arch Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam! Bede musial wkrotce sprawic sobie nowe pedaly, bo moje obecne troche sie juz rozwalaja. Jesli chodzi o jazde na rowerze to jestem amatorem, od czasu do czasu lubie sobie na jakies XC wyskoczyc Z tego samego powodu nie chce tez przeinwestowywac. Jakie pedaly polecilibyscie do mtb w rozsadnej cenie (powiedzmy do 60 zl)? Myslalem nad platformowymi, ale one maja rozne wystajace elementy, np. piny czy jakies inne zabki i boje sie, ze rozwale sobie na tym buty i nogi Myslalem tez nad czyms takim, nie wygladaja zbyt 'agresywnie' A moze platformy to zly pomysl? Z gory dziekuje za wszelka pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 te które pokazales z tego co widze sa plastikowe. Zdecydowanie nie polecam. Choć niektórzt mowią ze jak do jazdy do spd, albo platformy to ja poleciłby http://allegro.pl/item120245775__pedaly_au...311_super_.html sam jeździłem na podobnych i nie było źle, zaleznie od obuwia ale noga trzyma sie dość dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Mam podobne pedały. Trzymaja całkiem niezle. Jak bedziesz chciał, to mozesz za 15 zł dokupic do nich noski;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kviki Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja smigam walsnie na takich pedalkach sa dobre ladnie sie kreca nic nie peka ani sie nie odkreca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekk Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam! Bede musial wkrotce sprawic sobie nowe pedaly, bo moje obecne troche sie juz rozwalaja. Jesli chodzi o jazde na rowerze to jestem amatorem, od czasu do czasu lubie sobie na jakies XC wyskoczyc Z tego samego powodu nie chce tez przeinwestowywac. Jakie pedaly polecilibyscie do mtb w rozsadnej cenie (powiedzmy do 60 zl)? Myslalem nad platformowymi, ale one maja rozne wystajace elementy, np. piny czy jakies inne zabki i boje sie, ze rozwale sobie na tym buty i nogi Myslalem tez nad czyms takim, nie wygladaja zbyt 'agresywnie' A moze platformy to zly pomysl? Z gory dziekuje za wszelka pomoc Ja bym na Twoim miejscu kupił platformówki z wkręcanymi pinami, takie jak naprzykład TUTAJ. Jak zaczniesz na nich jeździć, od razu poczujesz różnicę, będzie Ci się rewelacyjnie jeździło i będziesz miał lepszą kontrolę nad rowerkiem, no i poprawi się skuteczność pedałowania, czego na innych pedałkach (poza SPD oczywiście) nie da rady osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja bym tam wzial zwykle pedały aluminiowe , w typowe platformy do dualu bym sie nie pchał[szkona goleni ;p pozatym to ciezkie jest]. Do platform XC[nazwijmy je tak ] alu jak chcesz miec lepsza kontrole dolozysz sobie noski i z glowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master87 Napisano 19 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 No jeżeli komuś nie zależy na wadze to można platformy kupić, ale do xc chyba lepiej patent z noskami się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnjack Napisano 20 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 dopóki nie mam spd - niebawem to śmigam na platformach od VP z wymiennymi pinami - ciężkie, ale świetne :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arch Napisano 20 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Z noskow raczej zrezygnuje - na niektorych zjazdach trzeba miec nogi w ciaglej gotowosci Ze tak zapytam, czym sie 'charakteryzuje' jazda na platformach? I byc moze np. takie (chyba lzejsze) bylyby lepsze? W tej kwestii jestem zdany tylko na Was :eek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Ja wybrałbym platformy. Duża powierzchnia i piny zapewniają doskonałe trzymanie stopy. To prawie jak SPD (wiemy że prawie robi wielką różnicę ) tylko nie pociągniemy do góry jak w SPD. Ale nie ma mowy o spadnięciu nogi z pedała(u). