Diablo_94 Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Witam. Przymierzam się do zakupu roweru MTB. Moją główną i szególną uwagę przykuły dwa rowery z marki TREK (głównie ze względu na fakt dożywotniej gwarancji na ramę), jest to Trek x-caliber 9 oraz Trek Superfly 5. Chciałbym poznać Wasze opinie, różnice mniejsze i większe dotyczące tych rowerów oraz podstawową kwestię, czy warto dołożyć pieniądze i kupić Treka Superfly 5 a odpuścić x-calibera 9 ? Linki: 1) Trek X-caliber 9 [CENA SKLEPOWA: 4199 zł]: http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/x_caliber/x_caliber_9/2) Trek Superfly 5 [CENA SKLEPOWA: 5499 zł]: http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/mountain/cross_country/superfly/superfly_5/
beskid Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Warto dokładać tylko i wyłącznie do wersji Superfly 6. To są już mega jaja by rower za tyle kasy miał sztywną oś z tyłu a z przodu zwykłe QR 9mm
tobo Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 Superfly ma możliwość adaptacji ramy do koła ze sztywną osią, X cal nie. Sf ma główkę stożkową.
Diablo_94 Napisano 7 Listopada 2015 Autor Napisano 7 Listopada 2015 W tym superfly 5 bardzo podoba mi się możliwość blokowania i odblokowywania amortyzatora przy zmianie terenu, ktory znajduje się przy hamulcu. W x-caliberze musiałbym się schylać aby zablokowac amor co byloby dla mnie troche uciazliwe ;/
beskid Napisano 7 Listopada 2015 Napisano 7 Listopada 2015 I za tą "przyjemność" chcesz dać ponad 1K więcej. Można i tak
tobo Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 W tym superfly 5 bardzo podoba mi się możliwość blokowania i odblokowywania amortyzatora przy zmianie terenu, ktory znajduje się przy hamulcu. W x-caliberze musiałbym się schylać aby zablokowac amor co byloby dla mnie troche uciazliwe ;/ Jeśli to ma decydować o wyborze to możesz kupić manetkę i tłumik i zamienić go w widelcu który jest w X caliberze. Będzie dużo taniej niż dopłata do SF.
HarveyDent Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 Choć sam mam Trek Superfly 7 i jestem mega zadowolony z niego to uważam że żaden nowy Trek nie jest warty tych pieniędzy. Za swojego zapłaciłem ~55% wartości nowego i ani zeta więcej bym nie zapłacił. W tej kasie konkurencja ma lepszy osprzęt. Jak Trek to szukaj używki.
Diablo_94 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Napisano 8 Listopada 2015 Udam się do sklepu i na samym początku zapytam czy jest możliwość dostania jakiegoś fajnego rabatu na te rowery bo treki to fajne rowery, w szczególności na rame, osprzęt pozostawia wiele do życzenia. Na treki nastawiam sie w szczegolnosci dlatego, że mam autoryzowany sklep w swoim miescie i mialbym bardzo blisko, aby ten rower serwisowac, wymieniac czesci itp. Sf ma główkę stożkową. Mógłbyś mi wyjaśnić, czym się charakteryzyje główka stozkowa w tym rowerze ?
MichalMMM Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 Główka stożkowa inaczej tapered ma za zadanie zwiększyć sztywność. Obecnie nie pakowałbym się w coś bez tapera - w razie upgrade na pewno większy wybór jest pod tapered.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.