Skocz do zawartości

[pedały] dla amatora

arch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Bede musial wkrotce sprawic sobie nowe pedaly, bo moje obecne troche sie juz rozwalaja. Jesli chodzi o jazde na rowerze to jestem amatorem, od czasu do czasu lubie sobie na jakies XC wyskoczyc :) Z tego samego powodu nie chce tez przeinwestowywac. Jakie pedaly polecilibyscie do mtb w rozsadnej cenie (powiedzmy do 60 zl)? Myslalem nad platformowymi, ale one maja rozne wystajace elementy, np. piny czy jakies inne zabki i boje sie, ze rozwale sobie na tym buty i nogi :) Myslalem tez nad czyms takim, nie wygladaja zbyt 'agresywnie' :D A moze platformy to zly pomysl? Z gory dziekuje za wszelka pomoc :)

Witam! Bede musial wkrotce sprawic sobie nowe pedaly, bo moje obecne troche sie juz rozwalaja. Jesli chodzi o jazde na rowerze to jestem amatorem, od czasu do czasu lubie sobie na jakies XC wyskoczyc :P Z tego samego powodu nie chce tez przeinwestowywac. Jakie pedaly polecilibyscie do mtb w rozsadnej cenie (powiedzmy do 60 zl)? Myslalem nad platformowymi, ale one maja rozne wystajace elementy, np. piny czy jakies inne zabki i boje sie, ze rozwale sobie na tym buty i nogi :P Myslalem tez nad czyms takim, nie wygladaja zbyt 'agresywnie' :) A moze platformy to zly pomysl? Z gory dziekuje za wszelka pomoc :)

Ja bym na Twoim miejscu kupił platformówki z wkręcanymi pinami, takie jak naprzykład TUTAJ. Jak zaczniesz na nich jeździć, od razu poczujesz różnicę, będzie Ci się rewelacyjnie jeździło i będziesz miał lepszą kontrolę nad rowerkiem, no i poprawi się skuteczność pedałowania, czego na innych pedałkach (poza SPD oczywiście) nie da rady osiągnąć.

Z noskow raczej zrezygnuje - na niektorych zjazdach trzeba miec nogi w ciaglej gotowosci :) Ze tak zapytam, czym sie 'charakteryzuje' jazda na platformach? I byc moze np. takie (chyba lzejsze) bylyby lepsze? W tej kwestii jestem zdany tylko na Was :eek:

• Mod Team

Ja wybrałbym platformy. Duża powierzchnia i piny zapewniają doskonałe trzymanie stopy. To prawie jak SPD (wiemy że prawie robi wielką różnicę :P ) tylko nie pociągniemy do góry jak w SPD. Ale nie ma mowy o spadnięciu nogi z pedała(u).

no ja mam podobny problem co Arch tzn. też chce kupić pedały ale ja skupiam się na spd i z tego co przeglądałem na forum to najbardziej interesują mnie shimano PD-M520 (103 zł w Twomarku.pl). PD-M540 (172zł w Twomarku) no i chwalone przez użytkowników forum Time Atac Alium (155zł Twomark).

Które z nich wydają się wam najlepsze? Bo ja niestety nie jestem w stanie sam wybrać, a raczej nie chce sam bo nigdy wcześniej nie miałem spd i mogę kupić złe :033: (chociaż jak na razie to najbardziej odpowiadają mi Time'y :033:

Z góry dzięki za pomoc !

• Mod Team
... z tego co przeglądałem na forum to najbardziej interesują mnie shimano PD-M520 (103 zł w Twomarku.pl). PD-M540 (172zł w Twomarku) no i chwalone przez użytkowników forum Time Atac Alium (155zł Twomark).

Które z nich wydają się wam najlepsze?

Sam jeżdżę na 520, ale gdybym drugi raz stanął przed wyborem to kupiłbym Time ze względu na większy luz roboczy. Jest to bezpieczniejsze dla kolan, a przy moich 520 już niestety miałem poważny problem z kolanem. A jeżeli wybierać między 520 a 540 to uważam, że różnica w cenie jest zbyt duża i nie warto dopłacać.

• Mod Team

Chodzi o to, że w Shimano noga sztywno siedzi w pedale i możesz wykonać bardzo niewielki ruch na boki (obrót stopy). Time mają więcej luzu przez co stopa może się ustawić w bardziej dogodnej pozycji. Co do moich problemów z kolanem to na 100% były spowodowane pedałami bo wcześniej tego nie miałem. Zacząłem więcej i intensywniej jeździć i pojawił się potworny ból. Dopiero po jakimś czasie doszedłem, że to przez SPD i zmieniłem ustawienie bloków żeby było dobrze.

• Mod Team
Platfromy na XC :034: zajeżdża sadomasochizmem.. .chyba ,że ubezpieczymy się deskami na piszczele.

Jakie polecacie SPD poza tymi Shimano :question:

Każdym metalowym pedałem tak samo rozwalisz nogę tylko może na mniejszej powierzchni. Z tą różnicą, że ze zwykłych pedałów nogi spadają dosyć często, z platform właściwie wcale.

• Mod Team
@Odi nie wątpie aczkolwiek przyznasz rację ,że spotkanie goleniem z platformą jest bardziej bolesne niż ze zwykłymi pedałkami :question:

Zależy jak mocno przywalisz ;) A większa powierzchnia to i się wydaje że ból większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...