Skocz do zawartości

[Dynamo] Stare FER Germany - problem z odłączeniem kabli

kubak51

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

przede wszystkim chciałbym powitać wszystkich na forum bo to mój pierwszy post.

Problem jest natomiast taki – przestała działać przednia lampka w moim rowerze miejskim, po wymianie żarówki, a nawet całej lampki nadal nie świeci. Przed wymianą całego połączenia z dynamem (musiałbym przepleść ramę bo dynamo jest z tyłu i kabel przechodzi przez środek) chciałem sprawdzić połączenie z samym źródłem. Niestety napotkałem problem – nie znalazłem sposobu na odłączenie kabelków... W końcu je uciąłem dla lepszego widoku dynama.

W załączniku zdjęcie – próbowałem tą blaszkę, która trzyma okablowanie, wciskać, przekręcać, ciągnąć za pozostałości kabla i nic... Macie jakieś pomysły? Moim podejrzeniem jest też, że górny fragment tej blaszki mógł być po prostu wcześniej urwany. Zanim kupię nowe dynamo chciałbym jednak znaleźć sposób na poradzenie sobie z obecnym bo tylna lampka działa (;

Pozdrawiam,

Jakub

post-192513-0-47566500-1446938537_thumb.jpg

A ten plastik próbowałeś wciskać?

Przeważnie właśnie coś się wciska, przekłada kabel i puszcza. Np. https://www.rowerystylowe.pl/images/dynamo_axa_8201/3/9376/600/600/0

Wciskasz blaszkę, aż jej otwór pokryje się z otworem w plastiku.

U ciebie, jeżeli da się wcisnąć plastik, to blaszka powinna zostać w tej samej pozycji i zrobi się miejsca na włożenie/wyjęcie kabla.

Jak się nie da, to mechanizm mógł się po prostu zaciąć lub użyli innego patentu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...