Skocz do zawartości

[4000zł] Cross czy MTB?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z gwarancją może faktycznie być różnie w takich przypadkach. Ale nie popadajmy w paranoje, że jeżeli padnie nam suport to producent nie uzna swojej winy ze względu na wymienioną inną część osprzętu. Spotkałem się z sytuacjami kiedy ludzie bali się sami wymieniać dętki...

Napisano

Z gwarancją może faktycznie być różnie w takich przypadkach. Ale nie popadajmy w paranoje, że jeżeli padnie nam suport to producent nie uzna swojej winy ze względu na wymienioną inną część osprzętu

Zdziwił byś się. Poczytaj warunki gwarancji Kross'a  

Napisano

Gadałem ze znajomym co pracuje w sklepie sprzedającym M.in. Krossa. Jak chcesz to dam Ci na pw namiary, ma B7 w ramie M 2015 po podobno okazyjnej cenie :) Ponadto jesli jestes zainteresowamy to wytłumaczy wszystko odnośnie utraty gwarancji.

Napisano

Zdziwił byś się. Poczytaj warunki gwarancji Kross'a  

To co jest w warunkach gwarancji raczej mnie nie dziwi. Ale praktyka jest taka, że wszystko zależy od dobrej woli "rzeczoznawcy". Niektóre sprawy da się załatwić też w samym serwisie, a tam pracują ludzie którzy rozumieją że rower się modyfikuje. Znam przypadki że rower ze zmienionym osprzętem pojechał do producenta i nie było problemu, mimo że ewidentnie wina była po stronie użytkownika. Np. usilne mocowanie stopki do levela a9...efekt: pęknięta węglowa rama, na widełkach w poprzek, nietrudno było się domyślić co użytkownik kombinował, ale gościu dostał ramę od a10 bo a9 już nie mieli. Oczywiście znam też przypadki zupełnie odwrotne, że reklamacja oddalana "bo tak". Czasami myślę że to zależy od sytuacji emocjonalnej delikwenta przyjmującego nie tylko nasz rower, ale też buty, kurtkę czy wózek widłowy. 

Napisano

Zgadza się, ale należy mieć na uwadze kupując Krossa że ten producent "uwala" gwarancje pod byle pretekstem. Było o tym na forum wielokrotnie.

Chyba wszyscy mają podobny zapis w gwarancji, ale oni akurat strasznie go przestrzegają ...Polska :)

Ja miałem małą przygodę z nimi i wiem że to był pierwszy i ostatni rower od nich.

• Mod Team
Napisano

B7 w ramie M 2015 po podobno okazyjnej cenie

Niestety,ale B7 2015 jest słabszy od B7 2016 ( sprężyna kontra powietrze i brak sztywnych osiek w modelu 2015 ),a model 2016 można będzie kupić minimum 200 - 300 zł taniej przed sezonem,więc kupowanie poprzednika mija się z celem.

@ HarveyDent

Ja miałem małą przygodę z nimi i wiem że to był pierwszy i ostatni rower od nich.

Jeżeli możesz,to uchyl rąbka tajemnicy.

Napisano

2015 rok nie ma sztywnych osi wiec nie warto go kupować. Kupię b7 2016 i nie będę raczej w nim nic zmieniał dopóki będzie na gwarancji. Chyba ze uda dogadać się w sklepie na wymianę jeszcze przed zakupem to zastanowię się nad hamulca i przezutkami (sklep jest chyba autoryzowanym przedstawicielem producenta wiec może dokonywać zmian bez utraty gwarancji). Ale w sumie to wątpię aby chcieli bawić się ten sposób. Więc kupie i będę korzystał z tego co jest ☺.

Napisano

Przerzutki akurat ma całkiem niezłe i uważam, że nie ma sensu ich zmieniać dopóki będą działać. :) Co do sztywnej ośki to racja, w Twoim wypadku lepiej się sprawdzą w porównaniu do standardowego QR.

Napisano

@ HarveyDent

Jeżeli możesz,to uchyl rąbka tajemnicy.

Po 4 tyś km (roczny  rower) roznitowała się kaseta.

Gwarancja nieuwzględniona na podstawie:

punktu 13 gwarancji : Gwarancja traci swą ważność w przypadku:

(..)

- używania roweru niezgodnie z jego przeznaczeniem;

- wprowadzenia przez klienta zmian konstrukcyjnych  - nieoryginalne koła

punktu 15.1.Materiały i elementy ulegające naturalnemu zużyciu w czasie eksploatacji:

(..)

- linki i pancerze, żarówki oświetlenia, zużycie elementów napędu: łańcucha, kasety, wolnobiegu, łożysk, mechanizmu korbowego

Czyli moja wina, moja bardzo wielka wina. Ja straciłem 80 zł a oni klienta. Widocznie im się opłacało :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...