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipton Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Te co pokazał mr.ironman wystrarczyły mi na jakieś pół roku Bardzo słabe. Nie polecam Ja mam takie i jak na razie jest OK No ale jak mówisz, że dla amatora to może mogą być. Jednak nie polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fei Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 heh ja tam bym od razu spd bral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztoff Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 no ja mam podobny problem co Arch tzn. też chce kupić pedały ale ja skupiam się na spd i z tego co przeglądałem na forum to najbardziej interesują mnie shimano PD-M520 (103 zł w Twomarku.pl). PD-M540 (172zł w Twomarku) no i chwalone przez użytkowników forum Time Atac Alium (155zł Twomark). Które z nich wydają się wam najlepsze? Bo ja niestety nie jestem w stanie sam wybrać, a raczej nie chce sam bo nigdy wcześniej nie miałem spd i mogę kupić złe (chociaż jak na razie to najbardziej odpowiadają mi Time'y Z góry dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Nie kupuj w Towmarku tylko w Arniku to oszczedzisz ze 20zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 23 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 ... z tego co przeglądałem na forum to najbardziej interesują mnie shimano PD-M520 (103 zł w Twomarku.pl). PD-M540 (172zł w Twomarku) no i chwalone przez użytkowników forum Time Atac Alium (155zł Twomark). Które z nich wydają się wam najlepsze? Sam jeżdżę na 520, ale gdybym drugi raz stanął przed wyborem to kupiłbym Time ze względu na większy luz roboczy. Jest to bezpieczniejsze dla kolan, a przy moich 520 już niestety miałem poważny problem z kolanem. A jeżeli wybierać między 520 a 540 to uważam, że różnica w cenie jest zbyt duża i nie warto dopłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekBora Napisano 25 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 O co chodzi z tym luzem roboczym? Jesteś pewien, że te problemy to wina 520? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Chodzi o to, że w Shimano noga sztywno siedzi w pedale i możesz wykonać bardzo niewielki ruch na boki (obrót stopy). Time mają więcej luzu przez co stopa może się ustawić w bardziej dogodnej pozycji. Co do moich problemów z kolanem to na 100% były spowodowane pedałami bo wcześniej tego nie miałem. Zacząłem więcej i intensywniej jeździć i pojawił się potworny ból. Dopiero po jakimś czasie doszedłem, że to przez SPD i zmieniłem ustawienie bloków żeby było dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Platfromy na XC :034: zajeżdża sadomasochizmem.. .chyba ,że ubezpieczymy się deskami na piszczele. Jakie polecacie SPD poza tymi Shimano :question: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 26 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Platfromy na XC :034: zajeżdża sadomasochizmem.. .chyba ,że ubezpieczymy się deskami na piszczele.Jakie polecacie SPD poza tymi Shimano :question: Każdym metalowym pedałem tak samo rozwalisz nogę tylko może na mniejszej powierzchni. Z tą różnicą, że ze zwykłych pedałów nogi spadają dosyć często, z platform właściwie wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 @Odi nie wątpie aczkolwiek przyznasz rację ,że spotkanie goleniem z platformą jest bardziej bolesne niż ze zwykłymi pedałkami :question: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZyGmUnT Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Ja mam pedały dartmoora, które mają taką charakterystykę, że się nie kręcą jak głupie gdy się nimi zakręci - dzięki temu w zasadzie mam zdrowiutkie nogi mimo, że nieraz zdarzy mi się omsknąć nogą przy jakimś zeskoku .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 27 Sierpnia 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 @Odi nie wątpie aczkolwiek przyznasz rację ,że spotkanie goleniem z platformą jest bardziej bolesne niż ze zwykłymi pedałkami :question: Zależy jak mocno przywalisz A większa powierzchnia to i się wydaje że ból większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekpasti Napisano 27 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 genialny temat, jakie kupić pedały , kupuj spd i tyle, a co do platform to różnica jest tylko taka, że po sporkaniu piszczela z platformą masz dziure po pinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.