kubak51 Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Hej, przede wszystkim chciałbym powitać wszystkich na forum bo to mój pierwszy post. Problem jest natomiast taki – przestała działać przednia lampka w moim rowerze miejskim, po wymianie żarówki, a nawet całej lampki nadal nie świeci. Przed wymianą całego połączenia z dynamem (musiałbym przepleść ramę bo dynamo jest z tyłu i kabel przechodzi przez środek) chciałem sprawdzić połączenie z samym źródłem. Niestety napotkałem problem – nie znalazłem sposobu na odłączenie kabelków... W końcu je uciąłem dla lepszego widoku dynama. W załączniku zdjęcie – próbowałem tą blaszkę, która trzyma okablowanie, wciskać, przekręcać, ciągnąć za pozostałości kabla i nic... Macie jakieś pomysły? Moim podejrzeniem jest też, że górny fragment tej blaszki mógł być po prostu wcześniej urwany. Zanim kupię nowe dynamo chciałbym jednak znaleźć sposób na poradzenie sobie z obecnym bo tylna lampka działa (; Pozdrawiam, Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 A ten plastik próbowałeś wciskać? Przeważnie właśnie coś się wciska, przekłada kabel i puszcza. Np. https://www.rowerystylowe.pl/images/dynamo_axa_8201/3/9376/600/600/0 Wciskasz blaszkę, aż jej otwór pokryje się z otworem w plastiku. U ciebie, jeżeli da się wcisnąć plastik, to blaszka powinna zostać w tej samej pozycji i zrobi się miejsca na włożenie/wyjęcie kabla. Jak się nie da, to mechanizm mógł się po prostu zaciąć lub użyli innego patentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.