperze i śrubę skręcającą zawias. Spróbuj wybić. Nie podziała - podgrzej zapieczone elementy np opalarką do farby. Poczekaj aż przestygnie i spróbuj ruszyć. Co do kręcenia - próbowałbym tak jak normalne śruby - w lewo.
BuyBike Napisano 8 Listopada 2015 Autor Napisano 8 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź, zalewałem to brunoxem ale nic nie dało. Jeszcze dodam, że tuleje montażowe amortyzatora kręcą się dookoła ale ani w lewo ani w prawo nie można ich wybić.
Mod Team sznib Napisano 11 Listopada 2015 Mod Team Napisano 11 Listopada 2015 Brunox nie jest do takich celów. Polecam sprawdzony WD40.
skjaatel Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Jest również brunox do takich właśnie celów (turbo spray czy jakoś tak)
BuyBike Napisano 11 Listopada 2015 Autor Napisano 11 Listopada 2015 Niestety żadna z podpowiedzi nie pomogła, jestem załamany
Mod Team mrmorty Napisano 15 Listopada 2015 Mod Team Napisano 15 Listopada 2015 Z domowych sposobów to jest jeszcze nafta lub zwykła ropa (ON)Jak nie pomoże to trzeba to podgrzać jak Tobo radził ale dodatkowo potrzebujesz jeszcze domowego rozganiacza neutronów i nim stuknąć kilka razy w nagrzane miejsce. Stukasz również po tym jak ostygnie. Później kręcisz w lewo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.