IBNZ Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 Cześć, Chcę skompletować napęd 2x10 do Kony Unit 2011 29er. Potrzebuję przerzutek, manetek, blatów, kasety i łańcucha. Ramiona korby i hak przerzutki mam. Na tył chciałbym przerzutkę w miare precyzyjną - deore z technologia shadow+? długi czy krótki wózek? Średni? na przód nie wiem jaka to różnica - byle była indeksowana i płynnie obsługiwała 2 blaty? Można 3 blatową jakos znaturalizować? Mocowanie na obejmie. Manetki rapid fire jakies - niech sa z jednej grupy, zeby to jakos wyglądało kaseta - 10 biegów, z jak najwieksza rozbieżnościa miedzy najmniejszą a najwiekszą zębatką, żeby się nie zmielić na płaskim na amen. Shimano? SRAM? blaty będa sie krecic w korbie shimano deore M590 - nie wiem tylko jakie kupić. Rower ma być wykorzystywany w XC, singletracks, góry. Mniejszy nacisk na prędkość na płaskim, raczej ma to być wszędołaz. Można byłoby dobrać tak, zebym mógł jeździć nawet po suficie bez łamania kolan? Łańcuch? no taki zeby nie zeszlifował korby/kasety, w przyzwoitej cenie fajnie jakby miał spinkę do wielokrotnego użytku Jak ktoś pomoże to całuje rączki, jak nie to będę męczył biedaków w sklepie. pzdr!
dran2 Napisano 3 Listopada 2015 Napisano 3 Listopada 2015 Na tył chciałbym przerzutkę w miare precyzyjną - deore z technologia shadow+? długi czy krótki wózek? Średni? Jak chcesz tanio to ujdzie i bez +. SGS-GS zależy od zakresu przełożeń. na przód nie wiem jaka to różnica - byle była indeksowana i płynnie obsługiwała 2 blaty? Można 3 blatową jakos znaturalizować? Mocowanie na obejmie. Pewnie. Ograniczasz śrubką zkares i masz 2 z 3, tak przerzutkę jak i manetkę. kaseta - 10 biegów, z jak najwieksza rozbieżnościa miedzy najmniejszą a najwiekszą zębatką, żeby się nie zmielić na płaskim na amen. Shimano? SRAM? Jakiekolwiek shimano 11-36. Manetki rapid fire jakies - niech sa z jednej grupy, zeby to jakos wyglądało Tu warto dopłacić do XT, przynajmniej na tył. olej jak to wygląda, przód i tył i tak pracuje na tyle inaczej że podczas jazdy to olewasz. Poza tym przodu w 2x uzywasz rzadko, o to w tym chodzi Łańcuch? no taki zeby nie zeszlifował korby/kasety, w przyzwoitej cenie fajnie jakby miał spinkę do wielokrotnego użytku KMC x10sl gold. Doda blasku, a na ebayu można dostać za 30 kilka USD z przesyłką A blaty panie to dobierz sobie sam, tu nikt ci nie pomoże.
Mateusz30 Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Przerzutka na przód powinna być dedykowana do 2x10, bo inaczej będzie w terenie łańcuch spadał. Sprawdzone. Manetkę na przód możesz dać dowolną. I tak różnicy nie będzie.
MichalMMM Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Przerzutka przednia nie musi być dedykowana pod2 rzędy.
dran2 Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Sprawdzone Najprawdopodobniej masz problem z regulacją a nie przerzutką.
modrzew Napisano 4 Listopada 2015 Napisano 4 Listopada 2015 Przerzutka pod 2 rzędy być nie musi, niemniej warto taką nabyć. 3-rzędowa ze względu na wielkość prowadnika będzie wisieć w wuj wysoko, trudniej to wyregulować i beznadziejnie wygląda. Manetka może zostać, poza aspektem wizualnym, o ile masz telewizorek i nie jest to model z możliwością przełączenia 2/3-rzędy, nie ma żadnych przeciwwskazań. IBNZ, jak chcesz mieć kasetę o jak największej rozpiętości to zainteresuj się najnowszym XT m8000 2x11, będziesz mógł mieć 11-40 lub 11-42. Ze Srama pewnie szybko zrezygnujesz jak popatrzysz na ceny podobnych kaset W 2x10 Shimano największa rozpiętość to 11-36. Można dołożyć największą koronkę typu np. 40TT kosztem jednej z mniejszych w dzielonych kasetach, ale nie wszystkie przerzutki 10s to obsłużą i jest to raczej patent do napędu 1x10 a nie 2x10 że względu na długość łańcucha i pojemności przerzutek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.